Băsescu, Securitatea şi AutoCorect

Mare tărăboi seara trecută la televizor. BOMBĂ: Documente secrete păstrate de servicii timp de 25 de ani. Documentul care demonstrează colaborarea lui Băsescu Traian cu Securitatea. Traian Băsescu, securistul protejat de servicii timp de 25 de ani. Aproximativ în nota asta au huruit morile stricate vreo 3 ore. Audienţa? Cât toate televiziunile la un loc, ca de obicei.

Print Screen-ul făcut de mine Documentului:
basescu securitate

Uau! Fabulos! Un document autentic din 1984. Strict secret – subliniat cu roşu. E despre generali, maiori, propagandă, dolari şi…Traian Băsescu.
Să nu fiu greşit înţeles. Din punctul meu de vedere, nu există dubii că Traian Băsescu a fost un securist de rang înalt.

Vorbim doar despre documentul BOMBĂ prezentat şi comentat cu maxim nesaţ de altarul presei independente. Pe lângă datele şi numele subliniate de jurnalişti cu roşu, ce ne mai înţeapă nouă ochiul?

Primul paragraf, al doilea rând: “profesionale cu character specific…” Acum realizăm şi discrepanţele nesimţite care au existat între omul de rând şi omul Securităţii anului 1984. Omul de rând primea dreptul de a deţine o maşină de scris foarte greu sau deloc. Omul Securităţii avea computer cu AutoCorect instalat.

Nu există o altă explicaţie pentru acel “character”. Frazeologia, lexicul, stilul, toate sunt standard. Nu îl putem bănui pe cel care a redactat documentul că a folosit cu sute, mii de alte ocazii termenul “character” şi nu l-a tras cineva de mânecă. Cei care băteau la maşină documentele Securităţii în anul 1984 sigur ştiau să scrie “caracter”.

Trai pe vătrai la securiştii noştri, oricum. Lăsând la o parte tehnologia software din urmă cu 40 de ani, rămân uimit de preocupările meschine. Generalii din Securitate purtau discuţii oficiale, în scris şi înregistrate, despre un Băsescu Traian care a primit 1500 de dolari să lipească afişe.
Nişte chilipirgii! Normal că s-a ales praful…

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

10 Comments

  • În 1995 a apărut Microsoft Word, din câte ştiu. Probabil avea şi ceva spell check. Există strămoşi ai lui Microsoft Word? Cu siguranţă. Probabil începând cu anii ’80. Există în 1984 tehnologia de a scrie texte într-un strămoş de-ai Word-ului şi de a corecta automat textul scris? Da. Adică nu e cine ştie ce mare invenţie. Ar fi trebuit să existe.

   Asta nu înseamnă ca Securitatea din România avea şi folosea tehnologia respectivă. Pentru ce? Am mai văzut documente din arhiva Securităţii, documente datând înainte de 1989. Toate sunt scrise la maşină. Ar fi fost culmea, fix la ăsta despre un eveniment banal (lipea Băsescu afişe pentru 1500 dolari), să scoată Securitatea un document la imprimantă. Scris pe PC într-un program cu spell check. E stupid. Ce au arătat ăia la Antena3 e 100% făcătură.

  • Oricum, de notat retardul televiziunilor şi în cazul ăsta. Eu am observat faza cu “character” miercuri dimineaţa, când am pus si articolul pe reactii. Miercuri seara se vorbea şi pe alte bloguri despre asta. Joi (azi adică) dimineaţa deja ştia toată lumea. Joi pe la prânz apare “characterul” şi în aşa-zisa presă centrală online. De abi’ joi seara apare “characterul” şi la B1Tv.

   Până joi seara au lălăit-o cu tot felul de aberaţii… că Vlad ăla de fapt nu era şef la Securitate, era doar general. Că de fapt la congresul comuniştilor se discuta despre altceva, că Băseascu trebuia să apară cu un nume codificat. Toate prostiile paralele cu subiectul, analizate până şi în dungă. Şi fix elementele clare, edificatorii ignorate.
   Na, e bine că s-au prins şi ei după vreo 30 de ore.

Leave a Comment.