Blonda de la ora 7

Cristina-Ţopescu-În seara asta am avut un interes crescut pentru ştiri. Mă interesau starea vremii la momentul actual, prognoza meteo pentru mâine, cât timp vor mai fi A1 şi Piteşti-Rm Vâlcea blocate. Şi, navigând inocent pe live stream-urile posturilor „de ştiri”, am dat peste Antena3. Nu era despre vreme, dar l-am văzut în platoul emisiunii cu pricina pe pilotul Cătălin Prunariu. Emisiunea se numeşte „Dincolo de ştiri” şi este moderată de Cristina Ţopescu în fiecare sâmbătă de la ora 7 p.m.

Este evident subiectul despre care se discuta; am rămas blocat pe postul respectiv, curios fiind de opinia unui profesionist în domeniu. Emisiunea a decurs neaşteptat de bine: Cătălin Prunariu a explicat atât în termeni tehnici cât şi în termeni „populari” de ce nu e bine să zbori în condiţii de givraj, de ce nu e bine să zbori la vedere (VFR) dacă nu vezi (dăh!!!), de ce nu este posibil ca ancheta să fie condusă de un organism internaţional, a făcut chiar referire la Anexele ICAO, în speţă Anexa 13.

Nu era cu acuze, nu era cu lamentări, nu era cu păreri subiective, nu era cu eroi şi criminali. Era doar o analiză strictă, bazată pe proceduri şi regulamente. Evident, nu era cu rating! Şi omul de televiziune experimentat, ascuns după chipul candid al Cristinei, a simţit asta. Cătălin îşi respecta disciplinat discursul tehnic, explica despre transponder, despre ELT, despre radare, cum funcţionează fiecare, ce responsabilităţi au organele de trafic, pilotul, ROMATSA. Iar moderatoarea Ţopescu devenea din ce în ce mai neliniştită, mai incomodată de lipsa show-ului bufonat.

Până când nu s-a mai putut abţine şi, exact înainte de finalul emisiunii, ţop şi Ţopeasca. Să mai smulgă pe ultima sută un oftat, o lacrimă: „Domnule Prunariu, în urma acestei tragedii, veţi mai zbura?”
„Nu, blondo! Îmi voi da demisia din aviaţie. Renunţ exact acum la cariera de pilot şi mă fac apicultor. Împreună cu toată aviaţia română. Renunţăm toţi şi lăsăm albinuţele să zboare”. Evident, Cătălin Prunariu nu a răspuns aşa, antrenat fiind să reacţioneze calm în faţa catastrofei. Dar totuşi, pentru o secundă, în ochi i s-a citit uluirea.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.