Grecii au organizat un referendum. Democratic. S-a desfăşurat fără incidente majore, fără suspiciuni de fraudă. Democratic. Înaintea referendumului, s-au organizat nişte sondaje de opinie. Democratic.
Întrebarea era simplă: Sunteţi de acord cu măsurile creditorilor internaţionali? DA sau NU.
TOATE sondajele de opinie, în afară de cel organizat de Bloomberg News, au dat câştigătoare varianta DA. La diferenţă mică, dar câştigătoare. Bloomberg a dat câştigătoare varianta NU, la o diferenţă de 0,5%. Ce s-a întâmplat în realitate?
61,5% NU, restul DA. Adică diferenţă de 13 procente. Democratic.
Când pe străzile Atenei au ieşit zeci de mii de persoane pentru a manifesta în favoarea Guvernului, agenţiile de presă se comportau ca nişte mori stricate: “Manipulare! Manipulare! Ăia din stradă sunt de fapt activiştii lui Tsipras. Sunt de la partid!”
Când Grecia se apropia de marginea prăpastiei, au început să circule legendele despre împământenita lene a poporului grec. “Nişte leneşi, nişte evazionişti. Stau toată ziua cu burţile la soare şi cerşesc bani. Să zică bogdaproste dacă-i ajutăm!”
Ciudate zvonuri, ţinând cont că grecii au fost tot timpul fruntaşi la numărul de ore lucrate (comparativ cu alte state UE). Ce leneş e ăla care munceşte mai mult decât media?
Când am vizitat prima dată Grecia, în urmă cu 6 ani, pe bonul primit de la restaurant (de la ORICE restaurant), era inclus şi bacşişul. Nişte evazionişti!
Acest NU masiv votat astăzi este un cumul al tuturor jignirilor şi manipulărilor suportate de poporul grec în ultimii ani.
“Cine eşti tu? Merkel? Şi tu? A, Holland. La o adică, pe vremea când grecii construiau academii, popoarele germane şi franceze se hrăneau cu fluturi prin copaci. Grecii au încropit prima constituţie în urmă cu 3 milenii şi vii tu, Conan Barbarul, să le explici despre democraţie?”
Nu ştiu dacă a fost principalul resort, dar sigur şi asta i-a animat pe greci atunci când au votat NU.
Care vor fi urmările votului? În mare, cam aceleaşi ca în varianta în care se vota DA. Doar că îl vom vedea în continuare pe Alexis Tsipras. Nu se rupe UE, nu tipăreşte Tsipras o bancnotă paralelă, nu îşi schimbă capitala de la Atena la Moscova; în principiu, nimic din ce s-a vehiculat de agenţiile de presă cu atâta nesaț.
UE nu se poate fără Grecia, şi parcă nici grecii n-ar vrea să plece prin alte părţi. Drept urmare, de mâine reîncep negocierile. Tsipras se va aşeza din nou la masă cu îmbujoraţii Merkel şi Holland. De ce îmbujoraţi? Eh, între timp şi-au luat vreo două perechi de palme.
“La o adică, pe vremea când grecii construiau academii, popoarele germane şi franceze se hrăneau cu fluturi prin copaci.” – Grecii de acum au tot atata treaba cu vechii greci pe cat avem noi cu dacii, deci ala nu e tocmai un argument 🙂 (Dar, cum spuneai, functioneaza ca argument intern si ca varf de lance nationalista).
Dani e grecopat :).
Dacă noi ne tragem de şireturi cu Gerula, îţi dai seama cum sunt grecii cu Ahile.
În oirce caz, grecii de acum şi-au păstrat mai mult de la grecii antici decât ne-am păstrat noi de la daci.
Probabil tenul si tendinta de a inflori unele povestiri 🙂
Altfel, cultura Greciei actuale e o combinatie de cultura balcanica/turceasca (lucru pe care ei urasc sa-l auda) si ramasite de cultura bizantina. Nu ca noi am fi vreun neam mai breaz, avand in vedere ca ne negam in mod constant mostenirea slava, dar nu cu Romania era facuta comparatia.
Evident ca au fost influenţe romane, turcesti, balcanice. Dar nu inseamna ca au abolit cultura greaca. Nu ar fi avut cum; cultura greaca a fost superioara celor balcanice, turcesti. Influenta s-a facut in ambele sensuri. Mai ales ca greaca a fost limba de cult. Toata Europa are o mostenire greacă, comparabila chiar cu mostenirea latină.
Dani, grecii moderni au tot atat de mult de-aface cu cultura grecii antice, cat au si romanii sau oricare alta tara europeana civilizata.
Grecia din ziua de astazi este un popor balcanic de tip mediteranean. Seamana mai mult cu Turcia din acest punct de vedere decat cu Romania. Diferenta majora dintre turci si greci este credinta religioasa si influentele ei din punct de vedere social, politic si economic.
In cazul Greciei, chiar au existat cateva evenimente care au cam “ras” sau “absorbit” culturile anterioare (inclusiv in cazul grecilor antici, unde civilizatia miceniana a fost inlocuita de cea doriana si asa mai departe). Grecii de-acum seamana cu sicilienii care se jura ca sunt “100% puii Romei” (o parte dintre ei sustin asta, cel putin), desi Italia e departe de a fi un teritoriu unitar din punct de vedere etnic.
E clar ca grecii nu puteau “uita” secole si secole de dominatie culturala, dar nici nu le-as da foarte mult “credit istoric” 🙂
^Secole in care au dominat cultural.
Dani, lucrurile sunt pe cat de evidente, pe atat de clare.
Propaganda si manipularea sunt mecanisme folosite de orice putere pentru a castiga voturi, indiferent despre ce domeniu vorbim.
Marketingul este manipulare.
Revenind la Grecia, guvernul Tsipras reprezinta o tumoare maligna pentru Europa.
Din punct de vedere politic comunistii lui Tsipras nu au nimic de zis in UE.
Din punct de vedere economic si financiar, Grecia reprezinta 1,8 %.
Mai putin decat cresterea economica anuala a uniunii.
Dupa acest vot NU, UE va distruge guvernul Tsipras. Este singura modalitate de a extirpa tumoarea devenita periculoasa.
Il vor lasa pe Tsipras in curul gol in fata poporului grec.
De asta sunt convins.
Sunt Update-uri de după ora 16:
“Premierul Alexis Tsipras a vorbit cu cancelarul Angela Merkel la telefon şi au convenit ca autorităţile de la Atena să-şi prezinte programul de reforme joi, la summitul extraordinar al statelor din zona euro, anunţă BBC, citând presa din Grecia.”
Sigmar Gabriel, ministrul german al economiei:
“Dacă Grecia vrea să rămână în zona euro, trebuie să propună reforme mai mari decât cele prezentate până acum. Nu putem abandona Grecia, dar toate statele UE trebuie să se pregătească acum să ofere un ajutor umanitar. Grecia este ameninţată de insolvenţă”.
Mie imi suna a negocieri. Evident trebuie sa scada si Tsipras din pretentii. Mi se pare mai plauzibila varianta in care vor cadea de acord, decat varianta inlaturarii Guvernului Tsipras.
Pentru mine, cel mai important indiciu ca se doreste stabilirea unui acord este demisia ministrului grec de finante. De ce a fost inlaturat in urma “victoriei” de la referendum?
Pentru ca a întins prea tare coarda şi i-a acuzat pe creditori de terorism economic. Era clar ca, din acel moment, nu mai poate negocia vreodata cu creditorii.
Declaratiile lui Tsipras au fost acide, dar nu s-a depăşit PNR-ul. (point of no return)
Dani, acest referendum a scazut increderea creditorilor in Tsipras. Pozitia Greciei in negocieri este mai slaba decat inainte. Totul este in mana Greciei, daca vor sa ramana in UE trebuie sa accepte reforme mai dure decat cele negociate inainte de referendum. Germania si-a retras deja oferta de a face investitii de 35 miliarde euro in economica greceasca.
Asta inseamna sa inlaturi guvernul Tsipras, ii slabesti puterea si influenta politica in propria tara.
Daca Tsipras va accepta noile conditii mai dure, sustinatorii lui Tsipras in Grecia se vor simti pacaliti si inselati.
Daca nu va accepta, va fi invitat sa iasa din zona euro. Ceea ce din nou va fi un esec politic pentru el.
Sa ne intelegem, Europa nu ii va da scoate pe greci din zona euro, ci Tsipras va fi impins sa iasa singur.
Nu va avea alta alternativa daca nu accepta reforme mai dure.
Tsipras va trebui sa-si asume aceasta decizie si asta ii va rupe gatul dpdv politic.
@hary: am impresia ca UE va accepta totusi unele lucruri de la greci in conditiile in care este apasata un pic de rusi si chinezi
Grecii nu mai au cum sa puna presiune pe UE. Cu nimic, distractie s-a terminat. Acum trebuie sa vina ei cu propuneri, mingea e la ei.
Daca vrea sa ramana in zona Euro, trebuie sa vina cu mai mult. Daca nu vin, nu se deschide robinetul. Atunci singura sansa va fi sa renunte la Euro.
Atentie: asta nu inseamna ca Grecia nu va mai face parte din UE, asa ceva sigur nu se va intampla, insa vor fi nevoii sa revina la Drahme.
hary, eu nu ziceam ca presiunea vine de la greci…ci de la cei care sunt gata sa-i ajute pe greci…fostele noastre popoare prietene 🙂
Attilla,
Presiuni din partea Rusiei sunt overrated. Rusii nu au bani suficienti sa ajute Grecia. Si daca ar avea, este prea riscant pentru Putin sa investeasca cu adevarat in Grecia.
Rusii se folosesc de problemele Greciei doar ca sa bage strambe politice, adica sa creeze nesiguranta si chiar panica in randul statelor membre.
Iar China nu este interesata de asemenea jocuri politice. China are nevoie de o Europa puternica, pentru ca are interese economice majore in relatia cu UE.
Iesirea din zona EURO (cu sau fara sprijin financiar rusesc) al Greciei ar fi un esec politic major si ar duce la caderea guvernului Tsipras. Ceea ce va instaura o politica pro-europeana la putere in Grecia, care sa adopte reformele necesare.
Eu personal cred intr-un acord al Greciei cu UE, in conditii mult mai dure decat cele negociate inainte de referendum.
Si mai cred ca guvernul Tsipras va fi tras la raspundere de greci pentru acest esec politic in negocierile cu UE.
UE nu-si poate permite sa piarda Grecia, cu atat mai putin SUA .nu si-ar dori nimeni un cal troian al rusilor.