WW3 varianta 24.11

ww3În această dimineaţă, un bombardier rusesc (Suhoi 24) a fost doborât de armata turcă. Circumstanţele sunt încă neclare, nici măcar belicoșii corifei ruşi nu s-au avântat în declaraţii radicale. “Analizăm atent, gândim, vedem.”

Informaţiile apărute în presă diferă, în funcţie de sursă. Turcii spun că avionul rusesc i-a violat spaţiul aerian şi a refuzat să iasă, în ciuda avertismentelor. Ruşii neagă că ar fi intrat. Presa turcă vorbeşte despre două avioane de vânătoare F16 care au atacat Suhoi-ul. Presa rusă insistă pe varianta unui atac de la sol.
S-a organizat şi o reuniune de urgenţă a NATO.

În concluzie, aproape toată lumea este afectată de subiect, dar rezervată în acţiuni şi declaraţii. Mai puţin noi. Aici la noi, pe site-uri de mare interacţiune şi efervescenţă cognitivă (în special pe facebook!) abundă certitudinile.

În fiecare anonim cu nickname de prinţesă războinică mocneşte un specialist militar. Şi ne explică despre armata rusă care o face muci pe aia turcească pentru că… Nu ştie sigur de ce, dar în principiu pentru că Putin şi bombe atomice.

Nu trec 10 secunde că apar şi strategii – doctori în Su-uri, F-uri, tunuri şi fisiuni – poziţionaţi de partea Turciei: “Ce retard eşti. Îi chişă-n freză turcii, bă! Că le trimite NATO arme performate, nu vechituri ruseşti.”

Există totuşi câteva puncte comune în spaţiul geopolitic-militar românesc. Remarc două, mai importante:

Începe al treilea război mondial! Da, sfatul înţelepţilor internautici a conchis, pentru a o sută una oară în ultimii 2 ani, că suntem gata – apocalipsa nucleară.
Am scăpat ca prin urechile acului până acum, însă s-a umplut paharul. Doar a picat un avion, iar Putin e iute la mânie. Un fel de Ştefan, dar fără plete. Când se enervează, hop cu WW3, mare brânză!

A doua temă îmbrăţişată azi în spaţiul virtual, şi asta întrece apocalipsa nucleară, îi acuză pe turci la modul cel mai tembel cu putinţă. Sunt musulmani? Sunt. Sirienii sunt şi ei? Sunt. Clar există o frăţie, planuri absconse, uneltiri. Au doborât avionul special ca să-i apere pe sirieni. Păi n-au primit turcii două milioane de refugiaţi? Iar de aici calea este netezită spre revelație: Turcia sprijină terorismul!

Hai, fantezii cu WW3 şi scenarii Mad Max, treacă-meargă. Suntem un popor creativ, mai avem uneori apucături de scenarişti SF expiraţi. Dar să stai bine mersi în România ta arhaică, nebăgată-n seamă nici măcar de terorişti, şi să arăţi cu degetul spre turcii din linia întâi, asta mi se pare aroganţa supremă.

Turcia a suferit constant din cauza atentatelor teroriste. Cel mai recent, luna trecută. În gara din Ankara, 95 de morţi şi 250 de răniţi la un miting pentru pace. În regulă. Tu, ăsta care acuzi Turcia de “apărarea terorismului” pentru că se închină la alt dumnezeu, posibil să nu fi aflat de Ankara. Cei drept, nici dumnezeul tău, facebook-ul, nu ţi-a dat ocazia să-ti vopseşti profilul în drapelul Turciei.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

  1. Nici nu vreau sa ma gandesc cate teorii conspirationiste se vor naste acum. Musulmani contra crestini, Nato versus Rusia samd.
    O sa evit televizorul si onlineul o vreme, pana se linistesc apele.

    Reply
    • Putin acuzat Turcia că sprijină teroriştii, făcând comerţ cu petrol cu ei, şi că incidentul de astăzi a fost o „înjunghiere pe la spate” din partea Turciei, pe care a numit-o „partenerul teroriştilor”. (Gândul)

  2. ca de obicei adevarul e undeva la mijloc.cat despre un razboi nato-rusia …orice razboi se porneste cand iti faci un calcul ca vei iesi pe plus economic.un razboi nato-rusia este unul nuclear.nu exista invingatori.

    Reply

Leave a Comment.