Să vină fraţii moldoveni

romaniaÎn ziua de 1 decembrie 1918 a avut loc Adunarea de la Alba Iulia și unirea provinciilor Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României. Pe scurt, Marea Unire. Harta României de la 1918 este apogeul dezvoltării noastre teritoriale, visul oricărui militant “Basarabia, pământ românesc”.

Ce fac fraţii noştri moldoveni cu o zi înainte de sărbătoarea unificării? Se duc la vot. Şi se duc pătrunşi de spirit întâidecembrist, de dragoste faţă de Patria Mamă şi de românii de la vest de Prut.
Doar că azi, după ce se numără voturile, aflăm că Partidul Socialiştilor (PSRM) a obţinut cele mai multe voturi.

Da, Partidul Socialiştilor a ieşit pe primul loc cu aprox. 23%, iar pe locul trei se află Partidul Comunist – 18%.
Să nu existe dubii legate de termeni şi de cum înţeleg fraţii moldoveni socialismul, Partidul Socialist este cunoscut pentru orientarea naţionalistă şi antiromânească.

Concluzia? Peste 40% dintre moldoveni NU VOR România, NU VOR Europa. Ei vor antiromânism, antiUE şi cât mai mult comunism. Cum o fi ca în Europa anului de graţie 2014 să existe un stat în care Partidul Comunist obţine 18 procente?! Cred că e de bine. Iar fraţii noştri sunt pregătiţi de unire şi integrare europeană.

PS: Zic să luăm o pauză cu sticlele de plastic şi Basarabia pământ românesc. Măcar vreo 25 de ani, până se mai spală puţin generaţiile abrutizate de propaganda comunistă. Un prim pas ar fi ca fraţii moldoveni să îl aleagă pe Ion Iliescu viitor preşedinte. Din primul tur, cu vreo 86%

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

26 Comments

 1. Păi Basarabia e pământ românesc, nu putem anula asta. Dar e bine să rămână unde e, fiind treaba ei cum se guvernează.
  Avem noi suficient de lucru cu noi, românii dintre granițe, ca să nu ne mai preocupe şi ce fac basarabenii. Plus, cine vrea ar vrea să fie aşa aproape de Rusia?

  Reply
  • În anumite zone, doar pământul mai este românesc, populaţia în niciun caz.
   Cel puţin populaţia din nordul republicii e majoritar rusofonă, putinistă, ursocizată 🙂

  • Da. Păi să rămână aşa, ce treabă avem noi? România dodoloață e o noțiune perimată azi. Mai bine ne-am concentra pe regionalizare şi guvernare independentă a provinciilor româneşti şi să lăsăm basarabenii, românii din Ucraina şi pe cei din Voivodina acolo unde sunt. Deşi cei din Voivodina păstrează încă vii tradițiile româneşti, iar parte din românii din Ucraina sunt destul de asupriți.

   Oricum noțiunea de stat național tinde să-şi piardă din importanța începutului de secol 20, în favoarea uniunii politice şi economice.

 2. sunteti siguri ca v-ati informat inainte sa va dati cu parerea?
  e ca si cum o mama renunta la unul dintre copii doar pentru ca acesta a fost rapit si tinut in teroare, in repetate randuri, vreme de multi ani,ca nici el nu mai stie sigur cine e.

  Reply
  • Păi aşa e. Dar dacă mama e paralitică, imobilizată la pat, diabetică şi săracă lipită, iar unul din copii refuză oricum s-o vadă ce se poate face?

  • Bravo Corbu.
   Iubirea de mama, nu este conditionata. Ori iubesti, ori nu.
   Iubirea nu are legatura cu starea materiala a mamei si nici cu starea de spirit a copilului. Ea este. Sau nu.

  • 🙂 Analogia n-am folosit-o eu pentru prima dată. Şi oricum ideea rămâne: o mamă neputincioasă nu înseamnă că nu mai iubeşte copilul, dar dacă pur şi simplu nu poate să facă nimic – ba mai mult copilul se şi împotriveşte – mama rămâne doar o mamă şi atât.
   Însă nu văd sensul să ducem discuţia atât de departe având în vedere că nu vorbim despre persoane, ci despre nişte noţiuni care oricum în contextul actual îşi pierd din importanţă.

   Nimeni nu vrea R. Moldova unită cu România: nu vor politicienii moldoveni sau români, nu vor românii, nu vor moldovenii, nu vor americanii, nu vrea UE, nu vrea Rusia. Dacă mergem tot pe analogii mai bine zicem că puiul şi-a luat zborul din căminul matern şi e bine să-l lăsăm să se descurce singur în viaţă, cu noua familie 🙂

  • anatati,
   bun venit inapoi in tara analogiilor.
   Puiul nu si-a luat singur zborul din cuibul matern, ci a fost rapit de acolo…:))
   Sunt de-acord insa ca unirea este o non-tematica, atata timp cat in mod cat se poate de evident, nici mama si nici copilul, nu fac nici un efort concret in directia respectiva.

  • Cică bidoanele sunt din tablă, nu din plastic 🙂
   BIDÓN, bidoane, s. n. Vas (de tablă) pentru păstrarea sau transportul lichidelor. ♦ Ploscă de tablă simplă sau emailată (îmbrăcată în postav sau piele), de ținut apă sau altă băutură. – Din fr. bidon.

  • Evident ca sunt bidoane si din plastic, Dani, nu de asta radeam ci de faptul ca un vorbitor de limba romana poate pune egalitate intre sticle si bidoane, de parca forma n-ar avea nicio importanta.

   Ei, niste sticle de lemn – baaa, butoaie le zice…

 3. Singura sansa a Moldovei este sa se uneasca cu Romania. Asta daca vrea sa mearga pe drumul european. Nu are timp sa treaca prin ce a trecut Romania. 25 de ani de tranzitie in Romania se traduc cu 50 de ani in Moldova.

  Conteaza mai putin situatia economica actuala a Romaniei. Cu Moldova incorporata, vin mai multe ajutoate din partea EU. Iar reconstructia sub Iohannis, va fi foarte eficienta.

  Nu a existat moment mai bun pentru alipirea Moldovei de Romania decat acum. Pacat ca Romania sub Basescu nu a stiut sa faca politica externa coerenta, nici macar nu a avut o strategie cu Moldova. Basescu a fost prea ocupat cu circul intern politic.

  Reply
  • Cum spunea si Iohannis, şi aici îi dau dreptate, nu se pune problema unei unificări atât timp cât Moldova nu e membru UE.
   Dacă Moldova intră în UE mai devreme de 2039, bravo lor.

  • Dani, asta este o prostie.
   RDG cum a putut fi unificata cu RFGul? RFGul cum a putut integra un stat profund comunist? Ha?
   Si Germania comunista a avut infuzii genetice, chiar mai multe si mai profunde decat Moldova, si totusi a fost posibila o unire si o integrare…

   Unificarea trebuie facuta atunci cand timpul o cere, nu cand Moldova e pregatita din punct de vedere economic si politic.
   De ce ar mai vrea Moldova sa se unifice cu Romania, daca este deja membra in UE? Ce avantaj ar mai avea?

   Parerea mea este ca Romania sub Iliescu, Constantinescu si Basescu, a lasat toate trenurile sa plece. Nu au avut viziunea si nici curajul de a lupta pentru o astfel de unire.

   Inca nu e prea tarziu, dar sunt convins ca in 2039 va fi.

  • Hary, nici UE nu ar fi de acord cu asa ceva. Pe noi de ce ne-au amanat pana in 2007? Au asteptat sa ne mai “normalizam” putin institutional si politic. Dar chiar si in 2007 au fost suficiente vociferari din partea unor state membre UE.

   În plus, cu aia peste 40% care sunt anti-România, anti-UE ce faci? Ii trimiti în Rusia? Ei vor considera ca au fost cuceriti de imperialistii români, in niciun caz nu vor vedea o unire.

   Şi, nu în ultimul rând, Rusia ce o să zică? Mai important, Rusia ce o să facă? Război civil, cum au făcut în Ucraina, mi se pare varianta cea mai light. Au în Moldova un popor divizat etnic si ideologic, pârghii suficiente prin liderii politici loiali Moscovei => Ucraina2.

   Ar fi un dezastru din toate punctele de vedere “Marea unire”. In afara de cateva voci visatoare, nu prea si-o doreste nimeni.

  • Hary, nu cred ca poti compara etnic RDG-ul cu Moldova. Vorbim de un stat majoritar german vs 2 treimi moldoveni si o treime rusi (asta daca simplificam mult si ignoram gagauzii si ce mai e pe acolo). Solutia cu rusii, am scris mai jos de exemplul estonian, dar nu poti face asta daca nu ai sustinere unde trebuie, iar cum Moldova a fost teritoriu rusesc inca vreo suta de ani in afara perioadei comuniste, lucrurile nu sunt simple deloc.

  • Dani, nu am zis ca Moldova ar trebui sa se uneasca cu Romania.
   Am spus doar ca s-ar putea face, daca cele doua popoare si-ar dori cu ardoare acest lucru.
   Asa cum se prezinta insa treaba din 89 incoace, nu si-a dorito nimeni cu adevarat. Nici moldovenii si nici romanii.
   Prin urmare e o non-tematica.

   Eu sunt convins ca daca si-ar fi dorit ambele tari aceasta unire, s-ar fi gasit o solutie.

  • Perkele,
   Argumentul etnic si religios nu sta in picioare.

   In Moldova sunt actual 11% ucraineni, 9% rusi, 4% gagauzi si 2% bulgari. Mai sunt si alte etnii ca. 2 %. Restul de 72% sunt moldoveni.

   Comparativ, in Romania mare, in anul 1930 au fost asa:
   Maghiari: 19,3%
   Evrei: 5,3%
   Ucraineni: 4,7%
   Germani: ca. 4,3%
   Romani au fost prin urmare doar ca. 65%.
   Populatia Romaniei Mari in 1930 era de 18.000.000 locuitori.

   Crezi ca Moldova nu s-ar fi putut integra etnic in Romania, care a fost intotdeauna un stat multietnic?

   Germania din punct de vedere etnic, nu se prezinta mai “curata” decat Romania. In Germania traiesc mult mai multe nationalitati si etnii din toate colturile lumii impreuna. Germanii apartin si ei de foarte multe grupuri etnice diferite, cu graiuri, traditii si obiceiuri diferite. Sa nu mai vorbim de diferentele intre confesiunile religioase a populatiei germane. Si sa nu vorbim si de emigrantii care traiesc in Germania.

  • Nu spuneam ca nu s-ar integra etnic, ci doar unele etnii ar dori integrarea cu Europa si Romania, in timp ce ar exista o puternica opozitie pro-rusa.

 4. Moldovenii au dreptul sa isi aleaga ce vor ei, multi dintre ei sunt rusi, multi dintre ei au fost indoctrinati de rusi. Noi am avut o sansa mare in ’92, dar ne-am facut ca ploua, multi moldoveni ramand cu impresia ca romanii au fost “patani” cu ei si ca nu i-au sprijinit suficient.

  Moldovenii, de asemenea, n-au avut spatele si curajul sa trateze minoritatea rusa la fel cum e tratata in Estonia, de exemplu, acolo unde rusii nu au drepturi politice daca nu invata limba estoniana (testele fiind grele, iar limba si ea grea, un fel de finlandeza, care la randul ei e un fel de maghiara) si daca nu jura loialitate statului estonian.

  Reply

Leave a Comment.