Ori suntem golani, ori nu suntem…

E limpede că mediul online românesc este mai agresiv decât media europeană cu apă caldă și că majoritatea textelor de succes se viralizează pe nervi/contre/supărări/înjurături/etc.

Cea mai puternică motivație pe care o are internautul român este să arate cât e el de tare/informat/curajos față de cel la care comentează. Ca să fii creator de conținut în asemenea mediu este deosebit.

Până aici pot înțelege, urmașii dacilor și romanilor sunt inteligenți și războinici prin definiție, așa că e normal să pornească la război pe net cu orice ocazie posibilă. Partea a doua a bătăliei mă bulversează un pic, mai ales dacă iau în considerare originea nobilă de care abia am amintit.

În cazul, foarte rar ce-i drept, în care comentatorul nu are dreptate lucrurile merg cam așa:

  • dacă ți-a vorbit ca colegului de bancă de la liceu când nu i-a dat să copie la mate și tu-i răspunzi la fel, te întreabă cum îți permiți să comunici așa cu un om pe care nu-l cunoști. Nu-și pune el întrebarea asta înainte să comenteze.
  • dacă îi explici că nu a înțeles textul, te face frustrat, e clar că numai frustrații pot scrie texte pe care el nu le înțelege.
  • dacă îi dai mai mult de o replică, râde de tine că ai prea mult timp liber. Cumva să ai timp liber este o rușine națională. Nu, el dacă scrie neinvitat și fără să-l întrebe nimeni kilometri în comentarii la un articol de-al tău, nu e vorba că are prea mult timp la dispoziție, nu, numai tu ești frecătorul de mentă. Azi a luat unul premiu cel mare comentând asta într-o discuție despre o pagină din următoarea mea carte, exact aia pe care sunt plătit să o scriu.
  • niciodată, indiferent cât de clar e c-a dat cu muncii în varză(din neatenție sau prostie sau incultură sau lipsă de educație sau, de cele mai multe ori, toate la un loc), nu va recunoaște că a avut o poziție greșită și, mai mult, nu se va opri din comentat până nu se va contrazice singur de zece ori și va intra în &^%&^$ până la gât.
  • întotdeauna va considera că tu ești agresorul, deși înainte de a comenta tu habar nu aveai cine e.

Cu alte cuvinte, internautul român are în bătălie un comportament de smiorcăit de grădiniță direct proporțional cu cât de agresiv a fost primul lui comentariu. Păi cum rămâne cu dârzenia dacilor, mane?

PS. Ăia care din lipsă de cuvinte, logică, argumente, aruncă cu ”frustrat” imediat ce încep să vadă că-s depășiți ar trebui să li se dea medalii speciale, să le poarte la vedere pe net, să știi cu cine să ai milă, să-i mângâi pe creștet și să le dai o bombonică cu mentă imediat ce le vezi blingu’.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.