Una scurtă de la moldoveni

scared_puppy.jpg.size.xxlarge.letterboxAm fost zilele trecute într-o casă bătrânească din Bucovina, cu ocazia unei filmări. Mi-am găsit loc pe un scaun vechi din lemn masiv și l-am tras în colțul camerei pentru a-i cuprinde pe toți în privire. Și așa mi-a fost norocul, ca după o zi încărcată de plictiseli, să fiu martor la o discuție mai energică între o mamă bucovineană și fiică (la fel de bucovineană).

Știu că Bucovina nu e Moldova, dar perechea mamă-fiică folosea o limbă moldovenească așa de mieroasă, cum de mult timp nu mi-a mai jucat printre urechi. Și aveau un debit în vorbire cât Prutul și Siretul adunate, pe vreme de viitură.

După aproape 10 minute de ascultat cu mare atenție, mi-am dat seama că oricât de mult aș ridica nivelul concentrării, ele sunt în stare să crească și mai mult viteza cuvintelor, lăsându-mă într-o confuzie totală. Mama bucovineană a dus la capăt nu mai puțin de 5 povești, cu lux de amănunte, într-un interval de câteva minute.

Noroc că sunt un adaptabil și știu cum să găsesc loc de trăit în orice situație. M-am adaptat și acum și mi-am fixat privirea pe povestitori, afișând un zâmbet senin și mlădios de om distrat. Nu conta că sunt pe dinafară cu acțiunea poveștilor înșirate, cât timp râdeam o dată cu restul, nu se prindea nimeni.

Până când văd că se oprește lumea din cuvântare și își îndreaptă privirile spre colțul în care mă pitisem. Hups, nu mai ține schema cu zâmbetul tâmp. Cred că printr-o evoluție nefericită a evenimentelor a venit vorba de mine. Mama bucovineană mă fixază între ochi și repetă întrebarea:

-Dar tu de unde ești?

-De prin județul Vâlcea…

Vlad, așezat undeva mai spre centrul încăperii, simte nevoia unor detalii suplimentare:

-Aha, e un pui de oltean.

Mama bucovineană își relaxează instant privirea aprigă în care mă încleștase, ca atunci când te-ai uita la un cățel jigărit, bătut de grindină:

-Eh, până la urmă toți suntem oameni…

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

  1. e o diferenta de cum se vb in Bucovina fata de restul Moldovei, dar pt un oltean pot suna la fel, insa mi se pare ca in Bucovina se vb modoveneste, dar nu asa de puternic ca in alte zone. si da, fiind oltean, esti regatean, de aici vine privirea ca pentru caine jigarit.

    Reply
  2. Am un vecin oltean în satul în care am o moşioară. În Moldova profundă. Nu vă miraţi, am şi vecini italieni tot acolo. Când l-am văzut prima oară şi când l-am auzit cum vorbeşte în contrast cu localnicii moldoveni…Strident. Face o notă extrem de discordantă. Abia atunci înţelegi sensul expresiei “dulcele grai moldovenesc” când auzi un moldovean neaoş de la mama lui, nu de la oraş, conversând cu un oltean sau muntean. Rasial foarte diferit, sunt bruneţei şi pe aici, ce-i drept puţini, dar altă rasă de bruneţi. Mi-a spus că-i vâlcean şi mi-am amintit articolul cu vâlcenii care nu-s olteni aşa că l-am verificat şi răspunsul a fost “vâlcenii sunt cei mai puri olteni”. Se pare că ceva tot e. Adică nu se coboară la nivelul celorlalţi.
    Şi, da, bucovinenii nu-s moldoveni şi Bucovina e altă planetă şi asta tot din experienţă proprie o pot spune.

    Reply
  3. Depinde și unde ai fost. Județul Suceava e format din Bucovina și o parte de regat (Moldova). In Bucovina se folosește graiul bucovinean, pe când regatenii folosesc graiul moldovenesc. Mulți turiști când vin nu știu unde e granița dintre Bucovina și Regat(-râurile Molnita, Siret, Negostina, dealuri împădurire, raul Mitoc, raul Suceava, raul Racova, dealuri împădurite, raul Somuzul Mic, raul Hranita/Graniței, Somuzul Mare, Moldova, Seaca, munții, raul Colbu, raul Bistrița, raul Neagra, raul Sarisor, munții.)

    Reply

Leave a Comment.