Prostia din televizor II

badeatvDe aproape trei zile mi-am făcut culcuș într-un cochet penthouse de la poalele Dornei. Având acces limitat la internet (cum aveau părinții la desenele cu Mihaela), mi-am înecat amarul plictiselii în canalele de la tv. Inițial două la număr: Pro Tv și Est Tv (un fel de cenaclu moldoviniesc), astăzi s-au înmulțit mai ceva ca un cătun chinezesc scăpat în putina cu Viagra. Și am ajuns să mă lăfăi în fericita seară de vineri în nu mai puțin de 20 de canale. Uaaa, destrăbălare, nenică!

Flămând de cultura televizionistică, am trecut ca fulgerul prin toate, le-am adulmecat, le-am gustat și le-am pătruns tainele cu degetul înfipt în telecomandă. Subiectul orei era despre un moșuleț cocârjat, care la vârsta celor 92 de anișori și-a tranșat vecinul (39 de ani) cu un cuțit, l-a transportat noaptea într-un căruț și l-a aruncat în fântână. Imediat după, imagini și reportaje de la „Agheasma mică”, puhoiul de credincioși spulberând jandarmii ca pe popice și Victor Ponta rânjit ca hiena în spatele soborului de popi.

Clar, nu mă uit la ce trebuie. Nu țin cont de sfaturile consumatorilor de documentare și muzică cultă. Schimb rapid pe canalele oamenilor deștepti, la care nu prea se uită nici dracu, deși la nivel declarativ sunt cele mai vizionate. Pe Discovery căutau niște neni gunoaie în dulapuri și magazii abandonate, după care le vindeau la licitație. Iar pe National Geographic, un grup de pescari (made in USA) cu apucături neanderthaliene au început să arunce banane stricate în ocean pentru a sparge ghinionul.

Simțeam deja cum îmi fierb fluidele și îmi țopăie vena din gât. Singura scăpare, Cartoon Network. Ceva foarte rău s-a întâmplat în ultimii 10-12 ani. Evoluția umanității a apucat-o pe căi greșite…Altfel nu îmi explic de ce ai produce desene animate cu Bugs Bunny și Daffy Duck, buni prieteni, vorbind aproape un minut la telefonul mobil. Și Bugs are o gagică iepuroaică manelistă. Vocile în română au fost perfect alese pentru personaje. O ascultam pe iepuroaica lui Bugs și eram convins că e vocea Andrei.

Cum, mă, să îți bați joc în asemenea hal de Bugs și Daffy?! Păi după așa oroare, am învățat să apreciez știrile despre Comandante Mazăre, pupat în cur cu insistență băloasă la cele două mari canale dâmbovițene. Primul, preșul puterii, indiferent care ar fi aceea, iar al doilea, ceva mai demn, doar preșul PSD-ului.

M-am dus val-vârtej în baie și am aruncat câțiva pumni de apă rece pe ochi. Începuseră deja să sfârâie. M-am uitat apoi la anunțul impozant de pe ușă: „Nu aruncați hârtie igienică sau alte obiecte în vasul de toaletă!”
Hai măăă…Nici măcar un televizor?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.