Diferenţa dintre feminism şi prostie

042021b67b178e6f77123fcccfd28936Americanii îi zic “political correctness”. Tradus literal nu are sens; sintagma nu se referă doar la corectitudinea politică. O adaptare pentru limba şi ţara noastră n-am găsit. E ceva între conciliere şi fățărnicie.

O ramură a PC-ului (political correctness) este feminismul. Mişcare socială care, dirijată inteligent, poate fi un bun medicament. Există societăţi încă sufocate de primitivism (a noastră, de exemplu) în care femeia este acaretul de unde ies moştenitorii. În rest, ceva vieţuitoare pe copită de egalitate cu oaia, porcul şi alte horcăitoare de mare preţ la curtea bărbatului neaoş.

Feminismul ar fi salutar în acele medii insalubre. În satul românesc, în ograda pădureților stafidiţi de alcool, în viaţa ălora care-şi frăgezesc nevestele sub pumni sau le trimit la cratiţă când au tupeul să cuvânte.
Oare cu asta se ocupă mişcarea feministă din România?

Nu, evident. La fel ca alte ramuri political correctness, feminismul a devenit un motiv de refulare băloasă, eticheta turmei de semidocte nevrozate. Un nou motiv de dat în stambă pentru piţipoanca de facebook. Medicamentul de care am amintit nu se aplică bolnavului. Nu vezi moţ de feministă în curtea lui Nea Gică Bombardierul sau la scara lui Fane Drojdierul.
Ele sunt toate pe facebook, ocupate să clocească imbecilităţi.

Exemplu:

Neurochirurgul Leon Dănăilă, un savant recunoscut pe plan mondial, vorbeşte într-un interviu despre viaţa chirurgului.

“Chirurgii, vă spun din experienţa mea, cei înalţi şi solizi nu sunt buni chirurgi. Sunt mediocri. Apoi femeile nu sunt bune de chirurgi.

Reporter: Cum aşa?

Vă spun foarte precis. În marea chirurgie, nu. Pentru oftalmologie, ORL, pentru asta, da. Dar ca chirurgi adevăraţi… N-au talent.Se spune că un mare chirurg trebuie să aibă inimă de leu, ochi de vultur şi mâini de femeie. Dar femeilor le lipseşte ceva. Eu făcând şi psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte. Eu când am operaţii noaptea, repet chiar dacă am făcut operaţia aia de 100 de ori: tai aşa, fac aşa, mă duc aşa. Dar doamnele au alte preocupări. Într-adevăr, şi alea sunt foarte importante. Dar, dacă aveţi de operat, bărbaţii sunt mai buni, să ştiţi. Acum sunt şi bărbaţi proşti, ca în orice meserie (râde).” (link)

Ce a urmat? Turma feministelor nevrozate, bineînţeles. Iar în capul turmei, nu vreo femeie chirurg sau măcar medic de orice fel. Cu gura căscată cât să înghită toată activitatea unui geniu, plus plângeri la comisii şi consilii, “activistul civic” Ioana Stăniloiu. Etichetată de întreaga presă ca “partenera civilă a lui Remus Cernea”. Măcar de nenea cu delfinii a mai auzit lumea.

Ioana Stăniloiu:

Asta nu înseamnă că odată ce deții o funcție importantă pentru țara esti liber să faci și să spui ce vrei.
E ca și cum ai spune “Aaa, e fotbalistul cel mai cunoscut din lume, cum să te iei de el că a violat pe cineva, păi la cât bine a făcut el, tu vii acum sa vorbesti urat despre el?”

Acesta este nivelul de înţelegere al curentului feminist. Un Messi violator servit exemplu şi căruţa de clişee rumegate în neştire. În faţa lor, orice păleşte.
Inclusiv dreptul unui savant de a-şi exprima părerea formată în timpul unei cariere fabuloase, experienţa zecilor de ani şi a zecilor de mii de operaţii.
Activista de facebook cocoţată pe prăjina political correctness ştie mai bine.

Oare Magnus Carlsen, la final de carieră, va avea dreptul să spună că femeile nu joacă şah la fel ca bărbaţii? Părere bazată pe propria experienţă, campionatele mondiale câştigate.

Înţeleg şi prostia, mai ales pe facebook, dar trebuie să păstrăm o limită, un instinct de conservare. Pentru supravieţuirea speciei!

Este aberant să susţii egalitatea între sexe, indiferent de activitate. Egal înseamnă identic. Cum aşa ceva? Noi, oamenii, am devenit o specie asexuată?!

În funcţie de sex, rasă, bagaj genetic, oamenii au abilităţi diferite. Nu suntem superiori sau inferiori. Doar DIFERIŢI.
Femeia nu este bărbat, albul nu e negru, iar Romulus şi Remus nu au fost ţigani.

ioana

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

16 Comments

  1. Țațe ca întotdeauna feministele astea. Măcar puteau să-l contrazică cu exemple reale, sunt cel puțin două chirurgărese care au contribuit şi au revoluționat meseria. În general omul are dreptate, femei cu răbdare multă sunt prea puține, asta nu înseamnă că nu există, sau că niciuna nu ar putea să fie chirurg de nota 10. Dacă îşi sacrifică viața de familie, socială, are şanse. Ex. Concret Wirginia Maixner e mult mai cunoscută decât Dănăilă, e şi mai tânără. Oare nici gagicăi ăsteia nu îi stă capul la operații? Sau după el nu e din prima ligă. Oricum sunt aproape sigur că alți chirurgi bărbați l-ar contrazice, dar nu din cauza pc-ului, ci că lumea a evoluat, familiile investesc foarte mult şi în educația femeilor, erau cazuri rare acum 30-50 ani.

    Reply
  2. Din punct de vedere logic si rational, sunt de-acord cu tine, doamna Staniloiu bate campii grav. Danaila nu a discriminat si nici nu a desconsiderat pe nimeni. El a facut niste afirmatii pertinente, legate de constitutia fizico-psihica a chirurgilor de top.

    INSA: ceea ce noi numim superficialitate sau chiar prostie, in realitate este doar un alt mod de a percepe si interpreta informatia.
    Doamna Staniloiu, percepe lumea emotional, adica fix in acelasi fel, ca si cea mai mare parte a cetatenilor cu drept de vot, indiferent de sex. Ce inseamna asta?
    Nimic mai mult sau mai putin, decat ca informatia este asimilata in plan afectiv si nu abstract si rational.
    In general, cuvintele sunt strans legate de sentimentele noastre. Iar faptul ca ne raportam permanent la propria persoana (si implicit la preconceptiile si emotiile noastre), nu ne ajuta deloc la intelegerea unui mesaj, din perspectiva abstracta si rationala. Dimpotriva, emotiile puternice ne blocheaza gandirea.

    Din interviul cu Danaila, doamna Staniloiu a inteles doar ca femeile sunt inferioare barbatilor. Asta i-a ramas in minte din tot interviul. Nu pentru ca e proasta si superficiala, ci pentru ca ea percepe informatia in plan afectiv.
    Am convingerea ca majoritatea femeilor simt o repulsie la citirea urmatorului text, indiferent care ar fi contextul:
    “Dar femeilor le lipseşte ceva. Eu făcând şi psihologie, mi-am dat seama că femeile, în general, au treabă acasă, se ocupă cu alte lucruri, de familie. Gândul le este în altă parte.”

    Sunt convins ca esti deacord cu mine cand spun ca asemenea afirmatii, nu mangaie niciun suflet de femeie. Nu mai conteaza contextul, nici suportul logic al acestor afirmatii, ci doar reactia emotionala pe care o starnesc.

    In arta comunicarii moderne, conteaza mai putin corectitudinea si acuratetea informatiei si mai mult cum este ea perceputa de interlocutor. Oamenii accepta mai mult ce le place, decat ce este sanatos. Preferam pe cineva simpatic care ne minte frumos (ne face sa ne simtim bine), decat pe cineva care ne critica, punandu-ne permanent oglinda in fata. Emotia puternica bate ratiunea. Oamenii prefera placerea, majoritatea cauta fericirea, inaintea adevarului sau cunoasterii.

    In mod evident, marelui chirurg Danaila i se rupe de toate acestea. El este unul dintre cei mai mari chirurgi in viata, la nivel mondial, un semizeu intr-un domeniu care a salvat mai multe vieti umane decat oricare altul. Cineva ca el nu a urmarit vreodata sa castige simpatiile oamenilor prin vorbe, ci doar prin faptele sale.

    Greseala mare pe care a facuto PNL in aceasta campanie, a fost expunerea acestui geniu, ca imagine si icoana a partidlui. Daca privim acest interviu din perspectiva electorala (si trebuie sa facem asta pentru ca ne aflam in plina campanie electorala), PNL a facut inca o gafa monumentala si ar trebui sa-si ceara scuze public pentru afirmatiile nefericite ale vedetei sale.

    Reply
    • Da, o activistă de facebook este mult mai eficientă electoral decât un neurochirurg genial. Votul se bazează şi pe mediocrație, nu doar pe emoţie. Nu trebuie să fii genial, ci plăcut mulţimii, de-al maselor.
      Cred că scuzele PNL-ului ar fi o greșeală. Din fericire pentru ei, nici Dănăilă şi nici Stăniloiu nu sunt vedete. Activitatea lor este urmărită de grupuri restrânse (Dănăilă s-a făcut cunoscut publicului doar în ultima perioadă, şi unui public restrâns. Iar Stăniloiu are o mână de hipsteri pe facebook).
      Cerându-şi public scuze, PNL-ul doar ar informa mai multe persoane despre incident.

  3. Cred că implicarea politică a unor persoane sau, cum e cazul mai nou, personalități deja fixate pe funcție, notorietate în domeniul lor și speranțele că publicul votant le va identifica subit cu partidul spârcuit ce îi lipește ca pe abțibilduri pe piept este disperată, falimentară politic și cu tot mai mari deservicii de percepție aduse chiar și respectivului “star” de ocazie. Mă rog, când intelectuali ca Manolescu, Pleșu au dat cu capetele în bara făurind Alianța Civică luând parcă un procent tot le-a luat niște ani să își revină. Dar vremurile când Prens Pol sau Năstase (Ilie, desigur)visau primăria Capitalei sau președinția au cam apus. Vezi unde a ajuns Oprescu… Acum joci la riscuri mult mai mari dacă te expui pe liste. Personale, adică!

    Reply
  4. Abia azi m-am înscris pe chess.com, trebuie să mai joc să am valoarea reală. Pe lichess am 1350. Eu joc cam cu 15 min, îs ardelean, e clasificat rapid?

    Reply
    • Pe chess.com joc la 30 min. (considerat rapid) şi la 10 min. (considerat Blitz). Tot la blitz mai există opţiunile de 5 şi 2 min, dar acolo nu am timp sa mut.

    • Acum am văzut că există şi pe mai multe zile. Rapid joc, am încercat custom pe 15 min. şi nu a mers, merge doar pe alea fixe, cred că nu e ok să joc cu minute multe că poate să îşi bage mutările cu ai-ul în alt joc şi atunci poate trişa adversarul.

Leave a Comment.