Una dintre întâmplările marcante ale anului 2014 a fost sărbătoarea egiptenilor din Piata Tahrir. Mândrul popor egiptean, care în urmă cu milenii ridica piramide, a serbat instaurarea democraţiei şi alegerea noului preşedinte. Iar apogeul distracţiei a fost violarea unei femei, în centrul pieţei. S-au bucurat de ea câteva sute de bărbaţi, în grupuri organizate. Mi se pare normal, doar e femeie. Un bun comun al societăţii ce trebuie împărţit frăţeşte.
Nu departe de egipteni sunt turcii, mândrul popor care ne-a călărit mai multe secole, ciocănind de câteva ori chiar pe la porţile Vienei. De bună voie şi nesiliţi de nimeni, cetăţenii turci l-au ales vara trecută preşedinte pe Recep Tayyip Erdogan. Personaj care înainte de a fi votat preşedinte a fost prim-ministru timp de 11 ani şi primar al Istanbulului timp de 4.
În luna noiembrie a anului trecut, Erdogan afirmă din funcţia sa de preşedinte al Turciei că egalitatea dintre bărbat şi femeie este împotriva naturii. Este aprobat de curând de ministrul sănătăţii, Mehmet Muiezinoglu: “Mamele nu trebuie să se concentreze pe altă carieră decât maternitatea. Creșterea de noi generaţii trebuie să fie în centrul preocupărilor lor.”
Mi se pare normal să te preocupe cu atât de mult patos buna creştere a noii generaţii, tu fiind conceput printr-un procedeu ce-ţi cinsteşte numele.
Nu cred că are rost să reiau discuţia despre statutul femeii în Emirate. Sunt un simplu observator şi comentator al fenomenului. Nu sunt istoric, sociolog, şi în niciun caz specialist în religii. Observ totuşi un fenomen în cazul acestor mândre popoare şi mari imperii. Nefiind vreun specialist, nici nu ştiu cum să îl numesc. Există în lumea ştiinţifică termenul “babuinizare”?
Dacă nu, îl lansez acum din postura mea de observator: Islamul provoacă babuinizare acută.
Ce putem face noi, simpli observatori şi comentatori? Măcar să ne amintim. Atunci când mergem în vacanţe să îi finanţăm pe toţi Erdoganii şi Muienizoglii ăştia. Să ne amintim că dincolo de plaje însorite şi de piramide, sunt porţile oamenilor. Iar în spatele porţilor, femeile sunt folosite ca animale de tracţiune. Distracţie plăcută în Istanbul, Cairo şi Dubai!
Mare noroc pe mine că m-am născut ortodox. Bine, nici ortodoxia nu e de acord în totalitate cu mersul biped al primatelor. Zic doar atât:
Citat din Biblie, Dumnezeu către femeie: Iti voi spori, inmultindu-le, durerile si geamatul; in dureri vei naste copii; atrasa vei fi catre barbatul tau si el te va stapani
Un articol nefericit fara “subiect” si “predicat”, previzibil de cand i-am vazut autorul. Concluzia este excelenta: sa nu ne mai traim viata cat putem de bine; sa mergem la olanu sa finantam comunitatea de acolo, care pretuieste femeia la adevarata ei valoare. Acum, avand o noua viziune asupra vietii, pentru care iti multumesc, ma gandesc sa iti cumpar brosura si sa-ti finantez un pachet de tigari. E mai bine asa? Te-ai opri din scris nimic?
Înţeleg faptul că pe blogurile A-listerilor nu îţi permiţi să exprimi păreri. Pentru că sunt proaste şi respectivii te expediază instant la origini. Eu sunt mai răbdător, dar totuşi.. hai sictir!
Smarandito, care-i ideea? Am inteles ca nu-ti place ce si cum scrie Corban, ai spuso de mai multe ori, dar totusi, de ce insisti sa-l citesti in continuare?
Continuă să-l citească ca să-i spună în continuare că nu-i place cum scrie, simplu. :))))
Ati sarit toti asa, ce naiba curaj sa mai am eu sa mai comentez ceva pe aici. Mai bine puneati parola la blog si scapati de o grija…
:))) despre ce curaj vorbesti tu?
despre bravura de a comenta anonim pe un blog, doar cu scopul de a carcoti si a agresa pe unul dintre autorii site-ului?
Daca s-a simtit “agresat” de ce mi-a aprobat comentariile? Doar nu mi le-am pus eu cu forta, nu? De ce nu le-a lasat in moderare sau de ce nu le-a sters? Este posibil sa nu ai notiunea termenilor? Nu poti fi agresat de buna voie.
A comenta nu pe placul autorului = a carcoti? Simpatizezi cu totalitarismul?
“Carcoteala” mea = “hai sictir”, “musca de fund”? Asta venind de la doi scriitori…
Cat despre anonim: este posibil sa suferi de “stai in spatele monitorului, ai curaj, esti anonima etc”?! Ce ar insemna “neanonim”? Sa-mi dau contul de facebook, nume, prenume, adresa, telefon, loc de munca, situatia personala, sa iesim la o cafea si apoi sa comentez etc? Voi trei nu sunteti anonimi pentru ca asa ati ales voi, dar nu este o reciproca. Voi ati ales, nu puteti reprosa ca altcineva face o alta alegere, nu?
Iti scrisesem alt comentariu mai lung, dar uite: ca sa nu va mai victimizati atat pentru niste pareri directe si totusi neofensatoare, eu o sa imi vad de treaba mea de acum si voi scrieti si comentati intre voi. Mai dau pe aici spre sfarsitul anului sa numar comentatorii:). Succes!
Smărăndiţo, in loc sa ne numeri comentatorii, nu mai bine iti folosesti timpul la ceva util? De exemplu, fa-ti tu un site de mare succes. Si da-ne peste nas cu succesul tau.
Uite, te si ajut cu un minim barem:
http://i.imgur.com/BlkZuxp.jpg
Hai, macar 400 de mii de vizitatori poti sa aduni si tu intr-un an.
Pana si noi, asa habarnisti cum ne vezi, am fost aproape. Tu sigur reusesti. Succes!
smarandita,
“Daca s-a simtit “agresat” de ce mi-a aprobat comentariile?”
Daca cineva vine la tine doar ca sa urle in gura mare cat esti de urata pentru el, ce impresie ti-ai face despre el? Nu te-ai simti agresata?
E normal, in sensul ca este de inteles, sa o zici odata si sa pleci, dar sa revii de mai multe ori, doar pentru spune fix acelasi lucru de fiecare data, e putin cam ciudat, nu ti se pare?
Insa spre deosebire de altii, noi stim sa ne aparam daca cineva ne “agreseaza”, nu trebuie sa-l bagam imediat in spam… :))
Daca comentatorul insista sa dea de fiecare data cu capul in geam, ca o musca inconstienta, fii sigura ca ii vom curma suferinta folosind pliciul.
“A comenta nu pe placul autorului = a carcoti?”
Atunci cand comentariile nu sunt la obiect ci ironizeaza de fiecare data doar talentul scriitoricesc al autorului, fara a argumenta nimic, da, se numeste “a carcoti”.
Cat despre anonimitate, consider ca in mediul online, daca vrei sa fii luat in serios, iti divulgi identitatea. Un nume si prenume, cu o adresa valida de email asociata, iti creste credibilitatea ca si persoana.
Nimeni nu vorbeste despre cont de facebook, adresa persoanala, numar de telefon, etc…
In general comentatorii anonimi sunt mai predispusi spre a dezvolta acest “curaj” obsesiv-compulsiv, de a carcoti aiurea.
Din acest punct de vedere, fii sigura ca nimeni nu-ti va duce dorul aici pe reactii.ro.
“Un bun comun al societăţii ce trebuie împărţit frăţeşte.”
Pai asta si este. Si ele se considera asa. Altfel, de ce crezi ca e facebook-ul plin de poze “deocheate” ?