Pentru mine, nu pentru #rezist

Observ o prejudecată păguboasá care s-a înrădăcinat în mentalul colectiv. Fie natural, fie stimulat în mod interesat, s-a ajuns la echivalarea #rezist cu orice înseamnă protest împotriva sistemului. Mă refer la sistemul real, neîndoios, nu la paralelisme și alte geometrii ale tenebrelor.
Dacă eu, Dani Corban, doresc să protestez împotriva Guvernului sau a Parlamentului, automat mă transform într-un cărător de pancartă #rezist.
Ceea ce este nedrept, periculos și stupid. Trei rele într-un singur haștag.

Nedrept pentru că nu #rezist au fost cei care au scos sutele de mii de protestatari în stradă, iarna trecută. Am fost acolo și vă garantez că rezistenții au apărut după câteva zile (destul de multe), când protestul era deja copt. Au venit la cules, nu la sădit.

Nu îi cunoșteam, nici prietenii din jur nu aveau habar de vreun haștag. Într-una din serile cu maximă încărcătură (eram deja zeci de mii în Piața Victoriei), a venit un băiat la vreo douăzeci de ani să ne lege de braț banderole albe cu #Rezist. L-am întrebat ceva neimportant – o încercare de complezență și poate curiozitate.

Mai rețin doar starea de repugnă, disconfortul psihic (scurt ce-i drept) creat de răspunsul douăzeciului. O fi în mare din cauza mea, pentru că am prostul obicei să judec omul după față. Iar superioritatea răspunsului intrase într-un dezacord țipător cu mediocritatea feței. Nu părea vreun erudit și nici un geniu norocos la naștere – ceea ce e în regulă, cât timp nu duhnești a aroganță.

Nu știu cât de drepți, sinceri și curați or fi #rezist în integritatea lor, nu am avut ocazia să-i cunosc amănunțit. Dar singura interacțiune (în carne și oase) a fost nefericită, nu m-au cucerit prin curtoazia primei întâlniri. Nu-i cunosc, nu mă reprezintă, protestam înaintea lor, nu cred să le datorez ceva. În niciun caz identitatea protestului.

Periculos pentru libertatea de exprimare, pentru însăși ideea de protest liber. Manifestările spontane și individuale au însemnătate datorită originalității, datorită voinței liber exprimate de fiecare individ. Punând aceeași etichetă peste fiecare gură, același #rezist pe fiecare braț, ne transformăm într-o turmă care așteaptă îndrumările stăpânilor.
Stăpâni pe care foarte puțini dintre noi îi cunoaștem.

Ce se întâmplă dacă, peste noapte, liderii #rezist decid că parlamentarii și guvernanții sunt în regulă, totul curge lin? Se alege praful de orice protest. Pentru că am etichetat ce era personal și liber. Ce se întâmplă dacă alți proeminenți #rezist lovesc bătrânii cu pumnul în ochi? Ce s-ar fi întâmplat dacă pensionarul de 70 de ani lovit de pensionarul de 40 ar fi rămas înțepenit pe caldarâmul din Piața Victoriei?
În acest moment, discreditarea #rezist înseamnă discreditarea și abolirea ideii de protest împotriva clasei politice.

Stupid mi se pare felul cum am înțeles cu toții să ne raportăm la fenomen. Noi, cetățenii, ne-am legat banderole și ne-am înregimentat benevol, chiar entuziast. Iar ei, politicienii, au sfidat limitele penibilului și au devenit #rezist. Borfașii din opoziție (cu PNL-iștii în frunte) s-au alăturat protestului din stradă. Protestul #rezist, politizat, devenit o coaliție împotriva borfașilor de la conducere. Așa ceva este dincolo de ridicol, nesimțire, sfidarea protestului inițial, cel fără haștaguri, banderole și politicieni. Este dincolo de orice. Doar stupizenia se mai potrivește într-o explicație.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

  1. Pana la urma conteaza DOAR prezenta in strada. Cat mai multi, cat mai bine. Cu sau fara banderole, este deja o problema de lux. Societatea civila trebuie sa fiarba, toata tara trebuie sa stea pe un butoi de pulbere gata sa explodeze, daca vrem sa schimbam ceva.
    Doar asa le aratam ca parlamentarii nu au mandatul nostru pentru a schimba legile justitiei in favoarea lor.

    Ce se intampla acum, mi se pare chiar mai grav decat OUG 13. Si singura sansa de a stopa acest grup infractional, se afla in strada.

    Reply

Leave a Comment.