Convoiul trece, bolovanii rămân

razboi ucrainaDupă ce l-am aşteptat cu sufletul la gură încă de săptămâna trecută, atunci când i-am anticipat sosirea într-un articol, faimosul convoi rusesc a venit, a văzut, a plecat.

Ieri a fost panică în presă. Văăăleu, au invadat ruşii! Săriţi, lumeee, începe războiul mondial! Au intrat cu armata peste ei, frăţică! Şi ăştia au nucleare, nu jucării!
Să mai zic cum bătrânii internetului îşi etalau buchetul înţelepciunii cu titluri panicarde ca “Adevăratul pas spre război”? Nu mai zic. Între timp s-au calmat şi prezintă starea vremii pe litoral.

OSCE: “Toate camioanele convoiului rus trimis în Ucraina au revenit sâmbătă pe teritoriul Rusiei”

Şi ador cel mai mult fetişizarea ruşilor şi a lui Putin. “Americanii sunt nişte molâi. Îi face Putin preş la orice oră!” “Ce NATO şi UE, bre? Sunt vorbe goale şi atât. Ruşii sunt acum stăpânii lumii.”

Da, şi toate concluziile astea trase după ce au citit viitorul în grimasele de pe fruntea lui Putin. Încă o observaţie: Sper că s-a văzut diferenţa de nuanţă la nivelul declaraţiilor oficiale, în funcţie de gravitatea momentului. Mai exact, diferenţa dintre “SUA sunt îngrijorate de acţiunile Rusiei” şi “SUA somează Rusia”.

Şi nici acum nu s-a pus problema unei intervenţii militare a NATO. Acel “somează” se referă strict la sancţiuni economice. În plus faţă de cele care deja există. Nu, Rusia nu este “stăpânul lumii”. Rusia nu îşi permite izolarea economică, oricât de îndrăzneţe ar fi fantasmele lui Putin. Nimeni nu îşi doreşte un lider care dă foc banilor. Chiar şi aşa semizeu cum îl vedem pe Putin, există nişte limite. Altfel, zboară călare pe o butelie Gazprom cât ai zice “BUM”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. Merkel a fost la Kiew sa-l pregateasca pe Poroschenko pentru intilnirea cu Putin la Minsk.
  Putin va garanta integritatea teritoriala a Ucrainei in schimbul renuntarii Ucrainei la tratatele semnate cu UE si la intentiile de aderare la NATO.
  Merkel i-a garantat lui Poroschenko ajutorul pentru reconstructia infrastructurii si i-a transmis ca pacea si integritatea teritoriala a Ucrainei, este mai importanta pentru UE, decat o viitoare aderare a Ucrainei la UE si NATO.

  De ce cred asta? Scenariul acesta este singura solutie de Win-Win.
  Fiecare parte poate in acest fel sa iasa cat de cat cu capul sus din conflict.

  Reply
  • Acum vreo 2 luni m-am intalnit cu o familie de ucraineni in Bulgaria. Erau in vacanta, in drum spre Romania. Au zis ca avem drumuri excelente in Romania si o tara foarte faina. Si spera sa ajunga si ei la nivelul nostru dupa ce vor adera la UE. Pareau convinsi ca vor adera la UE, se punea doar problema de timp.
   Vor fi foarte multi ucraineni dezamagiti daca se cade la pace cum ai zis tu :p

  • Dani, atata timp cat Germania si UE vor acorda sprijin financiar pentru reconstructia infrastructurii si va investi in lupta impotriva coruptiei, populatia va avea speranta vietii de mai bine.
   Si sunt convins ca nu vor spune ca vor rupe contractul cu UE ci ca vor amana momentul pana cand toti Uncrainenii vor dori acelasi lucru. Vor gasi o formulare care sa-i opreasca pe cei din Kiew sa iasa in strada din nou.

Leave a Comment.