5 mituri despre vot

pomana
Votul tău contează

Da, contează în egală măsură cu al unui analfabet care nu a ştiut vreodată pe ce continent s-a născut şi nici cum se numeşte prim-ministrul României. Contează în egală măsură cu al unui umanoid preistoric care tresare la foşnetul ciorchinelui de banane şi zdrobeşte nuci de cocos cu piatra. Pune-i în mână o stampilă în loc de piatră şi l-ai descoperit: un votant egal cu tine.
Mai nou, contează în egală măsură cu al unui deshumat din Olt sau Teleorman. Dar ai dreptate, votul tău contează!

De-asta au murit tinerii la revoluţie

Da, şi pentru asta au murit. La fel cum au murit şi pentru dreptul meu de a NU vota. Au murit pentru libertatea noastră. Libertate pe care ne-o manifestăm în egală măsură dacă am votat sau nu. În amblele cazuri, am optat liber pentru ceva. Dacă dintr-o listă de n ciorbe, toate mi se par vomitive, am tot dreptul de a NU gusta. De-asta au murit tinerii la revoluţie. Cel puţin aşa cred. Oricum nu mai avem cum să îi întrebăm…

Prin vot, îţi alegi viitorul

Pe-asta cu alesul viitorului aţi rezolvat-o în mare măsură voi, ăştia care v-aţi dus în 90 să-i daţi lui Ion Iliescu 85% din voturi. Da, da. Voi ăştia peste 12 milioane care v-aţi îmbulzit ca nişte vite scăpate din ţarc şi aţi alergat libere, până v-aţi înfipt coarnele în primul copac. Şi acum ţineţi lecţii moraliste despre moartea tinerilor la revoluţie.

Dacă nu mergi la urne, îţi vor fura votul!

Dacă ăsta e singurul motiv pentru care mergi la urne, poţi sta liniştit acasă. Îţi promit eu că nimeni, dar absolut nimeni nu îţi va fura votul! Dacă erai decedat, poate. Dar fiind încă viu, le este aproape imposibil să voteze cu datele tale personale şi să îţi falsifice semnătura. Nu are rost să se complice cu viii, când au la dispoziţie atâţia morţi.

Un singur om dacă votează, acela va alege

Am tot auzit retorica asta. Putem sta toţi în casă, dar dacă un singur om se duce la vot, acela va alege pentru toţi. Nu! Acela va alege pentru el. Să presupunem că nu se duce doar un om la vot. Se duc toţi membrii de partid, toate rudele lor, toţi cei implicaţi în mod direct. Toţi ăştia însumează sub 5% din electorat. Cum ar arăta în anul 2014, într-un stat din Uniunea Europeană, o prezenţa la vot de sub 5%? Ar mai avea legitimitate votul?

Asta da, chiar ar fi o formă de protest. Ar fi o dovadă a conştientizării. Mi s-ar părea un act de salubrizare civică şi politică. Nu ne plac ciorbele voastre. Ni se face greaţă de la ele. Vrem altele!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. Eh voturile ar conta dacă s-ar duce suficient de mulţi să NU voteze cu psd 🙂 Voturile contează întotdeauna, mai ales ale votanţilor psd. Din păcate 🙁

  Reply
  • De vreo 2 saptamani, toti intelectualii si rationalii natiei ne explica importanta votului. (de la “intelectualii lui Basescu” si pana la CTP) Mergeti la vot!
   Probabil, fac asta din dorinta de a echilibra votul pomanagiilor de profesie cu votul persoanelor mai responsabile. Votul prostimii versus votul celor mai destepti . Sunt curios sa-i aud maine, dupa ce PSD-ul se va scalda intr-un 43-45%, iar urmatorul partid va fi PNL-ul cu un 14-15. Vor fi si maine la fel de entuziasti? Sau o vor lasa mai moale pe asta cu cetateanul responsabil, cu spiritul european si vor incepe din nou sa se lamenteze?

 2. Nu conteaza cine voteaza, conteaza doar cine numara voturile. Anul acesta si-au comandat un alt soft pentru numarat voturile, mult mai jmecher. Cu noi sau nu pe faza, iese cine trebuie, asa cum a fost mereu.

  Reply

Leave a Comment.