Raţiune sau emoţie?

10440742_10152931099224260_6088490056979804705_nE gata. Am greşit pronosticul în iulie, când am anunţat pentru 2015 echipa Ponta – preşedinte, Tăriceanu – premier. Am greşit pronosticul şi saptămâna asta, când am anunţat Iohannis – 48%.
Sunt foarte bucuros că în ambele cazuri nu am avut dreptate.

Nu pentru că aş fi un mare fan Klaus Iohannis. Dar pentru prima dată, m-am simţit răzbunat de restul românilor care s-au scârbit la fel ca mine. S-au scârbit de propaganda mizerabilă, de voturi pentru mici şi bere, de insistenţa unora de a ne considera un popor de cerşetori.

Propaganda PSD a fost într-atât de scabroasă încât s-a depăşit pragul critic. Acela de la care efectul pozitiv scontat se transformă exact în opus, într-un dezastru de proporţii cosmice. Da, scorul care se vehiculează acum, la ora 3 dimineaţa, nu este doar o înfrângere pentru PSD, ci un dezastru cosmic.

Nu cred să mai existe în istoria alegerilor europene o răsturnare atât de evidentă. De la un avans de 10% pentru un candidat la aprox 8% pentru celălalt. Din câte am auzit, cea mai mare răsturnare de scor între primul şi al doilea tur a fost undeva la vreo 13-14 procente.

Şi asta pentru că nu poţi să fii Firea şi să te comporţi ca Firea, nu poţi să fii Olguţa şi să te comporţi ca Olguţa, nu poţi să fii Şova şi să te comporti ca Şova, nu poţi să fii Gâdea şi să te comporţi ca Gâdea. Plus mulţi alţii care AU PIERDUT alegerile pentru PSD. Mulţi alţii care au fost taxaţi fără milă de INTERNET.

Ieri, vocea internetului a acoperit-o pe cea a televiziunilor de propagandă. “Băsiştii din online” au învins. “tinerii spălaţi pe creier”, aşa cum am fost numiţi de Adrian Ursu la Antena3, am demostrat că ne putem alege viitorul, dincolo de nemernicia celor care ne-au crezut mai proşti decât e cazul.

Scorul neaşteptat de mare pentru Iohannis nu are doar explicaţia unei “treziri naţionale”. În afară de raţiune, am simţit şi o imensă doză de emoţie.
Cred că, din nou, meciul s-a decis în diaspora. Acolo unde câteva sute de mii de români au reuşit, prin sacrificiul lor, să mobilizeze câteva milioane în România. Milioane care au ieşit la vot să răzbune bătaia de joc la care au fost supuse rudele plecate peste graniţă.

Majoritatea familiilor din România au sau au avut rude apropiate plecate la muncă în diaspora. Imaginile cutremurătoare venite din afară (în mare parte pe INTERNET) au emoţionat românii rămaşi în interiorul graniţelor. Mulţi bătrâni au renunţat la sticla de ulei promisă, când s-au gândit că rudele mai tinere plecate, poate chiar copiii lor, sunt umilite de Guvern, de sistemul pesedist.

Iar mesajul lui Iohannis, la finalul unei confruntări în care şi-a etalat eleganţa şi lipsa de agresivitate, a venit perfect: Mai bine pierd alegerile decât să fiu mârlan. Efectul emoţional a fost complet.

În concluzie, PSD-ul a pierdut de proşti ce sunt. Pentru că în lăcomia lor deşănţată, specifică prostului, s-au bucurat la câteva zeci de mii de voturi pe care l-ar fi “furat” în diaspora prin îngreunarea sistemului de votare. Şi au pierdut milioane.

Votul de ieri care a surprins toate publicaţiile internaţionale a fost rezultatul raţiunii şi al emoţiei. Indiferent în ce procent au fost cele două cauze, rezultatul este acelaşi: Mă aştept la o salubrizare a politicii româneşti. Mă aştept la o salubrizare a presei, în principal a televiziunilor de propagandă.
Cu siguranţă şi-au dat seama că aşa nu mai merge. Vor fi obligaţi să se schimbe, să se spele.

PS: De apreciat independenţa şi profesionalismul exit poll-urilor care au dat TOATE scoruri umflate pentru Ponta. Mă bucur încă o dată că rezultatul nu s-a mai decis la televizor.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

 1. A fost o mare bucurie si chiar victorie pentru mine sa vad ca a reaparut licarirea aceea specifica in ochii oamenilor, care a prevestit schimbarea: speranta.

  Oameni rezignati, care aproape si-au abandonat dorintele, sperantele si asteptarile de la viitor, au iesit la vot si au mutat muntii din loc, cu credinta lor.

  Inca o dovada ca realitatea este creata si modelata in mintea noastra. Lumea este fix asa cum o vedem si suntem dispusi sa o percepem, si mai ales asa cum ne-o dorim noi…

  Reply
 2. trebuie sa recunosc ca sunt surprins intr-un mod placut, exista speranta de vindecare pt. Romania.
  Totodata nu pot sa nu remarc niste personaje care au inceput sa fie foarte deranjante si care-ar trebui asezate acolo unde le e locul,pe centura politicii,aceste chivute improscatoare de laturi(olguta,firea,etc)

  Reply
 3. Schimbati poza aia cu Mickey Mouse spanzurat ! Mickey este un simbol al SUA si a luptat si in razboi, e un veteran.
  Si ce copil ar vrea sa vada asa ceva, ce fost copil actual adult ar vrea sa vada asa ceva ??

  Reply

Leave a Comment.