Noua dimensiune a șahului

DarkPada este noul meu nume pe chess.com. Am vrut să fiu Dark Panda, dar am mâncat o literă și am observat prea târziu, contul era gata.

Plăcerea noului cont vine odată cu ratingul de începător: 800. Asta înseamnă că, în primele 15-20 de partide, te vei duela numai cu diletanți și îți vei pompa ego-ul cu victorii neîntrerupte. Nu înseamnă că ai devenit un jucător mai bun, dar chiorul în țara orbilor își mângâie orgoliul și adoarme zâmbitor.

Asta am experimentat și eu, până mi-a ieșit în cale un indian-minune: nivel de GM (Grandmaster) și rating 1650.

La final, am analizat partida și am primit raportul de mai sus. Indianul-minune m-a convins să abandonez dupa 36 de mutări. TOATE cele 36 de mutări executate au fost “Excellent” și în 97% din cazuri (adică 35 din 36), istețul universului a ales “best move” – varianta pe care ar fi ales-o calculatorul chess.com.

Mi-am privit seria de victorii violent strivită, am înghițit o lacrimă amară și am încercat să mă consolez: “Probabil am pierdut împotriva lui Carlsen, Caruana, Ding Liren ori alt gigant care a vrut să se distreze din spatele unui cont anonim.”

Ieri noapte, primesc mesajul ăsta de la Chess.com:
We have detected that one or more of your recent opponents has violated our Fair Play Policy. As compensation for potentially unfair rating losses, we adjusted your following ratings…

Da! Mâna lungă a dreptății există și îi trage de perciuni pe trișori. Nu am făcut vreo plângere (nu din cavalerism ci din convingerea că o fac degeaba). Șahul online a intrat într-o nouă dimensiune: mai justă, mai aerisită. În sfârșit, s-au pus în mișcare algoritmii care depistează și elimină virușii umani.

În mid-game, ai șanse să nimerești zece “best moves” consecutiv la fel cum ai să câștigi la loto. Indianul meu le-a nimerit pe toate, nu s-a limitat la zece.

Nu știu la ce performanță au ajuns algoritmii anti-fraudă folosiți de chess.com, dar pentru mine orice trișor depistat contează. Pentru că îmi doresc un mediu igienic, cum erau pe vremuri mesele de șah în parcuri. Știți, mesele alea pe care întind bucureștenii ziare și halesc brânză cu roșii.

Șahul s-a mutat în online, aici se antrenează și ajung GM copii care la 12-13 ani joacă mai bine decât bătrânul Kasparov. O platformă de tipul chess.com își permite să adune milioane de fani, își permite să organizeze și să transmită live campionate mondiale.

Au resursele să aducă în mainstream-ul virtual un sport care a dispărut din lumea cu băncuțe, alei și castani.
Și totul pronește de la corectitudine, de la siguranța jucătorului că nu-i zeflemisit de un agarici care copiază mutări.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

  1. Mă îndoiesc că l-au detectat ăia de pe chess.com, nu de alta dar am avut un caz asemănător tot cu un indian, tot 97% sau pe acolo la mutările perfecte, numai că la bliț de 10 minute, îi analizez meciurile ( din timpul meu), fac printuri, arăt pe forum o grămadă de meciuri din urmă ale lui toate cu peste 90% mutări perfecte la bliț și îmi închid ăia topicul, că vezi doamne dacă am ceva de raportat să o fac privat. Ca să nu afle lumea că-s trișori pe acolo? Băi nene, trișează indienii la turneele otb, nu e de mirare că online sunt trișori. M-am scârbit de șah după 2 ani de jucat zilnic, am trecut la poker, măcăr acolo câștig la micro stakes pe mize minime. Încearcă să înveți poker, la ce Elo și iq ai e imposibil să nu ajungi la un nivel decent la poker.

    Reply
    • De-asta zic că au trecut în altă dimensiune. Este pentru prima dată când văd un trișor pedepsit. Nu am făcut plângere și prt screen (știam din cazuri anterioare că le fac degeaba). S-au autosesizat! M-am uitat și în istoricul meciurilor și sigur este vorba despre meciul cu indianul – 23 septembrie. Acum are contul închis (Closed: Fair Play).

    • Sincer, m-aș bucura să se fi autosesizat, dar mă îndoiesc, la câți useri are siteul și câte jocuri sunt ar fi nevoie de personal mult. Cred că a câștigat în același mod cu alții și l-au raportat, iar când te raportează 2-3 raportărilea alea urcă ca prioritate, cred. Fair Play e un motiv care acoperă mai multe abateri nu e doar pentru trișat. Dar, da, în cazul ăsta e aproape clar că ăsta e motivul suspendării.

Leave a Comment.