Suntem țara femeilor deștepte

Men_ff40f6_2617710România s-a clasat pe locul al treilea la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Au participat 23 de state europene și 6 din afara continentului, printre care SUA și Japonia. Nici o surpriză pentru mine; dintotdeauna am știut că avem femei deștepte. Mă întreb totuși, măcinat de ghionturi enigmatice, de ce există un concurs internațional de matematică PENTRU FETE?!

Pe vremea mea, olimpiadele școlare nu se organizau în funcție de sex. Adevărat, performerii probelor de matematică, fizică, informatică erau în mare parte băieți. Dar nu credeam că se va ajunge la așa ceva. Ce-o fi fost în mintea organizatorilor? “Dragele taicii, ați fost o prezență simpatică în anii trecuți, dar hai să fim serioși. Luați-vă jucărelele și fuguța la joacă acolo, între voi.”

Înțeleg, din considerente fizice evidente, să nu avem aceleași așteptări la spart lemne, ridicat pietre, alergat porcul de Crăciun, dar de ce matematică? De ce? Olimpicele noastre vor deveni în curând neveste. Cum vor mai calcula ele în 2 secunde toate încasările și cheltuielile soțului din momentul în care a zis “da”? Vor fi tot timpul bântuite de complexul inferiorității, convinse că socoteala lor e mai proastă decât a bărbatului. Dumnezeule, în ce lume o să trăim?!

Primitivism, curat primitivism. Nu e suficient că le-am ținut prizoniere sub opincă toată istoria umanității? Nu e suficient că nu le-am lăsat să inventeze ceva revoluționar (sau cât de cât important) în aceeași lungă istorie? Nu e suficient că le-am denigrat în toate domeniile și am ajuns acum, când ne gândim la scriitori, pictori, sculptori, savanți, filozofi, bucătari, să ne vină în minte numai bărbați? Chiar trebuia să le lovim acolo unde le e lumea mai dragă, în amorul socotelii? Of…grea trebuie să mai fie viața de femeie.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. sunt doo feluri de matematici:una e pt barbati,e aia serioasa,e aia cu pitagora,aristotel,isoscel,zermelo etc.si mai e o matematica augziliara,pt doamne,e o matematica complet diferita de cea a barbatilor,antitetica as putea spune,e o matematica in care logica e cvazi-inexistenta.ii putem spune:PUFOMATICA.sau IPOCRIMATICA.CURVOMATICA, in ultima instanta.

    Reply

Leave a Comment.