Rolul preşedintelui în România

iohannisSe insistă de ceva timp, la majoritatea televiziunilor de ştiri din România, propagarea unei teme false. Am auzit deja prea muţi analişti şi specialişti cu mintea gurguiată explicând cum preşedintele României ar trebui să aibă o prezenţă politică discretă. Onorifică, dacă se poate. Doar aşa, să plece în turneu prin ţări străine de vreo două ori pe an. Cursă low cost. În rest, să ne ureze de bine la Crăciun şi Paşte şi să se plimbe prin parc cu Ionescu-Quintus.

Argumentul suprem al gurguiaţilor e că şi europenii fac la fel. Auzeam azi, la un post bizar, lider de audienţă, explicaţiile unui grizonat peltic. Ne explica grizonatul, din înţelepciunea încărunțirii sale, cum sunt românii nişte primitivi atunci când acordă aşa mare importanţă preşedintelui. Ce e aia, să primeşti casă de la stat la final de mandat? Ce e aia să te plimbi cu alaiul SPP-ist după tine?

Că el n-a mai văzut aşa ceva nici în Elveţia, nici în Norvegia (vezi domne, omul e cult şi plimbat prin lume). Bine, ciudăţenia grizonată n-are decât să se ia de mână cu Udrea şi să mediteze împreună despre preşedintele Norvegiei. El este un caz extrem. Dar ideea preşedintelui “onorific” există în mai toate gurile de tun perindate pe la tv.

De ce în majoritatea statelor europene preşedintele este o prezenţă discretă (ori deloc)? Pentru că majoritatea statelor europene NU sunt republici semi-prezidenţiale. România DA. Iar într-o republică semi-prezidenţială, cum este şi Franţa, preşedintele statului trebuie să aiba un rol activ în viaţa politică.

Este stupid să facem comparaţii cu preşedinţi din state cu formă de guvernământ diferită, în care, într-adevăr, preşedintele este o mascotă care strânge mâini la ceremonii. În respectivele state, preşedintele NU este ales prin vot universal. În România DA. Şi tocmai datorită faptului că preşedintele României este ales în mod direct de cetăţeni, el reprezintă dorinţa maselor, “vocea naţiunii”.

Sintagma “preşedinte jucător” nu este departe de realitate într-o republică semi-prezidenţială. Aşa este normal şi legitim. Mulţi vor să denatureze adevărul, arşi fiind de abuzurile fostului preşedinte. Unii suflă în iaurt de frică, iar alţii sunt doar propagandişti de partid.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

 1. Romania ar avea nevoie de un guvern functional, cu un premier puternic, care sa conduca eficient din punct de vedere operativ Romania.
  In ochii mei presedintele ar trebui sa fie cel care da directia, stabileste strategia si reprezinta Romania in strainatate.

  Acum avem un presedinte prezentabil, cu o strategie si viziune buna. Mai ne trebuie un premier puternic si un guvern functional, care sa le puna in practica, sa eficientizeze institutile statului si sa realizeze marile proiecte, de care are nevoie cu atata disperare tara.

  Reply
 2. Renunță la ideea ca Basescu a fost un presedinte jucator pentru ca asta ii cerea constitutia țării… ar fi trebuit să fim monarhie medievala, ca sa se incadreze :)))

  Un presedinte discret nu inseamna automat un presedinte slab, iar circul ca mod de a face lucrurile nu inseamna nici intr-un caz unul bun sau eficient acolo unde contează pentru noi.

  Reply
  • Vlad, eu nu vad nici unde o aluzie ca Iohannis ar fi un presedinte slab, din ce scrie Dani. El s-a legat de un curent hipsterist in media, care confunda sistemul semi prezidential din Romania cu marile cancelarii europene.
   Dar sunt deacord cu tine ca presedintele in Romania nu trebuie sa fie jucator ca sa fie puternic.

 3. Nu zice nicăieri, aia era o completare de perspectivă, n-avea legătură cu vorbele lui Dani.

  Ca și cea despre Basescu de altfel, unde amintise de abuzuri, dar părea că îi legitimează conduita plansând-o mult mai aproape de normal decât a fost.

  Reply
  • Nu, nu. Basescu nu bun. Nu am vrut sa-l dau ca exemplu :))
   Presedinte jucator in sensul de activ, dar nu genul care isi face partid in timpul mandatului, se ratoieste in interes personal din fruntea institutiei pe care o conduce, injura presa, fura telefoanele jurnalistilor, plus multe alte grozavii (n-are rost sa le insir pe toate, le stim)

Leave a Comment.