Fotografii de milioane de euro

Acestea sunt cele mai scumpe fotografii din lume. Evident nu-s nici pe departe cele mai frumoase, cele mai impresionante, cele mai interesante conceptual, ci doar cele mai scumpe.

fotografii scumpe 2

Milioane peste milioane de euro pentru niște imagini care azi n-ar intra nici într-o galerie minoră. Milioane peste milioane de euro pentru nișe imagini care la concurență cu fotografiile din ultimii 5 ani să spunem, n-ar intra în top 5000. Și totuși valorează de mii de ori mai mult decât orice imagine uluitoare care ne-a oprit din ritmul cotidian…

fotografii scumpe 3

De ce? Răspunsul nu ține absolut deloc de artă, de frumusețe, de calitatea fotografiei ci se rezumă la un singurul lucru – bani. Iar în lumea colecționarilor banii se dau pe un singur lucru – raritatea.

fotografii scumpe 4

De asta dintr-o emisie de cinci mii de timbre dacă zece sunt greșite acelea vor fi cele mai valoroase, dacă dintr-o serie de o mie de figurine două ies de pe bandă cu nasul tocit acelea vor fi vânate de colecționari și așa mai departe. Iar dacă o piesă din asta este unică, cazul fotografiilor despre care vorbim, atunci valoarea îi crește absurd.

fotografii scumpe 5

De asta niciodată o fotografie digitală, indiferent cât de bună, nu va fi la fel de scumpă, pentru că oricând poți tipări o copie identică. Și de asta se plătesc sume fabuloase pentru lucrări care nu spun mare lucru și care sunt departe de a fi capodopere ale genului.

fotografii scumpe 6

Spus simplu unicitatea este mult mai valoroasă în ochii colecționarilor decât expresia și reușita artistică a operei. Încă un domeniu în care lăcomia unei mâini de oameni putred de bogați dă scara reală a valorii peste cap.

fotografii scumpe 7

În ordine fotografiile valorează, in dolari: 4,3 mil – 3,9 mil – 3,7 mil – 3,7 mil – 3,4 mil -3,3 mil -2,9 mil. Da, pana si o parlita de panorama neagra cu niste lumini cetoasem cum gasesti acum cu milioanele pe site-urile de amatori entuziasti sare de doua milioane jumate…

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

  1. Dar a doua poza, aia cu baiatul rujat si cu unghiile facute, de ce e asa de rara? Pot si eu sa imi pun un tricou portocaliu, ma intind pe gresie, imi dau cu ruj si sa vina milioanele!

    Reply
    • nu e vorba de subiect, Dani, ci de cat de rara/unica e chiar fotografia – hartia in sine, aia e piesa de colectie -printul – nu ce e pe el. Ca asa toti am putea face niste cubisme da nu scrie Picasso pe ele :))))

Leave a Comment.