Totul e marketing iar naivii sunt ținte sigure

În fiecare săptămână maică-mea îmi mai povestește despre o nouă minune, despre un nou descoperit efect extrem de distructiv, despre o nouă apariție politică valoroasă sau despre cine știe ce job bine plătit pe care, nu-i așa, un tânăr inteligent și pregătit l-ar lua imediat prin concurs.

Minunile sunt variate, de la semințe de balaur pitic la iarbă magică de brad la germinate de fasole filipineză până la stuchiuchi care te face mai tânăr. Dacă le-aș lua pe rând cred c-aș putea face un atlas botanic iar dacă ar fi să le enumăr efectele benefice asupra corpului uman, maică-mea ar trebui să arate și să se simtă ca un bebe abia născut.

Astea distructive sunt și ele la fel de variate și cumva legate strict de ce consum sau fac eu, dacă le-aș pune și pe astea cap la cap atunci ar trebui să arăt ca o mumie egipteană. Ea ca un bebe mic mic eu ca o mumie de 2000 de ani.

Apare câte unul mai spălat la televizor, leagă două cuvinte fără să se bâlbâie despre cum ar putea merge țara asta dacă nu ar fi condusă de corupție și gata e convinsă ca în sfârșit a apărut salvatorul neamului. Șase – șapte luni mai târziu când omul își dă arama pe fața, maică-mea dă din cap dezamăgită și furioasă și-l bagă în haita de hoți nenorociți care distrug țara. Ceea ce ar fi normal până la urmă dacă la următorul tip curățel care apare pe sticlă ar fi mai rezervată, da de unde…

Când mă întorsesem în Bucovina din București și am avut vreo 6 luni de șoc pentru că eram prea calificat în ce știam să fac pentru zona asta și total necalificat pentru ce ar fi fost nevoie, mă bombarda cu – a auzit ea că în două luni se scot posturi de mare prestigiu la concurs, special pentru tineri și așa și pe dincolo. Am auzit eu la radio, a declarat nu știu ce secretar/ministru…

Nici nu știu dacă să mă enervez sau nu. Să mă enervez că un om e atât de credul că nu înțelege mecanismul de marketing economic în care în fiecare săptămâna scoți un produs miraculos nou și-i faci reclama până ți-ai scos pârleala și apoi o iei de la capăt cu altul, marketingul politic în care minți de stingi ca și cum ai respira sau orice altfel de marketing (senzaționalismul știrilor de exemplu)?

Să mă enervez că e tot așa deși  vede că nu arată ca un bebe, eu nu arăt ca o mumie și că politicienii sunt niște curve, de vro douăzeci de ani?

Sau să mă bucur că mai există oameni care au atâta încredere în alți oameni și trag de naivitatea asta incredibilă pentru mine în speranța că odată o vor nimeri, va veni și timpul în care lumea să le zică pe bune, sincer și să-i vezi pe oameni așa cum sunt chiar din vorbele lor?

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

 1. Zicale de gen: speranta moara ultima, mai rau sa nu fie, las ca merge si asa, sunt doar cateva capodopere mioritice care definesc capacitatea de adaptare a romanului.
  In ansamblu, am convingerea ca acest spirit a ajutat romanii sa nu se sinucida in masa si sa gaseasca chiar si in adanca suferinta, momente placute in viata. Insa din pacate, este responsabil si de tolerarea unei clase politice care exploateaza la maxim aceasta adaptibilitate romaneasca…

  Reply
 2. Hary, nu-l placeai tu pe MRU? Nu ziceai tu ca ti-ar place ca prim-ministru? Deci uite cum prinde marketingul politic si la oameni inteligenti, si nu ptr ca nu-si dau seama ca sunt mintiti ci ptr ca mai au si ei nevoie de o speranta. Ca si restul romanilor prea toleranti… Si tu nici macar nu-ti poti pune wishful-thinking-ul pe seama faptului ca esti roman, poate doar pe seama faptului ca traiesti in Romania…

  Reply
  • Olivia, cred ca ai inteles tu ceva gresit.
   Nu am zis ca-s fan MRU, am zis doar ca-l prefer dintre toti cei care candideaza si am explicat si de ce. De aici pana la a simpatiza cu el, e cale lunga.
   Plus ca eu sunt cetatean german, fara drept de vot in Romania. De ce m-as agita sa sper sa castig la loterie, daca nici macar nu joc? :))

 3. Ah, credeam ca ai dubla cetatenie… Whatever…Ideea e ca ai asteptari de la el. Parca tu ziceai ca o sa faca nu stiu ce curatenie, ca n-are mama, n-are tata. Iar eu ma gandeam, pai normal ca nu mai are, i-a vandut ca sa obtina functiile pe care le-a avut deja… Iar ideea mea de politica e ca nu exista politicieni care fac ce vor ei, ci ce le dicteaza aia care i-au sustinut in functii. Si ca sa intelegi de ce zic asta, ideea e ca nimeni nu e pus intr-o functie daca nu e santajabil ca sa poata fi controlat. Daca te chinuie talentul sa respecti legea nu te pune nimeni nicaieri niciodata.

  Reply
 4. Din cauza batranilor suntem in rahatul in care suntem. Va spun din surse sigure. Maramuresul geme de btrani prosti. Nu vreau chiar sa le dau in cap, dar va spun ca naivitatea e cauza. Cauza pentru care noi tinerii ne ratam viata. Aici….

  Reply

Leave a Comment.