#Rezist nu este #Boicot

Pentru cei străini de anvergura și noblețea ideilor ce ne însuflețesc în #Centenar, boicotul se referă la referendumul din 7 octombrie. #Boicot este mișcarea pornită în social media care îndeamnă cetățenii să stea acasă în ziua votului pentru familia tradițională.

Din punctul meu de vedere, boicotul este singurul gest salubru d.p.d.v. moral și singura opțiune acceptată în lumea vestică spre care mulți râvnesc. Poate nu-i asta direcția cardinală salvatoare, poate ne va fi mai bine în tradiționalismul estic, ortodox. Dar, pentru cei cu năzuințe pro-UE, nu văd altă rezolvare.

Nu poți să crezi în drepturi și libertăți vest-europene, dar să accepți un referendum care discriminează cetățenii în funcție de orientarea sexuală. Nu contează ce votezi, simpla ta prezență validează o abominațiune (conform standardelor pro-vest). Și nu mă refer că o validează matematic (atingerea pragului de 30% prezență), ci moral.
Nu poți să iei în serios, să îți apleci urechea la așa grozăvie, fără să-ți crape obrazul.

Te-ai prezenta și la un referendum care le interzice țiganilor dreptul de vot? Dar la unul pentru alungarea ungurilor din Ardeal? Dar la unul care interzice căsătoria între persoane cu handicap?
Sunt convins că pentru toate cele de mai sus s-ar găsi suficiente semnături pe o petiție, s-ar strânge destule minți de pământ care să ceară discriminări rasiste, xenofobe, ubermensch-iste.

Săracii nu au voie mai mult de un copil. Urâții să nu se mai pupe în public. Și nici grașii, că ne scârbesc. Să nu mai iasă toți ciungii prin parcuri, că ne deprimă. Mergeți cu ideile astea în spațiul public – strângem semnături de niște referendumuri?

Pentru mine, toate sunt comportamente deviante ale statului român. Nu poți să te consideri membru UE, în anul 2018, și să organizezi abjecția din 7 octombrie. În statul paralel în care mă încăpățânez să trăiesc, acest referendum nu-i doar ilegal, dar nu poate exista. Nu are cum! Drept urmare, #Boicot.

Repet, comentariile de mai sus nu țin loc de adevăr ori de “așa e bine”. Poate binele și salvarea noastră sunt în tradiționalismul ortodox, în habotnicie, în povața strămoșească.
Dar nu merge să halești ciolanul Bruxelles-ului, cu tot cu varză, în timp ce promovezi ideologiile evului fără curent.

Contrar ideilor mârșav propagate de trompetele media, #Rezist și #Boicot nu sunt înfrățite. Am întâlnit multi (prea mulți!) haștag rezistenți care nu doar că se prezintă la vot, dar vor alege “familia tradițională”.

Gratuit și infantil să gândești că o persoană animată de crezuri anticorupție este automat și pro drepturi și libertăți egale. “Dragnea la pușcărie!” și “La beci cu gheii!” nu sunt scandări incompatibile. Ba chiar s-ar putea atinge în punctele nevralgice, acolo unde furia și ura acoperă rațiunea.

Nu trebuie să privim homofobia ca pe un efect al ignoranței! Există persoane educate, partizane #Rezist și propagatoare de lozinci tradițional-ortodoxe. Mediul în care ai crescut, succesul în carieră și statutul social nu sunt suficiente pentru a-ți disloca prejudecățile ancestrale. Nici homofobia nu se tratează citind clasicii, atlase geografice ori compendii de fizică.

Povața părintească și învățătura bisericească sunt rădăcinile cunoașterii, primul input informațional primit în cruditatea copilăriei. Orice se așterne peste va ține cont de materialul primordial care nu poate fi înlăturat.

Acumulând noi informații, vei avea acces la imagini mai ample, bineînțeles. Te vei uita la un avion în zbor și, pe lângă voia dumnezeiască, vei vizualiza și vectorii forțelor. Dar homosexualii tot în iad ajung.

Factorul religios și egoismul vor face pereche bună, tradițională, la referendumul din octombrie. În afară de voia Domnului, ne zgândără și moftul omului: “Dacă nu îmi plac gheii, de ce să-i văd pe stradă împreună?” Nici asta nu ține de educație ci de materialul sufletesc al fiecăruia. Câți dintre noi ar fi dispuși să renunțe la o fărâmă din confortul personal pentru drepturile altora?

Nu-i bai, egoismul și secăciunea lăuntrică vor fi mascate în banale ipocrizii: Dar ce îi explic copilului, dacă vede doi bărbați pupându-se? Dar dacă înfiază? Dar dacă îi convertesc? Nu-i vorba de noi, nuuu. Totul este pentru copii. Votăm cu gândul la copiii noștri. Haștag rezistăm pentru ei!

Multă pizmă și un deznodământ ușor de anticipat, în doar trei săptămâni.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

8 Comments

 1. Eu sincer nu am inteles de ce trebuie Referendum pentru ceva ce nu este nevoie. Consitutia noastra in acest moment, este definita chiar in spriritul familiei traditionale: “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soți…” Iar in codul civil, se explica ce se intelege prin soţi: “prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”.

  Prin urmare, in Romania, nu se pot oficia casatorii intre soţi de acelasi sex.

  Stau si ma intreb: de ce s-a mai organizat un Referendum, daca textul si spiritul legii noastre este in favoarea spiritului familiei tradionale?

  Reply
  • Pentru ca alte teme de interes nu avem, societatea noastra nu gaseste alt motiv de dezbatere. Sunt aproape 3 mil.de semnaturi adunate pentru referendum, nimic altceva nu a reusit sa ne insufleteasca asa ardoare civica. Referendumul are mai mult valoare simbolica, nu legala. Suntem ori nu o natie homofoba.

  • Parerea mea este ca nu se vor strange cei 30 % necesari pentru validarea Referendumului. Pe langa cei care sunt pro sau contra, mai avem si o multime indiferenta si ignoranta. In general lumea nu merge la vot in Romania.
   Chiar daca tematica este intens mediatizata, cei mai multi vor avea altceva mai important de facut decat mersul la urne…

  • PSD+ALDE şi PNL vor face tot posibilul să scoată electoratul, pentru că sunt partide care “apără tradiţiile” şi au declarat public că susţin demersul. Gândeşte-te că ies peste 30% să voteze la parlamentare, urniţi tot de PSD plus PNL. Iar interesul românilor pentru politică este mai scăzut decât pentru vieţile private ale altora.
   Pariul meu este că referendumul va trece.

  • Cate zile se va vota? Una sau doua?
   Daca dureaza 48 de ore, sunt de aceeasi parere, ca se va strange cvorum, daca vorbim doar de o singura zi pentru votare, nu se vor strange cei 30 % necesari.

   Prin urmare sustin pariul.
   Daca castigi, iti trimit un smartphone second hand, ca am auzit ca l-ai pierdut intr-un taxi pe al tau. 🙂
   Daca castig eu, imi trimiti tot ce ai scris la Varcolacul pana acum, indiferent daca e final, corectat sau nu.

   Deal?

 2. Din ce am vazut la stiri, referendumul va fi organizat pe doua zile. Cu asta si-au asigurat cvorumul.
  Acum singura sansa e sa mearga cat mai multi la vor si sa zica NU. 🙂
  Ce prostie imensa, referendumul asta.
  Indiferent ce se vireaza, in Romania conform legii actuale, tot nu sunt legale casatoriile gay. 🙂
  Ceva mai imbecil si complet inutil decat acest Referendum nu poate exista.

  Reply

Leave a Comment.