Mamă-s mangă – Delia

Două lucruri s-au discutat în ultimele zile în online-ul românesc de prestigiu: mizilicul cu Grecia și piesa Deliei – Da, mamă.

Mulți dintre cititorii acestui segment prestigios al online-ul sunt extrem de mirați de efervescența celui de-al doilea subiect, la urma urmei nu e vreo piesă monumentală, nu răstoarnă universal muzical, e o muzicuță normală.

Așa că, am venit eu, aducătorul de lumină, să le explic fenomenul:

– nu vă mai uitați cu suspiciune la felinarele gusturilor alese din online pentru recomandarea piesei; nu o laudă nimeni în context internațional, în istoria muzicii și așa mai departe – e scoasă în evidență strict în peisajul muzical românesc.

– pentru muzica noastră o melodie normală este ceva extra-super-ordinar:

1. nu are un text pentru tâmpiți. Da, a trebuit să vină un basarabean și să compună un text care să nu fie retard. Când aud chestia asta la noi, cu versurile unei melodii trebuie să fie tâmpite că de aia prinde la public, mor. Nu-ți spune nimeni să rimezi patapievici acolo, însă asta nu înseamnă să le faci cretine.

Da, mamă – are o poveste simplă, clară, din cuvinte simple, clare, fără să fie tâmpită. Ia vedeți câte găsiți așa pe segmentul ăsta…

2. nu are numai buci, craci, buze. Că asta înseamnă la noi muzica ușoară acum, un clip care să întărâte hormonii puștanilor și țăranilor și gata succes. Ia vedeți voi câte găsiți fără din astea…

Și gata, ajunge ce v-am spus. Pentru ce cântă fetele astea, melodia Da, mamă e revoluție, nu alta.

Iar dacă nu ar fi de-ajuns, s-au mai trezit și niște ridicoli să sară în sus cum că piesa asta, atât de curată față de toate alea unde tipele se crăcesc și se alintă cu versuri de tras-împins, o să împingă tinerele la pierzania alcoolului – iar asta o face și contestată, ce să vrei mai mult?

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

27 Comments

 1. Eu cred ca refrenul a prins la melodie. Refrenul ala simplu, din 4 cuvinte, nu restul versurilor. Nu pentru mesaj, ci pentru ca-i pune in evidenţă vocea Deliei. Acestă superbă încrucişare de Shakira şi Carmen Şerban.

  Reply
 2. dar versurile “Sa-i tragem o betie, beau, beau, beau! De pomina sa fie, beau, beau, beau! Si dupa-o saptamina, beau, beau, beau! Sa mor cu sticla-n mana.” imping tinerii la ce anume?

  Reply
  • Da, m-am uitat acum pe “harta promovaţilor”. Cred că doar în Ilfov nu s-a copiat (probabil cei din Ilfov nici n-au ştiut din ce manual să copieze).

   Este imens procentul de peste 66% promovaţi la nivel naţional. Îmi cade capul când văd că TOATE judeţele Moldovei au în jur de 70%
   Bacău – 78% :))

   În Mureş şi Covasna n-am auzit pe careva să formuleze corect o propoziţie mai mare de 5 cuvinte în lb. română. Şi au 68, respectiv 63…

   Procentul real la nivel naţional este sub 50%. Într-un singur an am fost acolo, atunci când s-au instalat camerele de supraveghere. Între timp, cred că le-au vândut pe OLX.
   Este ruşinos ce facem, ne furăm singuri căciula; în loc să încurajăm tinerii să studieze şi să fie corecţi, ascundem mizeria sub preş şi scoatem generaţii de tâmpiţei.

  • Da, Moldova încă mai are licee care pur și simplu nu au bani de camere.. dacă n-avem, dom’le, de unde să le scoatem? Așa suntem noi, moldovenii, săraci da deștepți.

  • serios vb, nu sunt camere functionale peste tot? adica nu se da bacalaureatul in aceleasi conditii pt fiecare elev?

 3. Perkele, acuma nu știu că nu mai urmăresc fenomenul dar da, s-a dat, cu cea mai mare nesimțire posibilă față de restul elevilor, BAC fără camere pe la unele licee în trecut – sigur în Moldova și probabil și prin alte părți.

  Reply
 4. Eu m-am uitat putin la mediile de 10 obtinute la Bac in acest an.

  Din 63 de medii de 10, doar 7 sunt baieti, restul de 56 sunt fete. Cele mai multe medii de 10 sunt din Timis, 9 la numar, niciun baiat, toate fete de la Mate-Info.

  Pareri?

  Reply
  • Mie mi se pare normal, fetele învață mai mult, iar BAC-ul este un examen care asta verifică în primul rând, cât de serios ți-ai băgat în cap manualele.

  • Eu aș fi fost chiar surprins, cam pe cât de surprins de ce ai zis cu mate-info pentru că, în general, probele reale pun mult mai multe probleme decat cele umane și notele mai mari se iau la astea din urmă.

   Cam așa am fost învățat în generația mea, notele mai bune când e vorba de subiecte normala/BAC le iau fetele, iar umanul va avea întotdeauna note mai bune decât realul.

   De asta mă surprinde teribil că notele de 10 nu-s la o clasă bună de filologie…

   Ca idee promoția mea nu a avut un singur 10 la BAC (încă nu conta la admitere), anul de după noi au avut vreo 20 (conta la admitere)…

  • Si eu am fost de parere ca fetele obtin in general note mai mari decat baietii, pentru ca sunt mai constiincioase la invatat manuale pe de rost. Insa acest lucru ar trebui sa se vada mai mult la profilele umane. La cele reale, nu prea merge metoda aceasta de invatare.

   Surpiza mea a fost ca majoritatea mediilor de 10 s-au luat la real in acest an. De fete.
   Prin urmare nu mai este valabil argumentul clasic ca fetele sunt mai tocilare si de aceea au mult mai multe medii de 10.

   Mai ramane doar explicatia lui Corban…:))
   Sau trebuie sa admitem ca nivelul intelectual al fetelor a crescut considerabil fata de cel al baietilor? :))
   As crede ca da.

   Cred ca de vina sunt mamele moderne care-si cocolasesc baietii, in timp ce tatii isi educa fetele in spirit libertin.

  • “Sau trebuie sa admitem ca nivelul intelectual al fetelor a crescut considerabil fata de cel al baietilor?” Hahahaha :))) Da, tare asta 🙂
   Hai sa ramanem la varianta “Corban are dreptate”

  • ca sa iei 10 la BAC trebuie sa iei 10 la romana, iar ca sa iei 10 la romana e statistic demonstrat ca ai sanse mult mai mari daca esti fata, s-au enumerat mai sus niste motive

  • Perkele,
   asta ar presupune ca fetele sunt la fel de bune ca baietii la matematica doar ca au un avantaj la romana. Ceea ce ar demonstra ca sunt mai evoluate – in sensul de complete – decat baietii. Corban nu ar fi deacord cu explicatia ta. :)))

 5. Și la real subiectele sunt de învățat, nu necesită cine știe ce metode ingenioase ci doar să fii conștiincios – bine, logica e mult mai prezentă decât la uman oricum, însă ca să nu fie valabilă asta cu toceala, trebuie să ne uităm acolo unde contează ascuțimea gândirii – concursurile de excelență, acolo când o să vedem supremație feminină putem concluziona că băieții au predat ștafeta :).

  Reply
  • PS. fascinante discuțiile de la ultimele articole neserioase ale mele – de la spălătoria de mașini Amazon la cine are sânge de roman și cetăți mai cetăți, de la sunt beată, mamă la evoluția intelectuală a generațiilor tinere pe sexe :)))

Leave a Comment.