Unde au greşit evreii

1864 este anul Reformei agrare: În timpul domniei lui Cuza, guvernul condus de Mihail Kogălniceanu eliberează țăranii clăcași de sub jugul boierimii şi îi împropietăreşte cu pământ. Se rup legăturile feudale, românii primesc responsabilitatea propriei vieţi. Rezultatul?
La începutul sec. XX, ţăranul român îşi muncea propriul ogor, dar presta şi la “privat”. Existau contracte între săracii muncitori şi bogaţii arendaşi. La fel ca astăzi, dar pe câmp, nu în birouri.

Greu de imaginat astăzi, ţăranul moldovean al începutului sec. XX se zvârcolea sub călcâiul traiului nedrept. Agonia indigenței şi iubirea vinului îi polarizau viaţa. Într-o epocă a industrializării, societatea agrară românească era la coada Europei, puternic ancorată în mâlul Evului Mediu; fără medici, profesori, şcoli… Ştiu, greu de crezut.
Conform statisticilor vremii, în anul 1900, procentul analfabeţilor era de 50% la nivel global şi de 80% în România.

Rămânem concentraţi pe viaţa ţaranului moldovean, în aceeaşi perioadă, şi trebuie să recunoaştem că majoritatea cârciumarilor erau evrei. La fel şi 40% dintre arendaşi. Încă un aspect greu de crezut în zilele noastre: ţăranul obişnuia să iubească vinul şi atunci când nu avea suficienţi bani. Iubea pe datorie. Sau, o replică specifică începutului de sec. XX, “Fischer, trece-mă pe caiet!”
Iar atunci când datoria se făcea suficient de dodoloaţă, Fischer îi lua ţăranului pământul primit de la Cuza.

În anul 1907, rămas fără pământuri, ţăranul botoșănean se răscoală. Iar “botoșănean” nu este o invectivă; oamenii chiar erau din Botoşani.
Răscoala de la 1907 a avut un puternic caracter antisemit, boierii cei mai huliţi fiind cei de origine evreiască. Răzvrătirea iniţială a fost împotriva evreului Mochi Fischer.

Oamenii satelor vecine, cu lipovenii din oraşul Botoşani, la care s-au alipit si băieţii de prin mahalale, s-au revoltat şi au spart geamurile şi uşile de pe la prăvăliile evreilor, devastând.” (Văsescu, prefectul Botoşaniului în 1907).

Facem un salt până în anul 1940. Ţăranul român rătăcea în continuare în plin Ev Mediu, fără medici, profesori, electricitate; la fel de analfabet ca înaintea răscoalei. Poate doar mai sărac.
Peste România au trecut Marele Război, catifeaua interbelică şi parfumul franţuzesc. În sfârşit, ne descoperisem adevăratele călăuze: legionarii!

În anul 1940, Mişcarea Legionară a interzis muzica Mariei Tănase şi a distrus (aproape) toate plăcile de gramofon cu muzica acesteia. Motivul?
Muzica Mariei Tănase distorsiona folclorul românesc autentic. Cu siguranţă aceasta a fost adevărata cauză. În nicun caz impresarul Mariei, un evreu numit Harry Brauner. Broadway, Hollywood, Brunswick – spre mijlocul sec. XX, tot ce însemna teatru, film, muzică se înfiripa din buzunare evreieşti. Da, greu de imaginat astăzi.

Nu are rost să vă dezvălui situaţia ţăranului român în anul de graţie 2017. Vă puteţi lejer dumiri şi singuri. Ce vă pot spune este că, în folclorul românesc din Transilvania, încă mai există melodii antisemite. Una dintre ele s-a difuzat la televiziunea naţională, în urmă cu puţini ani. Ceva de înaltă tămăduire – “acolo-i jidovul bun, când iese fumul pe horn şi face sfoară în drum.”
1907, 1940, 2017 – diferenţă de câteva cifre şi context extern. Altfel, potenţial avem, mocneşte în miezul celulelor.

Revenim la dilema titlului: Unde au greşit evreii?

Au ştiut să profite de slăbiciunea maselor, au fost tot timpul grupul restrâns care a dirijat gloata. Arendaşi, cârciumari, bancheri: afacerişti. Au oferit prostimii hrană sufletească: tot ce înseamnă astăzi divertisment audio-vizual. Dar nu astea sunt motivele unei duşmănii seculare. În subconștientul său, ţăranul (chit că locuieşte la bloc sau la casă) îşi acceptă condiţia. Ştie că face parte din cei mulţi şi proşti, iar undeva, după tenebre cabaliste, cei puţini exploatează zăcămintele de prostie.

Marea greşeală a evreilor a fost sinceritatea. Au scos capul din întunecime şi au rânjit cu toţi dinţii de aur, fără mască. Da, ţărane, iubeşte vinul până te lichefiezi! Dar, într-un final, îţi voi lua pământul şi casa. Da, ţărane, împrumută cât vrei, dar vei înapoia dublu. Da, ţărane, hăhăie-te la toată mizeria din ziare şi televizoare. Dar eu mă voi înavuţi şi tu te vei degrada.

Sinceritatea a fost cauza! Altfel, ţăranul nu are vreo problemă cu hoţii care l-au păstrat în mocirla Evului Mediu, secole la rând. Nouă, ţăranilor, ne plac doar cei ce fură şi mint! În puținătatea noastră, confundăm sinceritatea cu aroganţa. Vrem măcar atât din partea celor puţini şi puternici: efortul minţitului.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

13 Comments

 1. “Nouă, ţăranilor, ne plac doar cei ce fură şi mint! În puținătatea noastră, confundăm sinceritatea cu aroganţa. Vrem măcar atât din partea celor puţini şi puternici: efortul minţitului.”

  Inlocuieste “tarani” cu orice titlu sau rang social, de orice etnie si mesajul ramane in picioare. De ce? Pentru ca fenomenul tine de natura omului si nu de etnie ori pozitie sociala.

  Acesta este motivul principal pentru care nemtii de exemplu, au aleso din nou pe Merkel, duminica trecuta. Poporul prefera minciunile frumoase si nicidecum nu simpatiteaza cu adevaruri dureroase. 🙂

  Singurul motiv pentru care in SUA si Anglia a cazut dictatura corectitudinii politice si a diplomatiei (= minciuni frumoase), a fost participarea foarte redusa la vot.
  Daca participarea la vot ar fi fost ca in Germania (ca. 75%), nu ar fi castigat Trump si UK ar fi ramas in UE.

  Reply
  • În Germania, toate partidele care au intrat în Parlament sunt din categoria political correctness. Mai puţin cele 20 de procente extremiste (comunişti plus neo-nazişti).
   În rest, creştin-democraţi, social-democraţi, liberali şi ecologişti.

   Pestriţ electorat, oricum. Ecologiştii plus comuniştii plus neo-naziştii au strâns cât Merkel :))

  • Atentie, AfD nu are treaba cu Neo Nazismul. Sunt ei mai nationalisti, insa nu sunt nazisti. Partidele de mijloc sunt cele care le-a pus eticheta de partid extrema dreapta, de tip nazist. Alternativa pentru Germania apara valorile locale, critica pierderea identitatii nationale, a traditiilor si obiceiurilor si ce este mai important militeaza impotriva corectitudinii politice… Iti aminteste de ceva? 🙂

   In realitate, AfD este un partid al nemultumitilor. Peste 60 din votantii AfD, nu au votat acest partid din convingere ci din protest fata de politicile centrale. Alegatorii AfD vin din toate paturile sociale. Chiar daca in Estul Germaniei partidul a avut procentual mai multe voturi, clasandu-se inaintea socialistilor pe locul 2 cu peste 22 %, in BY si in B-W (Landurile cele mai bogate din Germania) a avut cele mai numeroase voturi.

   Cu alte cuvinte, votantii AfD provin din bazinele electorale ale marilor partide democratice, de mijloc: CDU si SPD. Acesti oameni nu au legatura cu extremismul si nici cu nazismul, ci reprezinta vocea rebela a cetatenilor ingrijorati si nemultumiti.

   Altfel stau lucrurile la partidul neo-comunistor “Die Linke” si la ecologistii “Die Grünen”. Electoratul celor doua partide, voteaza din convingere.

 2. Când ești habarnist la istorie nai bine te abții. Ca în zicala aia: “mai bine taci și lumea te crede prost decât să vorbești și să spulberi orice iluzie” Și ai încercat să ascunzi habarnismul după exprimări pretențioase cum ar fi “indigență”.

  Boieri evrei? Nu a existat niciodată așa ceva. La 1907 nu mai existau boieri de mult, boieriile fiind desființate la Convenția de la Paris, cu jumătate de secol înainte. Prostimea a mai pomenit de boieri și după aia, că de aia i se spune prostime, dar la 1907 nu mai existau boieri, ci moșieri. Evreii însă nici măcar moșieri nu erau, erau doar câțiva evrei, cu capital care arendau pământul moșierilor. Acei moșieri, de obicei din familii de origine boierească , frecau menta la Paris, București sau Sinaia unde cheltuiau banii.
  Răscoala nu a avut un caracter antisemit. Din moment ce țăranii au ars conacele și casele adiministratorilor, e clar pe cine aveau boală. Evreii erau la orașe, răscoalele antievreiești (cum au fost multe în Europa de Est) aveau loc în orașe și se chemau pogromuri. Nu aveau țăranii de ce să se ia de evrei când nici nu existau evrei la sate. Răscoala nu a fost contra evreilor, ci împotriva statului patazit român, împotriva unei găști de golani sau mafii ce ținea în mizerie o parte covârșitoare a populației pentru a-și întreține traiul de import.

  Cât despre iubirea vinului și agonia indigenței… Oltean. Caracter lipsă din naștere.

  Reply
  • Erau la orașe evreii? marș in (cenzurat) mea de aici. Normal că erau la orase. Da ei detineau si controlau multe treburi si pe multi poponari marionetele lor. Auzi al dracu jidan erau la oras. Pai logic, si io imi cumpar o mosie cu sclavi si ce io tre să imi fac casa sa stau acolo cu ei? Stau la oras in alta parte. ce vrajeala jidoveasca. si vezi ca pogromurile au fost peste tot nu doar la orase, in Rusia.

   Și mai vezi ceva (cenzurat). Normal că țăranii revoltati, s-au rasculat si au inceput sa distrugă ce era acolo. Da normal că jidanii nu erau acolo, se tirasera, stateau in alta parte, la oras cum zici tu. Și taranii erau chititi sa rastoarne toata conducerea si statu jidovit, se duceau si spre orase, dar din pacate gunoaie precum AAntonescu si alți trădători de rasă și de sânge AU PUS TUNURILE PE EI, la ordinele regelui jidovit. așa ca hai sictir.

  • Aaaa, se numeau moşieri, nu boieri. Am înţeleees. Se schimbă TOTAL datele problemei atunci!
   “Nu aveau țăranii de ce să se ia de evrei când nici nu existau evrei la sate.”
   Doar că s-au răsculat împotriva evreului Mochi Fischer. Aşa a început răscoala.
   Ce-mi plac istoricii ăştia care contrazic fără milă orice informaţii clare, dovedite, recunoscute în unanimitate de ăia care au făcut şcoala în bănci, nu pe facebook.

  • Mai zice istoricul:
   “Evreii erau la orașe, răscoalele antievreiești (cum au fost multe în Europa de Est) aveau loc în orașe și se chemau pogromuri.”

   Să înţelegem că ţăranii români nu au intrat în Botoşani, nu “au spart geamurile şi uşile de pe la prăvăliile evreilor, devastând”. Toate mărturiile vremii sunt false. Telegrama asta care începe cu “Ţăranii au intrat în oraş” este tot falsă.
   https://imgur.com/a/vhCRF

 3. La o rascoală au apărut oportuniști ce s-au apucat de jafuri? Wow, cred că e ceva unic.
  Și au ales special dughenele evreiești, care erau greu de găsit. Nu e ca și cum toate dughenele erau evreiești.

  Țaranii nu s-au rasculat împotriva lui Fisher. Nici nu-l vazuseră la față vreodata, nici nu trecea pe acolo. Fischer erau un evreu austro-ungar, un fel de băiat deștept al vremurilor, care dispunea de suficient capital să profite de lenea, hoția și prostia din România. Marii moșieri trăiau la Paris și București și le era lene să se deplaseze la moșii să arendeze pe bucățele. Mai nimeni nu avea capitalul necesar pentru a arenda întregi moșii. Aici interveneau băieții destepți, cu bani suficienți încât să arendeze moșii întregi și dispuși să negocieze cu tot felul de mărunți arendași care ajungeau de fapt să se ocupe de administrarea pământului și să interacționeze cu țăranii.
  Nu, evreii n-au a face în povestea asta. Evrei erau chiar mai mulți în Bucovina și Basarabia, dar acolo nu s-au răsculat țăranii. De fapt si acum țărănimea din Bucovina e cam peste tot restul României.
  Diferența între Bucovina și Botoșani aflați la o aruncătură de piatră era că unii făceau parte dintr-un stat, iar alții dintr-o mafie, dintr-o golănie, șmecherie o unor creaturi de le era rușine omenirii să le spună oameni, atunci ca și acum.

  Reply
  • A, nu ţăranii au intrat în Botoşani (aşa cum este istoric consemnat). De fapt, erau “oportunişti” deghizaţi în ţărani. Au zis că dacă tot e răscoală, să-şi tragă repede o pereche de iţari şi să fure nişte poale-n brâu.
   Am un sociopat care mi-a lăsat aproape 100 de comentarii în Spam, în mai puţin de 2 zile. Coerenţa nu e punctul lui forte, nebun fiind, dar i-am scos câteva comentarii din Spam. La ce “argumente” aduci, este capabil să-ţi răspundă şi nebunul meu.

 4. Nici nu-l vazuseră la față vreodata, nici nu trecea pe acolo. Fischer erau un evreu austro-ungar, un fel de băiat deștept al vremurilor, care dispunea de suficient capital să profite de lenea, hoția și prostia din România”

  Mă ce vrăjealaa si ce tupeu are (cenzurat) asta in el. Pai ce mă (cenzurat), eu l am văzut vreodată la față pe SOROŞ sau pe alti jidani care manevreaza ce se intampla in Romania? Am auzit de ei, asa cum or fi auzit si taranii, ca n aveau internet atunci. Ba chiar esti tupeist.

  Reply
 5. De fapt si acum țărănimea din Bucovina e cam peste tot restul României.”

  E pe (cenzurat) bai jidanule, ai fost tu in maramures, banat, muntenia, oltenia moldova sa vezi cum e ? Mars in (cenzurat) mea cu bucovina (cenzurat). Am un tovaras moldovean din Bucovina care are si origini polonoze, chiar nobil, se numeste Seredinski. Si nu suporta jidanii si se considera moldovean, desi repet- n are nici cea mai mica urma de țărănism in el, din contră blazon nobil, si considera ca rascoala de la 1907 a avut ca si cauza principala , exploatarea jidoveasca. Indeferent de cat de mult sau mai putin, taranii expliatati erau constienti de asta

  Reply
 6. Au atacat casele arendaşilor care stăpâneau marile moşii, au atacat conace şi au gonit pe cârciumarii evrei din Botoşani, fiindcă erau de aceeaşi etnie cu arendaşii. ”

  Deci vezi, arendasii nu erau acolo. Cum nici acum ,, arendasul” Zuckerberg nu e aici sau ,,arendasul,, Soros. Sau arendasul jidan din America. Aici sunt doar mici carciumari

  Reply

Leave a Comment.