Noi nu avem site-uri de știri!

Am scris în urmă cu o săptămână:
„Anul acesta nu va ninge în Bucureşti. Am studiat atent prognoza meteo, am răsuflat uşurat. Fără ger, fără nămeţi îngălaţi, pudraţi cu motorină şi ulei de motor, garnisiţi cu rahat de câine. Fără gheaţă pe scări şi borduri. Şi fără sânge din bârnău de babă, împroşcat pe caldarâm.
Mulţumesc, Sfinte Duh al Crăciunului!”

Intru azi pe net, să citesc “știrile”. Un om informat este un om trist. Și parcă prea multă fericire tâmpă în perioada asta. Ajung aici:

Untitled

Băi, las-o! Ce rapid s-a schimbat prognoza! îmi zic speriat, cu mintea la petice pentru șoșoni. Mă uit de unde-i știrea – Antena3. Claaar, așa o să fie, ăștia-s oameni serioși. Ptiu, drace, vine hula de ciorofleașcă peste mine!

Mă duc și la sursa știrii. Nu că n-aș avea încredere-n Antena3, dar îmi place surfingul. Ditai sursa: Observator. Ăsta-i Observatorul de la Antena1 – Cea mai sigură sursă de orice, de oriunde, oricând.

Untitled1
Untitled2
Zic așa domnii și domnițele de la Observator:

“Meteorologii anunță că, în perioada următoare, temperaturile rămân ridicate. Cu toate acestea, sunt șanse mari ca în București să fie văzuți primii fulgi de nea.

Vineri, în prima zi de Crăciun, vremea se va răci. Vor cădea precipitaţii mixte în primele ore, apoi sub formă de ninsoare. Temperatura maximă va fi în jur de 1 grad Celsius, iar cea minimă, de -9 grade.”

Site-uri de știri, da? Nu cancan, nu bloguri generaliste de părerologi, nu bloguri de beretriști, nu porn. Site-uri de știri a căror singură menire este ȘTIREA – Informarea corectă a vizitatorului.

Ce s-au gândit mititeii? Probabil au văzut schema la colegii de breaslă de la Libertatea:

Untitled3

Colegi de breaslă care, având mai multă rușine decât știriștii, au lăsat articolul câteva ore, până a vuit traficul pe site. Au zis “destul” și l-au scos. La antene știrea este încă vie.

O tâmpenie absolută, evident. În București, pe 25 decembrie, va fi soare și călduț. La fel pe 26, 27. “Meteorologii” care au anunțat ninsoare nu există. Sunt plăsmuirea departamentului de știri Antena1 & Antena3. Le place să plăsmuiască.

Vă imaginați câte accesări are o astfel de știre. Când toți știu că afară-i soare și tu le zici că-i de fapt lună, tu fiind o autoritate în domeniu.

Ce urmări are o astfel de activitate “jurnalistică”? Pe lângă sutele de mii de accesări pe care și le pot vârî în deontologia bucilor revărsate.
Cea mai importantă ar fi buimăcirea populației. O majoritate care, informată ani la rând de jurnaliștii vieții, devine puțin alienată.

Cei care urmăresc Antena3 și Observatorul de la Antena1 nu vor spune pe 25 decembrie “Băi, ce știri de rahat urmărim!” Vor da vina pe “ăia de la meteo”. Care, știm cu toții, sunt ăi mai mari mincinoși.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

  1. Fii atent aici, poți să dai știre – în intervalul 4-9 ianuarie un val neașteptat de ninsoare va pogorî peste țară și va pune amri probleme circulației pe drumurile publice.

    Reply
    • Alta stire : desi buzoienii sustin ca nu sunt moldoveni, singura perioada din an cand sunt izolati de Moldova este pana se dezmeticesc ”autoritatile” si constata cu surprindere ca iarna ninge!:))
      Acest lucru cel mai probabil se va-ntampla in a doua jumatate a lunii ianuarie cand, ce sa vezi, tocmai li s-au terminat si lemnele si proviziile pentru iarna, nici unul dintre ”sinistratii” zapezilor nebanuind ca iarna nu se termina dupa revelion…

Leave a Comment.