Una nouă din ţara lui copy-paste

playoffÎn ideea că elveţienii fac la fel şi uite ce bine le merge, „şefii fotbalului” din România au hotărât să renunţăm la formatul primei ligi şi să îl copiem pe cel cu play-off.

Posibil noul sistem să fie mai spectaculos şi mirajul play-off-ului să atragă mai multi spectatori pe final de campionat. Posibil să fie şi mai performant, deşi nici un campionat puternic din Europa nu îl foloseşte. Nu am auzit de play-off în primele ligi din Anglia, Spania, Germania, Franţa. Iar restul nu prea contează…

Mi se pare mai degrabă o soluţie de criză decât una de progres. În general, campionatele cu sistem play-off sunt din ţări cu populaţie redusă, unde aria de selecţie nu este suficientă pentru 18-20 de echipe profesioniste.

Dar pentru o ţară cu peste 21 de milioane de locuitori, în care fotbalul este principalul sport şi chiar fenomen de interes naţional, mi se pare ridicol să avem doar 14 echipe în prima ligă!

Într-adevăr, Elveţia are doar 10 echipe în prima ligă. Dar o populaţie de 8 mil. locuitori. Croaţia, Austria şi Slovenia tot 10 echipe, la populaţii de 4.2, 8.4, respectiv 2 milioane de locuitori.
Din 2015, noi vom avea 14 echipe în prima ligă. La fel ca Bulgaria, Cipru şi Israel. Adică trei state care împreună nu au numărul de locuitori ai României.

Şi, cel mai important, adio CSM Rm. Vâlcea în prima ligă!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

Leave a Comment.