- N-o să mai aibă cine să-i șteargă la fund…
Am auzit de multe ori vorba asta spusă cu năduf când vine în discuție vreo politică anti-imigrare. E o prostie, prostie care pleacă de la un adevăr vizibil dar se oprește aiurea doar la momentul inițial.
Da, pentru un proaspăt aterizat într-o altă țară, fără rezerve financiare, fără calificări recunoscute, fără cursivitate în limbă, fără recomandări și fără experiență verificată, plaja de slujbe se rezumă la cele de jos, alea pe care le poate face oricine dacă vrea. E un lucru normal, valabil oriunde în lume, chiar și la noi.
Asta nu înseamnă că scenariul ăsta e obligatoriu și permanent pentru tot imigrantul. Specialiștii sunt curtați și aduși peste mări și țări în condiții extrem de bune, iar omul ce pleacă de la cel mai jos nivel poate urca prin muncă și seriozitate câteva trepte bune.
Să prezinți lucrurile ca și cum ștersul la fund ar fi singura aspirație posibilă pentru cei ajunși acolo e o imbecilitate și un neadevăr.
2. De ce se uită de sus la noi?
În general sensul migrației e spre mai bine. De multe ori, ”mai binele” ăsta pe care-l caută imigrantul ca nivel de trai, merge mână în mână și cu un nivel de educație și civilizație peste al locului de unde vine.
Da, dacă la tine în România ești învățat să parchezi ca boul, să arunci gunoaie pe stradă, să zbieri în gura mare în public și să crezi că regulile de bun simț nu-s pentru matale, o să se uite la tine ca la o maimuță. Iar dacă are contact cu o armată e maimuțe din astea o să aibă impresia că toți suntem la fel. Logic.
3. Da ce le facem, dom’le?
Și dacă nu luăm în calcul punctul doi și indignarea legitimă pe care o produce, rămâne un adevăr obiectiv:
Le luăm pâinea de la gură. Este fantastic pentru mine când văd cu câtă răutate își tratează românii concurența la ei în țară, dar se fac că nu pricep de ce nu-i englezu/francezu/neamțu mulțumit că vine un român care-i de acord să facă aceeași muncă la juma de preț…
Nu, nu există chestia asta cu – slujbe pe care nu le vrea nimeni – ci doar slujbe pe care nu le vrea la salariul ăla. Da, lipsa de forță de muncă ieftină înseamnă salarii mai mari pentru restul.
În afară de asta intervine concurența și pentru posturile mai de soi, nu numai din partea specialiștilor abia veniți ci, mai târziu, din partea generației a doua, a treia, care are avantajul cunoașterii limbii și integrării.
4. Și atunci de ce nu se-nchid granițele?
Dacă imigranții aduc numa belele pentru cetățean, de ce guvernanții își faultează electoratul și au politici din ăstea? N-ar fi mai simplu să închidă poarta și cu asta ba asta?
Nemulțumirile cetățeanului de rând, de care vorbeam, sunt de multe ori avantaje economice. Forța de muncă scumpă și pretențioasă oferă putere angajatului și-i crește nivelul de trai, dar încetinește ritmul de dezvoltare, micșorează investițiile, slăbește concurența și pe termen lung dăunează societății.
Cetățeanul nu gândește macro și nici departe, guvernele ar trebui să o facă. Pe deasupra, de multe ori, mediul de afaceri e mult mai important politic decât electoratul, ori mediul de afaceri nu e foarte încântat de angajați scumpi și puțini.
Ca să exemplificăm practic – cât de ușor era pentru Ceaușescu să facă o exploatare de sulf în vârful Călimanilor, cu câteva mii de angajați? Extrem de ușor, era de-ajuns să-i detașeze acolo, nu prea aveau de ales…
Cam cum ar merge procesul de recrutare acum și ce ar trebui să oferi muncitorilor nativi dintr-un stat dezvoltat ca să stea câțiva ani într-un vârf de munte, în niște cutii friguroase? Enorm.
Astea-s extremele, imigrantul majoritar e undeva pe la mijloc ca libertate de alegere și pretenții, un pic mai bine decât un chinez de la căile ferate din vestul sălbatic, dar nu cu mult… cu el poți să clădești multe…
5. N-am discutat despre incompatibilități religioase și culturale, că nu ăsta era subiectul.
Vlad B PopaScriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional. Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati |
---|
2. De ce se uită de sus la noi? – Nu stiu daca aici refugiatul traditional (ca mai mult acolo era problema, nu la toti imigrantii) chiar are dreptul asta, indiferent cat de “varf” a fost el in tara lui. Imigrantul? Poate, dar depinde, cum spuneai si tu, de calificare si educatie. Refugiatul? Nu prea, indiferent de conditii…
Cumva eu am restrans discuția la problemele ridicate de români, adică de genul ăsta de emigranți, care aleg să meargă acolo și nu au obstacole culturale majore în fața integrării la mediul străin.
”Uitatul de sus” e în general despre atitudinea gazdelor și motiv de indignare al musafirilor, despre asta vorbeam.
Ahh, ma gandeam ca te referi la imigrantii aia care au senzatia ca, daca n-au ajuns chiar in tara in care voiau sa ajunga, trebuie sa fie tratati ca niste “oaspeti”.
“dacă la tine în România ești învățat să parchezi ca boul, să arunci gunoaie pe stradă, să zbieri în gura mare în public și să crezi că regulile de bun simț nu-s pentru matale, o să se uite la tine ca la o maimuță”
Experienta mea cu romanii din strainatate, este alta.
In strainatate, romanul este mai degraba o persoana umila, serviabila si agreabila in relatia cu localnicii nemti, italieni, englezi etc. In strainatate, emigrantul roman adopta mai degraba comportamentul unei slugi la stapan, decat cel al unei maimute needucate si nesubordonate.
Doar la el acasa, romanul se simte rege, in sensul negativ.
Aerele de superioritate si lipsa de respect fata de semeni (romani sau de etnii mai “inferioare” cum ar fi tiganii de ex.) si de mediul inconjurator, au la baza lipsa de respect fata de sine si sunt amplificate de sistemul bolnav, la care se raporteaza.
Mi-a zis Vlad (krossfire) de Ovidiu Drobotă, un băiat de 23 de ani.
http://www.libertatea.ro/stiri/exclusiv-un-roman-de-24-de-ani-l-ar-fi-ajutat-pe-donald-trump-sa-ajunga-la-casa-alba-da-influentat-alegerile-1664277
Vlad, înzestrat cu o memorie mult mai bună decât a mea, şi-a adus aminte de băiatul ăsta. Cică a vrut să scrie pentru datagroup/reactii, dar l-am refuzat din cauza aberatiilor si a exprimării poticnite.
Acum e creditat că l-a făcut pe Trump preşedinte graţie articolelor sale :))
http://stirileprotv.ro/stiri/international/un-roman-obtine-10-000-de-dolari-pe-luna-cu-ajutorul-stirilor-false-de-pe-facebook-cum-a-influentat-alegerea-lui-trump.html
Nu stiu daca a vrut sa scrie chiar pentru reactii sau datagroup, dar stiu ca discutase cu mine, dar si cu tine pe tema scrierii de articole pentru diverse site-uri. Nu mai gasesc acum toata conversatia, dar imi amintesc clar ca finalul era ceva in genul “eu oricum o sa-mi fac ceva al meu”. Si da, omul si-a facut ceva al lui si, financiar, nu poti spune ca n-a avut succes 🙂
Acum, ca Facebook si altii nu recunosc ca ar avea o problema cu stirile false…
Hai că am găsit şi eu conversaţia din 2014, când încă nu era vedetă 🙂
”
Salut!
Numele meu este Ovidiu Drobotă.
Sunt fondatorul site-ului http://webfrog.ro/ – spcialitate: programare web (HTML/CSS/PHP).
Dacă te rog și dacă se poate, aș putea să scriu un articol folositor reacţii.ro?
Articolul va fi scris în domeniul auto, despre întreţinerea unui automobil şi multe alte chestii elementare.
M-aș bucura mult dacă m-ai putea ajuta, iar pe viitor, dacă vei avea nevoie de o modificare la tema reactii.ro, sau nevoie de un LOGO, te voi ajuta cu plăcere… sau orice eroare de coding din reactii.ro.
Sau din punct de vedere SEO, aș putea să analizez site-ul și să-ți dau câteva sfaturi.
Toate cele bune,
Ovidiu.
Şi după ce le-am zis lui Hary şi Vlad (lesne de anticipat răspunsul lor), i-am transmis asta:
Salut,
Articolul despre intretinerea unui automobil vrei sa fie postat pe reactii.ro? Nu prea are legatura cu specificul site-ului. Suntem interesati de articole noi, scrise de cititorii reactii sau de cei care au auzit de site-ul nostru. Le publicam cu mare placere, dar am prefera un alt subiect.
Ceva mai generalist, eventual si mai artistic.”
Asta este. Ne-a scăpat wonderkidul printre degete!
Vouă vă sună cunoscut numele?
Văd că îl am şi în lista de prieteni 🙂
https://www.facebook.com/loss1k?fref=ts
Ti-am trimis o bucatica din respectiva conversatie, din 2014… cum spuneam, omul s-a descurcat si fara colaboratori :))