Poveşti de la Berceni

Ajung în seara asta la Moşu, locul cu a mai bună clătita bucătarului din Bucureşti.
Toţi clienţii se mutaseră, de voie, de nevoie, la mesele din spate ori chiar în spaţiul acoperit (ăla spurcat unde nu se fumează). Unde vedeţi scaunele goale, de la mine până-n gard, tocmai îşi dăduse în stambă un spân durduliu pe la vreo şaizeci de primăveri. Beat rangă, evident.

S-au chinuit sărmanii angajaţi aproape o oră să-l calmeze, să-l îmbuneze, să-i arate izbăvitorul drum spre veceul din spatele casei. Eh, când s-a pus durduliul în patru copite pe masă şi a început să ragă măgăreşte, n-au mai rezistat.

Au venit patru inşi, a luat fiecare în braţe un picior de africanus asinus şi l-au zvârlit pe caldarâm. Doar că alcoolizatul încă răgea. Mai dihai, mai sălbatic, iar acum îmbrăţişase un stâlp de iluminare şi balansa între bordură şi bulevard.

“Dacă sare în faţa maşinilor? Dacă dă cu capul în…? Dacă nu mai suportă Dumnezău ruşinea şi-l trăsnește?” Angajaţii Moşului care l-au scos în stradă (şi care au ignorat restul clienţilor aproape o oră) începuseră să aibă frecăţişuri de conştiinţă. Chiar frici. Au pus de-un consiliu urgent în bucătărie (după ce au scos femeile să servească la mese) şi au alertat Salvarea.

Să fi trecut maximum 7-8 minute de la apel, când a ajuns ambulanţa SMURD-ului, cu sirenă şi echipaj de intervenţie. Îl urcă pe măgar în dubă (asta din poză) şi rămân acolo, parcaţi, să-i acorde toate cele.
În spatele meu, începea deja să forfotească rebeliunea:

– Băi, ce proşti! Cum, bă, să vii cu ambulanţa pentru un beţiv ordinar?
– Daaa, asta e bătaie de joc! Numai la noi… numai la noi vezi!
– Hăhă, păi dăm faliment aşa, frate! Păi dacă vine ambulanţa la toţi beţivii de prin şanţuri…
– Trebuia să suni la nevastă, bă, nu la salvare!
(Buahahahaha! trepida amuzată oastea bercenară)

Într-un fel, pe o anume muchie a realităţii, or avea dreptate, nu-i contrazic. Dar cum ar fi sunat oastea bercenară, dacă vedea aceeaşi scenă în Italia, Spania, Anglia, Germania şi pe unde a mai cutreierat în interes cultural:

– Băi, tu ştii cum e la nemţi? S-a îmbătat unul şi în 5 minute a venit ambulanţa! Eşti nebun, în 5 minute au fost acolo… n-ai văzut aşa ceva. Asta înseamnă civilizaţie, frate!

Africanus asinus este bine, nu-i duceţi grija! După ce l-a doctorit în hăhăielile publicului, echipajul a plecat, fără sirenă. Cu un ultim răget, a tropăit împiedicat spre casă, să-i spună nevestei că a băut şi el o bere, dar l-a bătut soarele-n cap.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.