Pui la ceaun cu sos de vin roşu si usturoi

Cât timp am bucătărit cu Vlad pe meleaguri moldovinieşti, m-am lăudat cel puţin o dată cu faimosul pui de la Olanu. Între timp, am ajuns acasă, am dezbrăcat costumul de Pierre şi m-am echipat în adevăratul supererou: Bărbatul casnic bun la toate.
Vedeţi în poză ce a ieşit.

IMG_9766A_bunatati_de_la_olanu

Cum se face?
Ai nevoie de:

-Pulpe de pui de la Olanu (pui de ţară crescut în gospodăria de la Olanu)
-2 litri de vin roşu de ţară, preferabil moldovenesc. Vinul trebuie să fie aromat, puţin acrişor, puţin acidulat, şi totuşi nobil prin varietatea buchetului.
-O căpăţână şi jumătate de usturoi (căţel mare)
-Sos de soia (aprox .30 ml)
-Ulei de floarea soarelui
-cimbru
-piper
-sare

Se lasă pulpele la marinat în sare, piper, cimbru şi sos de soia. Se aşază pulpele pe fundul ceaunului, astfel încât să acopere perfect suprafaţa. (a nu se „supraetaja” pulpele!) . Se toarnă ulei şi apă din fântâna de la Olanu. Se acoperă ceaunul şi se lasă la foc mic. După un interval secret de timp, se toarnă aprox. 250 ml. de vin. Se curăţă usturoiul şi se zobeşte (nici fin, dar nici în dorul lelii). Se amestecă usturoiul cu aprox 100 ml de vin. Se varsă amestecul peste pulpe, atunci când lichidul din ceaun a coborât sub piscul pulpelor. Se mai lasă la foc mic, aprox 10 minute. Restul vinului se bea în timpul procesului.

Poftă bună!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

10 Comments

  • Hai pe la mine cand fac pieptul si aripile. Am gatit doar pulpele azi 🙂
   Ia-o si pe Andreea daca vrei. Am piept si aripi de la 2 pui, deci ne ajung.

 1. Si garnitura, nimic? Cu ce ai mancat oratania?
  Dupa cum arata, ar fi mers un orez aburit, basmati sau salbatic.
  Iar dupa gustul meu, e prea mult usturoi, si prea deloc arpagic.
  Usturoiul anihileaza aromele vinului, in timp ce arpagicul le intensifica.
  Plus ca ar fi mers si niste radacini in acel ceaun, un morcov, un pastarnac aromat, de exemplu. Si in loc de sos de soia, putin de crema (reductie) de aceto balsamico di modena.

  Reply
  • nu o merge cu niste bere in loc de vin? 😀

   Hary: de unde orez basmati la olanu?:)) Dani ramane fidel regiunii, acolo mergeau niste jumatati de ceapa mai mica(in loc de arpagic) se topeau in gura apoi. Ca garnitura eu as fi facut cartofi fierti si apoi prajiti putin sa prinda crusta.

 2. Bai Dani, cu "sosul de soia de la Olanu" , ne-ai dat pe spate – hahahaha ! Puteai si tu sa alegi ceva autohton, gen putin vin alb sau otet slab pentru marinare; in rest, pare totul de acasa, cu ifosele verbale de rigoare, ca…fara fitze parca nu merge nici o postare.

  Reply

Leave a Comment.