Vagonul de dormit

De fiecare dată când purced spre capitală și aleg trenul (dacă starea în care plec nu e chiar plină de energie, prefer să stau întins o noapte decât să trag de volan sau să mă bat apoi cu capitaliștii pentru cine știe ce loc de parcare) găsesc motive să mă minunez de magicul nostru CFR.

Am zis și aici câteva cuvinte dar acum vin cu niște informații noi, neverificate, transmise vouă așa cum mi le-a spus și mie nașul vagonului de dormit.

”Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru omul care a cerut vagoanele astea de la nemți. Le dădeau la fier vechi și ale noastre știți cum erau? Vai și-amar”

Cu el ar trebui să vorbească nebunii care cred că ce produceau comuniștii la nivel de tehnică pentru populație era pe același nivel sau chiar mai sus cu vestul. Eu aveam impresia că vagoanele alea de dormit au vreo 30 de ani, după informațiile ultimului naș ele sunt din 60 și ceva, deci au 50 de ani.

În jumătate de secol nu e nicio mirare că au început să zdrăngăne, că le pică mânerele, că cusăturile sunt roase, că șuruburile sunt ieșite, în condițiile în care în ele se face curat și atât, că doar nu sunt bani să le faci un minim de recondiționare estetică, nu?

”Îmi blestem zilele de pe acum, că iară vine vara”

N-am înțeles de ce meseria de naș e așa de gravă vara decât după ce mi-a explicat că toată nemulțumirea și revolta îndreptățită a pasagerilor se sparge în capul lui. Și dacă în restul anului mai e cum mai e, scump biletul ca dracu și condițiile sunt varză, vara, locul pe care dai și-aproape 100 de euroi nu are nici un miligram de aer condiționat.

Știi cum e un cuptor de ăla bine încins? Ei așa e și vagonul ăsta după ce stă o zi în soare și așteaptă să plece.

”Nu, nu, vagonul are climă, ehheeee nu e vorba de asta, nu avem cu ce să umplem sistemul, abia-s bani de antigel iarna de unde să mai avem și pentru climă vara?”

Vagoane de 50 de ani. Nu-s bani nici de cârpit, nici de reparat, nici de pus aerul condiționat în funcțiune vara. 50-100 de euro biletul. CFR for the win.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.