Pajisti montane

Dupa reactiile oamenilor (pe facebook) la articolele lui Vlad, despre oieritul excesiv in Romania si urmarile lui devastatoare pentru pajistile montane, am hotarat ca trebuie sa exemplific vizual. Asta pentru ca din pacate majoritatea oamenilor se pare ca au uitat sau nu au stiut niciodata ce inseamna pajisiti montane nepascute (flora spontana).

Uite asta inseamna:

Tratzberg pajisiti inflorite Hohe Tauern Wilder Kaiser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asa ar arata si in Romania peisajele montane, daca am avea legi care reglementeaza pascutul in general si oieritul in special si binenteles legiuitori care ar asigura aplicarea lor. Bine, ar trebui mai intai sa incepem cu a ne respecta natura inconjuratoare si sa continuam cu a nu o mai trata ca pe o resursa nelimitata, pe principiul ca e proprietatea nimanui si a tuturor (romanilor).

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

17 Comments

 1. In afară de brândușe, care-s otrăvitoare, restul de floră o poți vedea, exact ca-n pozele alea,numai pe pământurile unde bucovinenii își fac fânul.

  Cum e o stână în apropiere cum gata cu poze de genul ăla. A nu se înțelege că ne permitem să avem floricele peste tot dar măcar în câteva zone turistice și parcuri naționale…

  Reply
  • Pai despre asta vorbim, Vlad. Unde in zonele turistice din Romania mai gasesti flora spontana? Peste tot stane, stane si iar stane. si multe oi. Iar in loc de iarba inflorita, vezi doar verde murdar. Si vara iarba uscata si arsa.

   In Austria omul si natura au gasit o comunicare buna, exista un respect reciproc si o preocupare pentru frumos din partea bastinasilor, cand vine vorba despre turism si munte.
   De aceea prefer oricand sa merg primavara si vara in Austria.

 2. ”De aceea prefer oricand sa merg primavara si vara in Austria.”
  Si eu la fel…mai ma duc din cand in cand si in Guatemala, Caraibe, Indonezia,dar doar cand ma plictisesc de Austria.:))

  Reply
 3. Mesajul era altul, Corbule. Cunosc multi romani care o dau inainte cu frumusetea tarii, cu natura virgina si salbatica, unica in lume, si se mandresc cu sloganul udrist “Welcome to the Carpathian Garden” dar nu vad ca intre timp Romania s-a transformat in “The Carpathian sheep farm”.

  In loc sa dezvoltam turismul montan si sa promovam frumusetile naturii, investim in oieritul comercial, pentru ca nu-i asa, exista cerere si e traditional romanesc.

  In timp ce noi vorbim despre lipsa acuta de educatie ecologica si turistica in aceasta tara, majoritatea se incapatineaza sa ne bata obrazul cu traditiile stravechi si sfante.

  Reply
  • Hary, prima poză este într-adevăr spectaculoasă. Nu am văzut până acum așa ceva pe viu. Dar iarba și florile din restul pozelor există și la mine la Olanu, în anumite perioade ale anului 🙂
   Ce-i drept, olaniștii nu se ocupă cu oieritul.

  • Pai da, Dani, că alea nu-s rarități ci cum ar trebui să fie. După cum spuneam, văd câmp din ăla numai unde se face fân, adică prin livezi, grădini și la Olanu :)))

   Când urci pe munte, până ajungi pe creastă, ar trebui să tot mergi prin iarba de aia înflorată.

 4. Tiberius Duluman Inteleg. Noi cand zicem pajiste montana vorbim de o pajiste localizata in zona muntoasa a tarii, atat vale cat si versant de munte. Tu prin pajiste montana intelegi o forma de vegetatie similara tundrei alpine. E in limbaj de specialitate similitudine intre cei doi termeni – pajiste montana si tundra alpina? Uite de pe wikipedia la care te tot intorci "După regiunea în care se află, cele care se află la o anumită altitudine sunt numite pășuni alpine" – e vorba de pasune/pajiste. Daca ai tu vreo referinta de specialitate prin care pajiste montana e tundra alpina, nu ala e sensul general – Oricum, pe parcursul articolelor cred ca reiese clar ca ma refer la sensul general, obisnuit, pajiste din zona de munte – de altfel numai cel mai ghinionist cioban va pica cu oile pe tundra alpina :))), nici nu prea e la noi decat sus de tot, pe creste si nici n-ar avea ce face acolo. De fapt tu iti sustii o idee, draga tie si la care nu te lasa inima sa renunti, cu niste argumente care nu se aplica deloc articolelor mele si ideilor din ele. Practic vorbind, daca iei oile de pe un munte din Bucovina, vegetatia din pozele lui Hary, apare pe muntii de aici, din vale pana la baza crestei – iar creasta ramane neschimbata pentru ca nu se duce mai nimeni cu oile unde nu e iarba…

  Reply
 5. Hai ma, Tibi, ca-ti fac poze cu papadii pe Tihuta cate vrei tu si ala e pas montan clasic. Ca idee generala muntii nostri nu sunt teribil de inalti si nici clima teribil de aspra, asa ca, in afara de creste, versantii nu au flora de tundra alpina cum ai vrea sa crezi tu. Uite, prezenta papadiei la 1200 si mai sus bine e o dovada in sensul asta…

  Ar trebui sa intelegi ca spre deosebire de tine, care tot cauti pe Wikipedia clasificari generale, eu vorbesc de ce vad zilnic, cu ochii mei, in muntii Bucovinei.

  Reply
 6. Vlad Bogdan Popa Vorbim despre lucruri diferite, de aia nu ne înţelege(a)m: prin pajişte montană eu înţeleg ce e dincolo de limita pădurii, pe când voi înţelegeţi pajişti întâlnite "când mergi la munte", chiar dacă e în vale. De aia pentru mine unele poze nu sunt pajişti montane şi pentru voi sunt.

  Reply
  • Noi cand vorbim despre pajisti montane, ne referim chiar la pajisti la munte, nu la ses, nici la deal. Nu avem definitii si interpretari personale despre ce inseamna termenul. Ia vezi pe wikipedia, la formele de relief, daca tot iti place asa de mult sa citezi din wiki, care e definitia pentru munte?

  • Eh, are și el un unghi anume, că altfel nu-i iese argumentația. Deși e clar că noi vorbeam în limbaj obișnuit despre ce înseamnă munte, el a ales să restrângă discuția la un anumit tip de vegetație, pe care el îl consideră identic cu tundra alpină (tundră alpină care nu e nici pe departe tipul de vegetație majoritar din munții noștrii, care nu-s nici foarte înalți, nici nu stau pe paralele deosebit de înghețate).

   Că alegerea asta a lui de termeni e ilogică, turmele de oi nefiind duse decât în cazuri excepționale acolo unde nu e iarbă destulă și e clar că nu zonele alea fac subiectul articolului e partea a doua.

   Tibi a intrat arogant în discuție, vrând să-mi dea peste nas cu tot dinadinsul, simțindu-se printre habarniștii de care vorbeam (faptul că tot caută pe google și wiki argumente care nu se lipesc de problemă o confirmă) și acum, după ce a văzut mai multe nuanțe, a înțeles raționamentul, a văzut și poze, nu prea vrea să renunțe la ideea cu care a început… din jenă.

   Cred însă că a înțeles foarte bine ce spunem și că, spre deosebire de poziția lui inițială, acum atitudinea lui ar fi mult mai nuanțată într-o altă discuție pe tema asta (unde nu ar trebui să-și păstreze fața cu care a intrat).

   E unul dintre cei pentru care am scris articolul, adică unul dintre cei cu care se poate discuta și care rămân cu ceva după aia.

 7. Vlad Bogdan Popa Mersi pentru link, se pare că am folosit termenul "pajişte montană" corect: "Pajistile de munte, subalpine si alpine se gasesc la o altitudine de peste 1800m si ajung pana la 2500m. Ele se caracterizeaza printr-un biotop specific cu temperaturi scazute, vanturi puternice si si vietuitoare adaptate la aceste conditii vitrege de viata. Plantele sunt pitice, multe dintre ele taratoare sau cu frunze dispuse in rozeta la suprafata solului."

  Reply
 8. Comentariu postat de anatati:
  Vreau doar să mă laud că pe “moşia mea” de la Domaşnea, situată într-o luncă, înconjurată de pădure şi apă pe de o parte şi teren de fâneață+teren roditor pe alta, am fix ce se vede în imaginea nr. 2, inclusiv muntele care se vede-n zare (poate nu chiar aşa semeț). Şi, bonus, păsărelele şi greierii şi ce-o mai fi care cântă mereu. Plus zumzetul a mii de albine.

  Na, că scriind toate astea nici nu ştiu ce caut în Timişoara…

  Reply

Leave a Comment.