O lume de vulturi

eagle-chicken_1124027i

Cum ar arăta o lume în care fiecare trăieşte după propriile reguli? O lume cu libertăţi nelimitate, în care orice greşeală se iartă? Ba mai mult, nici nu contează. O lume în care prostul clasei nu cunoaşte jena şi contrazice în continuu profesorul, renegându-şi statutul.

O lume în care te poţi aşeza la masa oricui şi să-i verşi o găleată de lături în cap. Iar a doua zi, să te aşezi la aceeaşi masă şi să mai verşi încă o găleată. O lume în care poţi să mori şi să renaşti de câte ori vrei.
Vă prezint Internetul.

Accidental am dat peste ASTA – un test uşurel, nu neapărat relevant, din punctul meu de vedere, dar distractiv. Cel puţin întrebările cu supinul verbului şi fulia nu prea îşi aveau rostul (da, le-am greşit pe ambele). În fine, articolul a fost per total interesant, garantez pentru răspunsurile date de autori ca fiind corecte. Chiar dacă ai fi răspuns greşit la vreo întrebare, după ce vedeai varianta corectă, te lămureai rapid. Presupunând că eşti un om normal, cu toţi boii acasă.

În caz contrar (boii zburdând pe câmp), rămâi cu a ta şi le explici autorilor, prin formulări confuze şi agramate, cât sunt de proşti. Şi, bineînţeles, cât de inteligent şi cult eşti tu.

Am dat exemplu acest “test” pentru că a fost cel mai recent de care m-am împiedicat online. Dar, indiferent de natura lor, am observat acelaşi rezultat. Chit că e test de română, de logică, biologie, istorie, bucătărie, dat cu mopul, scobit în nas, veţi găsi acelaşi gen de comentarii. Fără excepţie!

– Neooo, nu aveţi dreptate. Sunteţi nişte proşti. Păi voi îmi spuneţi mie, mă? Să vă băgaţi testul în cur. Habar nu aveţi de nimic!

***

Concepţia generală despre internet are tendinţa bagatelizării. Internetul este lumea virtuală. Noi, oamenii, trăim în lumea reală, iar internetul este ceva fenomen trendy, într-un univers paralel. Noi – reali, Internetul – virtual.

Mi se pare o perspectivă superficială. Pe internet nu îşi manifestă gândurile marţienii proaspăt descoperiţi sub râurile sărate. Tot noi suntem. Da, Internetul = Noi.
Doar că pe internet ne manifestăm dezinhibaţi; ne prezentăm fără mască, fără jenă. Fix aşa cum suntem, neîngrădiţi de rigorile societăţii. Din acest punct de vedere, internetul este chiar mai real decât realitatea.

Foto: EUROPICS[CEN]

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

 1. probabil am acelasi scor ca Nea Jiji 🙂 distractiv testul, mersi de link. am inceput ziua zambind 🙂
  mersi si de atentionarea asupra comentariilor…priceless

  Reply
 2. “Testul, compus de noi, conţine 20 de întrebări care vă testează cunoştinţele de limba română”.

  Eu trebuia sa raspund doar la 15 intrebari.
  Crezi ca s-a prins testul ca nu are rost sa ma mai chinuie? 🙂

  Dau o Terapia celui care ghiceste cate puncte am facut la acest test.

  Reply
  • Am facut 9 puncte, din care unul l-am ghicit. Deci, daca sunt sincer, am “stiut” sa dau doar 8 raspunsuri corecte.
   L-am ghicit (prin excludere) pe ala cu fulia, pentru ca citisem comentariul lui Corbu inainte si stiam ca fulia nu-i dulie…:)

Leave a Comment.