Sicilia, primele impresii

Bucureşti – Palermo durează cât Bucureşti – Constanţa şi cu o oră mai puţin decât Bucureşti – Rm. Vâlcea.
Insula îţi dă o stare de preaplin (avem de toate!), dar ar putea fi şi slăbiciunea mea faţă de MuMa: Munte – Mare în aceeaşi doză.

În restaurante, mâncarea este cu aprox. 50% mai scumpă decât în Berceni. Vinul costă la fel.
Preparatele tradiţionale au steagul Siciliei alăturat, probabil un “feature” pentru turiştii ageamii care ştiu doar “english” şi limbajul semnelor.
Mi-a fost uşor să mă orientez spre porţia de macaroane cu sardine: cea mai bună combinaţie de peşte-paste încercată vreodată.

Femeile arată ca nişte statui de ceară vopsite.
Machiaj întins cu şpaclul, tocuri, tatuaje, multă vorbăraie şi agitaţie – feminitate siciliană care le face pe oltencele mele să pară nişte sobrietăţi.

Copiii şi tinerii sunt mai gălăgioşi decât ai noştri, dar ştiu să îşi păstreze exuberanța în bisericuţele lor.
Şoferii au acordat de fiecare dată prioritate pietonilor, indiferent cât de lenţi şi buimaci am fos au fost acei pietoni. Fără grabă, claxoane, fără “mişcă-te-n p…”, fără toate apucăturile şoferului bucureştean.

Engleza este la fel de folositoare cum mi-a fost şi în nordul Italiei (Torino). O înţeleg localnicii cum înţelegem şi noi italiana lor. Dar asta e ceva normal pentru majoritatea europenilor – poporul român pare cel mai englezit (sau americanizat) dintre europenii care nu-s nativ englezi.
Ne-au prins bine Cartoon Network şi filmele subtitrate, nu dublate!

Pe marginea străzilor înguste au fost plantaţi mandarini (s-au copt!). Printre mandarini, palmieri şi cactuşi se mai iveşte câte un căţelandru maidanez. Sunt graşi. Leneşi, roşcovani şi exagerat de graşi.

Azi mă duc la snorkeling. Sau la hiking. Pot face ambele pe o distanţă cât din Berceni Sud în Berceni Nord.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

12 Comments

  • Ai răbdare să scoată Cristina pozele cu jungla de aloe, eucalip şi ficuşi înalţi de 15 metri. Mă aştept oricând să-mi sară un panda în spinare 😀

  • In afara de partea cu no english, nordul insulei nu seamana deloc cu experienta ta. In primul rad, nu avem pisici – dovada incontestabila a drumului bun 🙂 oraselul meu este populat de italieni ospitalieri si de caini maidanezi dolofani. Si vaci! Pe drumurile din jurul statiunii se plimba cireada de cornute printre masini – ca la bunica acasa. Tepe inca nu am luat, dar avem timp berechet. Chelnerii au avut comportament exemplar pana acum: amabili, atenti, zambareti; pe nota au aparut doar produsele comandate si s-au luminat calduros la bacsis de 2-3 euro. La taxi nu am apelat inca..Patronii pensiunii au avut grija sa ne plimbe cu masina personala si sa ne prezinte toate obiectivele turistice pe o raza de 10-15 km. Cu mare drag si gratis! Maine inchiriem biciclete, iar spre orasele ceva mai indepartate vom lua trenul.. No taxi!
   Ps: Cazarea este mult peste ce am platit. Am rezervat o camera de 20 mp si am primit una de vreo 35 (60 cu terasa folosita doar de noi).
   Cred ca totul se trage de la diferenta caine-pisica. Toate pisicile sunt niste nemernice profitoare care vor sa te pacaleasca.

  • Pps: camera si baia pensiunii arata mai bine decat
   la majoritatea hotelurilor de 4* Ro. Televizor cu diagonala de aprox 1,3 metri – perfect pentru CM din Rusia.
   Langa plaja si la pretul asta nu gasesti hotel pe tot litoralul romanesc. Indiferent de stele si conditii.

  • Ma rog, viziunea mea era mai simpla: e o destinatie misto, daca stii ce cauti. Vacanta, plaja, putina istorie? Checked! Civilizatie? Bucuresti…

 1. Ziceai de luminarea feței la bacșiș, mă întreb dacă întâlnești aceeași luminare la declararea cetățeniei 🙂

  Îmi place blogul tău, am venit pentru dacopatie și am stat pentru mediteraneană

  Reply
  • Nu trebuie să te lauzi în gura mare că eşti român; eu am încercat pe cât posibil să nu mă deconspir 🙂
   Pe majoritatea sicilienilor oricum nu îi interesează. Orice turist este abordat cu aceeaşi “curtoazie” locală. Oamenii sunt binevoitori, încearcă să impresioneze, dar nu le iese tot timpul. Din nepricepere, nu reavoință.

Leave a Comment.