Îi vom plăti daune lui Becali

WEST-OF-MEMPHISVa veni destul de curând ziua în care statul român va fi obligat să-i plătească daune morale și materiale lui Gigi Becali. Și când zic statul român, mă refer la noi, toți cei care contribuim prin taxe la bugetul statului român.

Dar nu-i motiv de panică, statul are o tradiție în a plăti daune stabilite de CEDO pentru încălcarea drepturilor omului. Luați de-aici, avem de unde! Dăm un ban, dar măcar ne facem mendrele de popor barbar. Doar suntem urmașii lui Ștefan. Pe astea cu chermeza și cu “fără giudețu” le avem în sânge, moștenite genetic.

În urmă cu aproximativ o lună, Tribunalul Constanța a decis că poate folosi pe post de cur-papir toate concluziile medico-legale la care s-a ajuns în urma examinării pacientului Gigi Becali. Mai pe scurt, medicii au zis că este necesară urgent intervenția chirurgicală, iar judecătorii au zis “UE, bă! Marș! Sictir! Noi suntem legea, da?” După care au huruit zgomots pe gât și-au dat o flegmă îngălată.

Ținând cont de mecanismul funcțional al justiției române, decizia Tribunalului Constanța mi se pare normală. Calculele au fost simple:

Vrem să îl avem în continuare pe Becali ca exemplu de mare succes al activității noastre din ultimii 20 de ani? Vrem. Păi atunci să îi încălcăm toate drepturile, să îl batjocorim, să îl torturăm psihic și fizic, să vadă prostimea ce le face justiția română oamenilor răi. Sunt șanse mari să pierdem la CEDO. Așa, și? E prima dată? Doar nu plătim noi.

Ce mesaj va rezona în mentalul colectiv după episodul ăsta? “Ia uite, bă, frate, nu-i merge lu’ nea Gigi cu operații și alte mofturi. Nu mai merge, gata! De la o vreme avem și noi justiție adevărată. Cu legea nu te joci, tată, că uite ce pățești. Poate se mai potolesc și hoții din fruntea țării acum.”

În aproximativ un an vom afla dacă am avut dreptate. Și în aproximativ un an și jumătate vom fi buni de plată, dacă am avut. Becali a depus reclamații la CEDO și la Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane.

Conform art 41 CEDO: “In cazul in care Curtea declara ca a avut loc o incalcare a Conventiei sau a Protocoalelor sale si daca dreptul intern al inaltei parti contractante nu permite decat o inlaturare incompleta a consecintelor acestei incalcari, Curtea acorda partii lezate, daca este cazul, o reparatie echitabila”.

De obicei, procesele respective sunt soluționate de CEDO în aproximativ un an. În următoarele 3 luni se poate formula o cerere de retrimitere, iar peste încă trei luni de la decizia finală este ultimul termen când statul trebuie să achite “reparația echitabilă”.

Întrebarea este ce se va întâmpla peste un an și șase luni când probabil Becali își va încasa reparația. Va fi privit de mulțime ca o victimă batjocorită de justiție, sau ca un șmenar care a profitat de chichițe avocățești pentru a mai suge niște bani de la stat?

Ar mai fi și a treia variantă, aceea în care vom rămâne în lumea noastră nemuritori și reci ca luceferii. Așa cum am făcut și în trecut la restul “isprăvilor” de la CEDO sau în cazul Marcel Țundrea.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. De pe tusa nu prea poti decat sa speculezi. Credibilitatea informatilor din presa lasa mult de dorit. Eu unul nu pot sa-mi formez o opinie in privinta drepturilor aparent incalcate ale lui Becali.
  Nu pot exclude abuzul din partea justitiei, la fel cum nu pot exclude nici incercarea lui Becali de a primi privilegii. Poate ca este bolnav, nu zic. E chiar foarte probabil avand in vedere expertizele atator medici “independenti”.
  La prima vedere este asa cum zici, eu insa refuz sa ma oftic la acest subiect, tocmai pentru ca este vorba despre Becali.

  Pana la urma, el nu este la puscarie din greseala justitiara. Dimpotriva. El, ani la rand, prin comportamentul lui imbecil a implorat justitia sa-l condamne si pana la urma justitia nu s-a mai putut uita in alta parte si i-a facut pe plac.

  Faptul ca s-a imbolnavit si ca nu i se da posibilitatea de a accesa servicii medicale de specialitate, altele decat cele standard existente pentru orice puscarias, nu ma impresioneaza deloc.

  Pe mine mai mult m-a impresionat cazul Marcel Tundrea. Asta da caz. Nicidecum insa nu se compara cu situatia lui Becali.
  Tundrea este o victima a sistemului judiciar. A fost condamnat dintro eroare. Pentru ca anumiti oameni nu si-au facut treaba corect. Se intampla peste tot in lume, din pacate. Se numeste incompetenta si in anumite cazuri rea vointa si abuz. Chiar si in democratiile intacte se mai intampla.

  In opinea mea CEDO nu-i va da dreptate la Becali. Nimeni nu doreste sa franeze tanara justitie romana, prin actiuni impotriva ei.
  Daca Becali ar fi fost torturat sau maltratat in inchisoare, da. Dar pentru faptul ca nu i se permite o interventie chirurgicala la niste specialisti in domeniu, din afara Romaniei, in nici un caz.

  Daca Becali va paraliza sau doamne fereste chiar mai rau, atunci da, atunci perceptia asupra acestui caz se va schimba radical.
  Atunci Becali va deveni un martir si va fi chiar declarat sfant de catre BOR.

  Reply
  • Vom vedea atunci cand se decide CEDO. Mi se pare evidenta incalcarea drepturilor omului in cazul asta. E normal sa iti alegi singur cine te opereaza. Daca nu ai incredere in medicii romani si iti permiti financiar, de ce sa iti interzica cineva operatia in afara? E viata lui, decizia lui in mainile cui sa si-o puna.

  • Asa cum am zis, nu sunt foarte in tema.
   Perceptia mea insa – asa se vede din turnul meu de ignoranta – este ca lui Becali nu i se interzice o interventie chirurgicala, ci doar i se limiteaza accesul la specialistul “guruthemaster” din strainatate.
   In viziunea mea, daca esti puscarias, nu mai ai aceleasi drepturi la libera circulatie si alegere, ca si un om liber. Prin urmare, daca ai fost bogatas, calitatea vietii tale s-a dus pe pla odata ce ai ajuns in inchisoare. Adio kinetoterapie, adio refloxoterapii si masaje exotice. Daca esti bolnav, ai dreptul la diagnostic, la tratament, la interventii chirurgicale, dar in limita ofertei inchisorii.
   In detentie nu mai conteaza ca tu ai bani si ca esti bogat, acolo ai aceleasi drepturi si obligatii ca si oricare alt puscarias.
   Pentru unii puscariasi conditiile din inchisoare sunt mai bune decat au avut ei in libertate, pentru majoritatea insa conditiile sunt mizere si inumane.
   In mod evident, daca ai un standard de viata foarte ridicat in libertate, respectiv un statut respectat in societate, conditiile din inchisoare te vor imbolnavi fizic si psihic.
   Ce-ar trebui sa faca statul in acest caz? Sa-ti ofere conditii de mimoza, adica comfort ridicat si acces la tratamente premium de sanatate, pentre ca asa esti tu obisnuit si e dreptul tau de bogatas?
   Esti in detentie pentru ca ti-ai bagat pla in ea de justitie si dreptate si ai crezut ca esti mai presus de lege? Iaca, suporti consecintele.
   Du-te la medicul de puscarie si “indura” serviciile oferite de un chirurg de rand. La fel ca si oricare alt puscarias cu probleme similare de sanatate.

 2. Bai, conditiile de la noi din inchisori sunt horror. E plin de plosnite, boli de piele, de toate ptr toti, aia de la dispensar iti dau maxim aspirina, apa calda e uneori, mancarea e necomestibila.Scapa cine poate sau mai exact cine e sprijinit de familie. Iar cand aud la stiri cum detinutii costa statul deci de milioane imi vine sa vomit.

  Reply

Leave a Comment.