Mândria de a fi băsist

Nu vreau în gașca lor de anti-băsiști, nu vreau să îmi curgă din gură, prin nări și prin ochi scuipat de hienidă. Într-adevăr, în platourile lor anti-băsiste nu am văzut intelectuali. Nici nu ar avea sens să fie invitați, pentru că ar protesta telespectatorii dependenți de papagal, ciuvică și alte păsărici.

Victor-Ciutacu-moderatorul-„antenist”-care-face-emisiuni-cu-„spume-la-gură”
Am auzit pentru prima dată termenul “băsist” la televizor, în urmă cu aproximativ 5 ani. Țin minte că era în toi campania electorală din 2009, când, la postul Antena3, am fost familiarizat cu o conglomerare de simpatii și simțăminte pro Traian Băsescu într-un singur termen: băsist. În câteva luni, majoritatea populației interesate de politică și-a upgradat lexicul prin adăugarea acestei găselnițe marca Antena3.

A urmat perioada în care Traian Băsescu și Guvernul Boc au fost măcinați și dizolvați de o combinație acidulată: criza financiară în care s-au vărsat erorile sistemului și aroganța politicului. Totul a culminat cu protestele stradale din ianuarie 2012, momentul de apogeu al furiei sociale: Luna în care termenul “băsist” s-a copt și a fost asimilat de mentalul colectiv ca un alter ego al corupției, al ticăloșiei și al hăhăitului mefistofelic.

Sărăcia, hoția politicienilor, abuzurile jandarmilor, tăierea salariilor, și ,în principiu, tot ce era hulit de populație s-a explicat în mod simplu și direct prin băsism. Opera era gata. Avea un ambalaj ușor de distins pe care s-a lipit o etichetă cu majuscule “BĂSIST”. Avea și un conținut bogat, format din tot ce am exemplificat până acum.

Doar că inventatorul produsului, Antena3, s-a decis să joace în rolul negustorului țepuitor. A păstrat ambalajul și a înlocuit conținutul. Băsismul a fost într-un mod belicos supus extrapolării spre domenii și ingrediente ce nu apar pe ambalajul original.

S-a ajuns până acolo unde oricine are o părere ce nu curge pe făgașul activist al trustului, în mod indubitabil este băsist. Variantele sunt simple: ești în gașca noastră anti-băsistă, adică una ce apără adevărul. Sau nu ești de-ai noștri, adică un băsist încărcat de toate atrocitățile acumulate de termen în ultimii ani.

Astăzi avem jurnaliști băsiști, judecători băsiști, sportivi băsiști și intelectuali băsiști. În categoria ultimilor a fost adăugat mai nou și Andrei Pleșu. Nu de alta, dar probabil se simțeau singuri Patapievici, Liiceanu și Traian Ungureanu, care au fost deja puși la colț și înfierați. Și, ferească Sfântu’ să îți citească Băsescu Traian cartea! Îți transmite în mod inevitabil băsismul și din Mircea Cărtărescu ajungi “Chiortărescu”.

Recunosc, sunt seri în care mă uit la Antena3. Și de fiecare dată, gașca leală a anti-băsiștilor prezenți în platou are comportament și exprimări vulgare. Îți lasă tot timpul senzația că respiri într-o suburbie cu ziduri reci și îngălate pe care putrezesc cadavrele câinilor de pază, răstigniți. Au pierdut lupta și acum își târăsc turmele de hiene balele pe străzi.

Nu vreau în gașca lor de anti-băsiști, nu vreau să îmi curgă din gură, prin nări și prin ochi scuipat de hienidă. Într-adevăr, în platourile lor anti-băsiste nu am văzut intelectuali. Nici nu ar avea sens să fie invitați, pentru că ar protesta telespectatorii dependenți de papagal, ciuvică și alte păsărici.

Îmi place mai mult de Andrei Pleșu decât de Mircea Badea. În concluzie, vreau să fiu băsist și să mă mândresc cu asta!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

10 Comments

 1. limbajul antenisto-badea-ist e foarte prezent in vorbirea curenta a omului de rand.nu e vb numai de BASIST,sunt multe alte cuvinte,sintagme,folosite de plastilini pe care le recunosc si la mine.e f simplu sa-ti dai seama daca cineva e sau nu telespectator de badea si a3.

  Reply
 2. Daca nu esti prieten cu mine, inseamna ca in tine zace un potential dusman. Mai intai incerc sa te conving de intentiile mele bune si de toata prietenia mea. Dupa care incerc sa-ti schimb directia si sistemul tau de valori. Daca nu te poti lasa convins si vii cu contra-argumente, inseamna ca ai tu un motiv ascuns si ca sigur pui tu ceva la cale, care poate sa-mi distruga siguranta si securitatea personala.

  Prin urmare eu te voi combate preventiv si nu astept pana mai convingi si pe altii ca sistemul tau de valori este mai bun decat al meu.

  Cam pe acelasi principiu functioneaza politica externa a Statelor Unite ale Americii. Si basismul.

  Reply
 3. Fiind basist , cel ce a scris acest articol ,poate fi tot ce doreste si cum doreste el.Asa vor sa fie toti basistii :si cu puta-n fund si cu sufletu-n rai!!!De fapt acest lucru nu se poate!!!La fel au fost mandri de-a lungul istoriei si leninistii,si hitleristii,si stalinistii etc. Toti dementii au avut discipolii lor!!!De sa ne miram de Dani Chiorban???

  Reply
 4. Pe bune, decat sa ma proclam eu basista, chiar si in gluma, cred ca as prefera sa ma apuc de contorsionism si sa ma autofelez. Si crede-ma ca iti inteleg perfect scarba fata de antene…

  Reply
  • Olivia, nu am scarba fata de antene. Treaba lor ce fac, nu ma afecteaza in mod direct. Eu doar observ si imi dau cu parerea de pe margine. Ca atunci cand citesti o carte sau vezi un film si comentezi pe langa o bere cu alti cititori/privitori.
   Dar din punctul de vedere al antenelor, nu prea ai de ales. Daca nu iti place de ei, automat esti basista. Termenul “basist” nu mai are legatura cu Basescu.
   Oricat de spectaculoasa ar fi imaginea contorsionării, trebuie sa iti accepti eticheta de basista.

Leave a Comment.