Seriale de IT-iști

Prima oară vorbim despre The Big Bang Theory și Silicon Valley, două seriale de comedie cu geekși. Deși am mai amintit de ele, acum le pun cap la cap pentru că observ un fenomen foarte mișto la audiența target.

Înainte de a studia problema, precizez că a trebuit să mă chinui cu aproape 2 sezoane de BB Theory până să nu mă mai deranjeze râsul la comandă de pe fundal și că la Sillicon Valley nu știu dacă am râs de 3 ori până acum. Dacă vă întrebați de ce atâta muncă, primul a venit cu recomandări demne de luat în serios și a confirmat dacă i-am dat destul timp să o facă, iar la al doilea mă uit pentru că sunt lipit de comunitatea asta a geekșilor prin istoria personală, sunt un fel de geek prin simpatie.

Ei, e fascinant pentru mine să văd cum lumea geekșilor compară cele două seriale și un exemplu mișto e ăsta

Ce te face să râzi e o chestie personală, însă când vorbești de cât de credibile sunt situațiile nu mai e o chestie de gust ci de analiză. The Big Bang Theory se axează pe cât de inadaptați social sunt câțiva toci-toci geniali și duce la extrem chestia asta cu situații evident exagerate, Silicon Valley urmărește însă același gen de indivizi în elementul lor, căutând comicul în interiorul geekimii.

Ei, poți se te revolți în demnitatea ta de geek și să spui că nu există dom’le, e prea tras de păr cum dau cu bâta în baltă personajele din BBT (deși eu nu o să-ți dau dreptate, pentru că am văzut live faze cu it-ști cu abilități sociale de scoică, comparabile cu cele din serial) dar când ajungi să spui ca SV e mai bun, pentru că e credibil ceva nu e în regulă.

Tocmai pentru că în SV oamenii sunt în elementul lor, comicul este forțat, artificial și deloc credibil. Unul care-și lasă userul și parola pe un post it la locul de muncă, ștergerea de sute de giga de pe un server pentru c-a venit altu și și-a pus sticla pe tasta delete, un incapabil major promovat la rang de șef de divizie tocmai de aia, absolut nimic nu stă în picioare.

Și atunci? Cum să consideri niște dume cât casa, acolo unde geekșii sunt în elementul lor, credibile pe lângă niște dume din afara lumii pe care o stăpânesc? Cred că explicația e simplă și are legătură cu egoul geekului – BBT necesită o doză mult mai mare de autoironie ca să fie bine digerat, în SV nu sunt elemente de contrast și prostiile personajelor sunt văzute drept normale, nu-s imediat taxate de un râs cretin ca tâmpenii.

În plus, SV este mult sub BBT la alte două capitole. Personajele sunt cu două clase sub, absolut nimic memorabil sau încântător la nivel de construcție, pe când Sheldon din BBT este o lucrare de artă și restul oricum sunt mai bine făcute. Umorul de geek din BBT este și el cam cu 2 clase deasupra. Nu mă refer la comicul de situație, unde deranjează exagerările sau ego-ul, ci la umorul ăla deștept, cu câte codări și referiri geeksoidale.

Să luăm un exemplu din ultimul SV, niște poante cu ultra-folositul Schrodinger (nu-s sigur, că nu eram super atent, dar n-avea cum să fie vorba de altceva). Vorbesc ei ca băieții despre cum pisica e moartă și vie în același timp și apoi unul aruncă punctul culminant al umorului geekian – după logica ta, orice participant la o înmormântare cu sicriul deschis e un criminal.

E un exemplu bun despre cât de forțat e umorul de genul ăsta în SV, scenariștii pur și simplu nu-s destul de buni pentru asta. Când te duci la o înmormântare știi deja că omul e mort, nu e nicio incertitudine, nicio pisică în cutie acolo, deci poanta eșuează în cel mai non-tocilar și mai stupid mod – acolo unde contează. Și așa-s mai toate.

La SV poți urmări fără probleme povestea dar nu are nici umor cine știe, nici personaje cât de cât originale. BBT are atât umor de calitate, fără greșeli de genul celei de mai sus, cât și umor din ăla de gard, ușor de făcut, plus personaje faine de tot. Astea însă am văzut că nu au destulă trecere dacă atmosfera lovește în ego-ul geekului.

Și să-ncheiem cu descoperirea momentului, Halt and catch fire, un serial bun, nu de comedie, despre era de început a IT-ului, cu ritm alert, personaje puternice și atmosferă mișto. Îl recomand absolut tuturor IT-iștilor, indiferent ce serial de comedie dintre cele două preferă :)).

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

4 Comments

 1. Inca n-am vazut Silicon Valley, dar The Big Bang Theory e total neamuzant. Nu ma deranjeaza ca e cu geeks sau ca e exagerat, ma deranjeaza ca nu are umor si foloseste niste glume rasuflate la care publicul rade la comanda.

  PS: Cel mai amuzant serial cu geeks: The IT Crowd

  Reply
  • pentru mine e exact invers, IT crowdul e eșalon de glume reeșapate :))), îmi par a le fi văzut pe toate printr-un sketch sau altul. Zău :))

   Cât despre râsul la comandă, am trecut cu greu peste el, mai ales că e băgat și unde nu e cazul. Ăsta a fost motivul pentru care era cât pe ce să-l las înainte de a deveni bun.

 2. Sunt la zi cu The Big Bang Theory. Dar de vreo 2-3 sezoane parca nu mai intra ca la inceput.
  Inteleg…glumim, glumim si iar glumim. Dar m-as fi asteptat ca in 10 (zece) sezoane, adica 10 ANI, sa se intample ceva.
  In 10 sezoane, s-a transformat blonda din chelnerita in farmacista si evreul nu mai stă cu mă-sa (care a murit). ATÂT!

  Reply

Leave a Comment.