România suntem noi

O altă zi a României, o altă zi de efervescență patriotică cu parade, discursuri, piepturi umflate de mândrie naționalistă. Nu se vede din modul în care-mi analizez țara, ba dimpotrivă de fiecare dată când o fac se trezește vreun patriot de carton să mă tragă de urechi că nu-mi respect patria mumă, dar și eu sunt atins de nițică dragoste pentru pământul în care îmi e îngropat neamul.

De asta scrisul meu de azi nu se va îndrepta spre unde e România sau unde aș vrea să fie, ci spre noi, spre mine, românul care a rămas aici și care că-i place sau nu, că știe sau nu, este de fapt România.

Ce-ar fi ca românul ăsta să-și ia țara înapoi nu așteptând totul de la mai marii țării ci făcând el primul pas. Și nu cine știe ce salt uriaș ci pași mici, simpli de tot:

Nu mai arunca gunoaie pe stradă sau pe geam. România va fi mai curată.

Nu te mai băga în față la coadă și nu mai fi bizon în trafic. România va fi mai civilizată.

Nu mai munci în scârbă și nu-ți mai bate joc de ceilalți dându-le jumătăți de măsură, pentru că nu ești mulțumit de banii pe care îi iei. România va fi țara lucrului bine făcut și fără Iohannis.

Nu mai aștepta totul de la stat, e nevoie de muncă în țara asta ca de apă. România va fi mai bogată.

Nu te gândi prima dată la ciupit, la cine-ți poate pune o pilă și la cum poți să primești ceva fără să meriți. România va fi mai valoroasă.

România nu e nici Băsescu, nici Ponta, nici Iohannis, România suntem noi. Știu că e ușor să arătăm cu mâna spre hoții ăștia de sus care ne sufocă, spre non-valorile cu pile din sistem, spre mizeria din administrație și așa mai departe, dar arătând cu degetul nu se schimbă nimic. Iar folosind scuze ca să putem și noi fi la fel de mici, nici atât.

Vorba aia, deșteaptă-te mă!

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

10 Comments

 1. Eu nu sunt patriot. Nu ma simt mandru, ca apartin vreunui neam, oricare ar fi el, german sau roman. Si nu-mi plac in general sarbatorile patriotice. Ma plictisesc groaznic manifestarile publice de patriotism, chiar daca inteleg nevoia unei natiuni, de a face aceste lucruri.
  Uneori cred ca am o gena lipsa, ca nu simt nimic pentru tara in care m-am nascut. Daca simt ceva pentru un loc anume, atunci acela este Timisoara, locul unde m-am nascut si am ales sa traiesc. Daca insa Timisoara ar apartine de Serbia sau Ungaria, nu cred ca as avea vreo problema afectiva…

  Ce pot spune insa cu siguranta este ca iubesc oamenii la modul general, si romanii in mod special, indiferent de etnia lor (romani, unguri, nemti, sarbi).

  Incerc sa ma consolez cu faptul ca nici regele Ferdinand nu era patriot. Ba dimpotriva, regele si-a tradat tara si crezul, adica Germania si catolicismul, pornind la razboi impotriva propriului neam.
  Ferdinand a pus mai presus de neam si confesiune religioasa, valorile familiei, precum si datoria si simtul de raspundere, fata de interesele poporului pe care l-a condus.

  Iohannis este din acelasi aluat. Ceea ce-l caracterizeaza si-l defineste ca om, nu este patriotismul si apartenenta fata de un neam, ci simtul datoriei si raspunderii, fata de angajamentele pe care si le-a luat fata de tara pe care o conduce, si fata de valorile ei.

  Reply
  • Şi odată cu Ferdinand s-a dus naibii dinastia regală. Să sperăm că înființează Iohannis marea dinastie a lucrului bine făcut (numa’ lucrul să nu fie corupția că altfel, ce să zic, cum e neamț şi face lucrurile ca la carte … sunt sigură că şi corupția ar desăvârşi-o. Dacă şi-ar propune).

   Dar no, eu cred că alegerile astea la noi le-a câştigat Victoria Nuland & DNA = love şi suntem oricum pe drumul cel bun din cauză că ni-s la graniță cu Putin 🙂 Aşa că indiferent cum, lucrurile vor merge într-o singură direcție.

 2. You are right to put forward this proposition and sentiments Vlad! Self reliance and pride can work wonders. I always say you may not be able to change the world but you can change your own world and enough people do it it will make a bigger difference 🙂

  Reply

Leave a Comment.