A murit presa scrisă pe hârtie (I)

Futuristul

IMG_0197.JPGÎn România a murit presa scrisă pe hârtie. Trăiască online-ul! Era inevitabil, singura surpriză este cum de încă mai apar la chioşcuri ziare ca Evz, Gsp, România Liberă, Jurnalul. Le bănuiesc ca fiind în pierdere toate, dar încă mai primesc finanţări din melancolia şi pasiunea unora.
De ce s-a ajuns aici?

În primul rând, pentru că s-a răspândit internetul. Iar România este un fruntaş al internetului. Avem unul dintre cele mai rapide „net-uri” din lume şi unul dintre cele mai mici tarife. Servicii maxime la preţuri minime. Da, tocmai în România. La noi a putut oricine să îşi tragă cabluri peste stâlpi, străzi, blocuri, cuiburi de cuci, fără vreo autorizaţie specială. Şi în ţara în care toţi avem internet de mare viteză, aproape gratis, de ce ai mai cumpăra abonamente la ziare?

În online găseşti orice ştire din nşpe surse, aproape instant. Depinde cât de rapid dai click. Un alt avantaj al online-ului este prospeţimea. Poţi actualiza o ştire de câte ori vrei într-o zi, legătura dintre jurnalist şi cititor este dinamică, este live. Ziarul printat, dacă s-a dus la tipografie, e gata. Nu mai ai ce să modifici până ziua următoare, cel mai devreme. Chiar dacă ştirea ta nu mai este de actualitate la jumătate de oră după apariţia ziarului. N-ai ce să-i mai faci, rabzi până a doua zi. Comunităţile de cititori se formează mult mai uşor pe o platformă online. Pentru că pot interacţiona în timp util; nu mai trimit scrisoare la adresa redacţiei şi aşteaptă nerăbdători postaşul peste o săptămână.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.