Tainele pălincii

”Băiete, nu e pe pământul ăsta băutura mai bună și mai nobilă. Răchiile alea calice, făcute din grăunțe, n-o să se ridice niciodată la gustul ăsta, că poama pomilor stă sus, în soare și vânt cu păsările cerului, nu cu râmele și cârtițele glodului.

Și nici vinul, nici berea, nici vișinatele alea muierești, nu-s mai breze, chiar dacă-s scoase tot din poamă nobilă, că-s gingașe tare și-un bărbat poate să bea o vadră întreagă și să nu-l atingă deloc bucuria, apăi nu-i timp pierdut până bagi atâta apă în tine?

Țuică? Țuica-i lucrare de om leneș și avar, băiete, așa să știi. Că numa de lene și de calicie n-o treci de două ori prin foc, să iasă tare cât trebe și mai puțină da’ mai bună. S-o leși aproape tare și aproape bună, numa ca să fie mai multă, e păcat de la Dumnezeu, nu alta.

Și se strâmbă că arde prea abitir și de aia țuica lor e mai slabă, cică să alunece mai bine pe gât. Ehhh, cine-i pune s-o bea crudă pe toată? Băiete, pălinca-i ca omul, nu se naște învățată. E drept că-i strașnic de tare și așa și trebuie să fie că altfel, când o lași să-mbătrânească în butoi, să tragă culoare din lemn și dulceață din anii ce trec, se moleșește de tot.

Că doar din ea, cât stă acolo între butii, mai trag la măsea și îngerii din ceruri și-o văduvesc puțintel de tărie. Dacă o pui slabă de la început, apăi nu mai rămâne nimica… asta-i greșeala ăstora de nu se pricep, că judecă pălinca tânără. Păi, îi ceri unui țânc de doi ani să știe cum să întoarcă fânul?”

Un Palincopat.

foto

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

Leave a Comment.