Presa din România, un peisaj dezolant

Ursul furăcios este ciomăgit de cioban. De la mare distanţă, căţeii latră victorioşi.

protest antena3 bun

Lucrătorii unui trust de propagandă organizează un “miting mascat”. E un fel de bal mascat, doar că invitaţii au dat punciul de portocală pe ţuica de pufoaică. Sau poate pensionarii prezenţi s-au îmbujorat de la caniculă şi nervi…

Puţin înainte de ora 17, un invitat mai aprins (de la soare) prinde curaj şi merge glonţ spre o animatoare tinerică (ceva lucrătoare la B1 tv). Înfierbântat peste măsură, nu îşi găseşte cuvintele şi purcede spre metode simpliste. Animatoarea de la B1 este abordată de pensionar cu şutul în, mă scuzaţi, cur.

Ce are de spus Jandarmeria la treaba asta:

“O persoană s-a comportat violent. Marea majoritate a participanţilor s-au manifestat paşnic.”

Un singur incident, şi acela minor, pentru o manifestaţie la care au participat aproximativ 4 mii de cetăţeni nervoşi. Zic că a ieşit bine; s-a terminat lejer.

Ce are de spus postul B1:

“Fanii lui Voiculescu la un pas să linşeze jurnaliştii B1”

Recunosc, am văzut titlul beuniştilor, cu litere mari şi strălucitoare, înainte de a citi comunicatul Jandarmeriei. Pentru o secundă, m-am panicat. Îmi imaginam şleahta pensionarilor roşii alergând cu furci şi făclii spre locul linşajului. Apoi m-am calmat, observând sintagma “jurnaliştii B1”. Ha, bravo, mă! Vă ţineţi de glume…

Marele urs nu mai este intact. A fost ciomăgit de justiţie. Antenele au fost lovite, sângerează abundent. Şi culmea, nu din cauza politicii de propagandă şi manipulare. Nu au fost taxate de public, ci sunt victime colaterale. Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină. În stradă.

În studioul B1, corifeii teatrului grotesc se revoltă. Nu înţeleg de ce jandarmii nu au intervenit în forţă. Să-i strivească pe iubitorii de varani; nesimţiţi, bătrâni şi asistaţi social. E invitat special spionul ochelarist Me Re Unu la sută în sondaje.

Pe România Tv, Diaconescu Dan povesteşte cum i-a făcut Voiculescu Dan cadou un video, o maşină şi un apartament. Pentru a i le cere înapoi peste ceva timp.

Căţeii latră victorioşi spre marele urs, ca şi cum ciomăgeala asta ar fi victoria lor. Dau lecţii de jurnalism, deşi termenul le este străin şi încalcă la fiecare pas orice normă de etică, deontologie şi bun-simţ. În mod inexplicabil, păţania propagandiştilor cu audienţă i-a făcut mai deştepţi pe ceilalţi propagandişti: Ăia fără audienţă.

Şi acum se dau în stambă caraghioslâcuri umane ademenite cu mirosul de sânge: Atingeri greşite ale pensulei într-un pastel ratat. Presa din România a devenit pentru mine un peisaj dezolant.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. Pe langa mosul de i-a dat un sut in cur aleia
  https://www.youtube.com/watch?v=7lq7tfApA8s
  …si ma gandesc ca au mai fost dastea.

  Oricum in timp ce toate televiziuniile de la noi dau despre Voiculescu, in Iraq au mai murit 500 de oameni si naiba stie prin Fasia Gaza ce s-a ma intamplat. Mai degraba aici se vede cat de slabe sunt posturile de stiri de la noi din tara.

  Reply
 2. “Ursul furăcios este ciomăgit de cioban. De la mare distanţă, căţeii latră victorioşi.”
  Excelenta imagine a evenimentelor de dupa condamnarea lui Voiculescu…:))

  Stim de foarte mult timp ca presa este confesionala in Romania, adica ca este impartita intre Basescu si restul lumii.

  Singurul post cat de cat echidistant si profesionist este DIGI 24. Jurnalul de seara cu Cosmin Prelipceaunu si invitatii sai, emisiunile educativ-culturale cu Radu Paraschivescu (Pastila de limba si Da-te la o parte) si Emil Hurezeanu (Digipedia), seria de emisiuni-reportaj “Romania furata” precum si “Romania inainte de 89” mi se par foarte bine realizate.

  In opinea mea jurnalul de seara este singurul post de stiri romanesc, la care te poti uita fara sa te simti insultat si jignit intelectual.

  Din pacate, DIGI 24, nu o sa se bucure niciodata de o audienta mare, atata timp cat exista celelalte posturi propagandistice, pentru ca oamenii au nevoie sa tina cu cineva, ca sa poata lupta impotriva altcuiva.

  A tine cu cineva, presupune un atasament emotional care integreaza individul intr-un grup, oferandu-i o identitate sociala.
  Suporterii de fotbal, au o echipa de suflet cu care tin pana-n panzele albe, credinciosii au o religie de care apartin, pe care si-o apara jertfindu-si si viata daca trebuie.
  Oamenii in general, sunt educati sa dezvolte atasamente emotionale puternice, care sa le ofere o identitate, un sens, un scop in viata. Cel mai puternic atasament emotional (devenit instinct primar) cunoscut este legatura dintre parinte (mai ales mama) si copil. Nu exista ratiune care sa fie deasupra acestui puternic atasament emotional.

  De aceea, gandirea oamenilor simpli, needucati intelectual, este mai degraba de tip confesional (influentata emotional) si mai putin de tip analitic (rational, echidistant).

  La noi partidele politice si media (televiziunile, presa) fac DOAR propaganda. Pentru ca nu exista o preocupare de a informa cetatenii echidistant, de a educa oamenii in asa fel, incat sa-si poata forma o opinie proprie.

  In Romania informarea publica, se rezuma la goana dupa voturi, partidele politice si massmedia au interese comune, ele exploateaza la maxim acest spirit confesional al cetateanului, pentru a-si creea si mari propria comunitate de telespectatori-alegatori loiali.

  Reply

Leave a Comment.