Pelicani la masă

pelicanAm văzut pentru prima dată o colonie de pelicani, la masă. La masa lor, nu la a mea. Stăteau grupaţi ca o turmă de oi şi păşteau peştele de la suprafaţa apei. Am înţeles de la localnici că lucrează în echipă cu cormoranii şi se hrănesc împreună. Cormoranii pătrund în adâncime şi ridică peştele spre căpăţânile ciolănoase de pelican. Şi atunci începe măcelul.

Într-adevăr, i-am surprins în timpul festinului şi chiar lucrează împreună. Printre sutele de păsăroi albi şi greoi, cu ciocuri lungi şi ascuţite ca târnăcoapele, făceau planări dansante şi câteva siluete suple, negricioase.

Spectacolul naturii m-a ridicat spre culmi tot mai străine. Acolo unde beatitudinea şi milostenia se amestecă într-un elixir călduţ ce-ţi unge interiorul din creştet până la călcâie. M-am simţit mai pur, mai bun, mai nobil. Captivat de raritatea sentimentului şi măcinat de întrebări:

„Da…Pelicanii ăştia nu sunt buni de mâncat?”

Cu părere de rău vă anunţ că nu sunt. Păcat de aşa păsăroi dolofan la vreo 15 kile. Mare păcat! Recunosc. Din acel moment, au scăzut puţin în ochii mei. I-am mai privit câteva secunde şi mi-am mutat atenţia în depărtare, spre un stol de lebede

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

    • Pe mine m-ar fi tentat unul. Ce poate sa fie rau la ditamai pasaroiul de vreo 15 kile, care traieste intr-un mediu curat si mananca numai peste? Dar na, asa mi-a zis specialistul in pasari care ne explica ce si cum. Intr-o formulare aproximativa:
      “Nu e bun de mancat. Desi chinezii zic ca orice animal care sta cu spatele la soare este comestibil.”

    • Facut la foc mic, timp de 10-15 ore, langsam, ca sa aiba timp sa se fragezeasca… Si din tacamuri fierbem o zupa de pelican cu peste-n clanta.

      @Vlad: pe vremea naufragiului lui Pierre, nu se mancau pelicanii?

Leave a Comment.