Victorie românească pe tărâm francez

romani frantaVorbă veche franţuzească:
“Uneori pierzi, alteori câştigă ceilalţi”

Dar nu şi în fotbal. Aici puiul zgribulit se transformă în le coq gaulois. Avem ca martori performanţele, palmaresul, istoria. Seara trecută, fotbaliştii români au reuşit prima victorie DIN ISTORIE pe teren francez. Românul Fatai, românii Boukary, Ben Youseff, Laban, aşa cum îi place patronului Ioan Niculae să îşi alinte jucătorii după un meci bun.

Victoria Astrei din Giurgiu cu 2-1 pe terenul lui Olympique Lyonnais a fost cea mai mare surpriză fotbalistică a săptămânii, la nivel european. Toţi se aşteptau la un masacru, la o defilare a la Charles de Gaulle magnifique. Diferenţa de scor era singura enigmă care frământa presa din Hexagon. Nu ştiau sigur dacă ne bat la patru sau la cinci goluri diferenţă. Mai ales că, înainte de meci, echipa din Giurgiu a fost prezentată în presa franceză ca “novicii dintr-un sat românesc”.

Nu doar scorul a surprins. Dincolo de un 2-1 istoric reuşit de “sătenii” români pe templul din Lyon, am rămas cu un joc formidabil, tipărit în ediţie de lux pe memoria de lungă durată a fiecărui spectator. Astra Giurgiu a dominat meciul, iar în repriza secundă a ratat cinci ocazii mari de gol. Rezultatul a fost norocos, dar nu pentru români, ci pentru francezi. Nu ne-am baricadat cu fundurile în poartă, în dulcele stil tradiţional. Am încântat prin agresivitate, tehnică, viteză, creativitate şi mentalitate de mare echipă.

O să spuneţi că echipa din Lyon nu mai e aceeaşi din deceniul trecut. Nu mai e cea care câştiga de ŞAPTE ori consecutiv campionatul Franţei (între 2001 şi 2008) şi umilea Real Madrid cu 3-0 în Liga Campionilor. De acord, acum trăim vremurile miliardarilor de la PSG. Dar în continuare Olympique Lyonnais este o mare echipă europeană. O echipă care îşi permite să îi refuze pe cei de la Newcastle şi oferta de 20 de miloane de euro pentru tânărul Alexandre Lacazette.

Impresionante şi imaginile de după golul de 2-1 înscris de Budescu. Jucătorii Astrei au sărit panourile publicitare pentru a se bucura alături de suporterii români din tribune. Cei zece suporteri români din tribune. Paradoxal, istoria a fost scrisă de echipa cu cei mai puţini suporteri din prima divizie. O echipă care în afară de banii investiţi de Niculae nu se bazează pe nimic. Poate să se dizolve oricând, indiferent de performanţe. Aşa cum s-a întâmplat şi cu Unirea Urziceni. Nici o problemă. Novicii dintr-un sat din România sunt deja o pagină de istorie. Din fabuloasa carte a fotbalului francez.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

  1. Nimic nu bate povestea Unirii Urzicieni.
    Cea mai saraca prezenta in CL (probabil si din campionatul nostru intern), fara stadion, fara suporteri, cu jucatori de mana a doua, in care nu mai avea nimeni incredere, dar care a reusit in doar 5 ani de la preluarea clubului de Valahorum, sa promoveze din liga a 4-a, sa castige campionatul in Romania si sa faca 8 puncte in grupele CL (cu Sevilla, Glasgow Rangers si Stuttgart). Totul pentru ca dupa inca doi ani echipa sa se dizolve.
    Istoria acestui club este unica in lume.

    Apropo, ce mai face oare cel mai de succes investitor din fotbalul romanesc, Dumitru Bucsaru?

    Reply

Leave a Comment.