Faraoane de la Vâlcea

ISISLoiali absolvenţi ai aceleiaşi şcoli de jurnalism, lucrătorii site-urile de ştiri, în unanimitate, au scornit titlul ăsta: “Cum a ajuns Isis la Râmnicu Vâlcea”
Pentru ei nu a fost suficient faptul că la Râmnicu Vâlcea se va construi statuia zeiţei Isis, înaltă de 15 metri. Li s-a părut o sfârâială de ştire. Era musai să pluseze: Vine Isis!

Domnul Gheorghe Dican a părut mult mai impresionat de viitoarea statuie:

“Faptul că la Râmnicu Vâlcea vom avea acest Muzeu de Artă contemporană care cuprinde nu mai puţin de 2.400 de lucrări este un fapt nobil pentru acest oraş, o capitală a Olteniei de sub munte, o zonă cu un patrimoniu extrem de diversificat si cu o spiritualitate bine conservată a poporului român.”

Râmnicu Vâlcea, această capitală de sub munte, acest cuib al spiritualităţii poporului român, altarul culturii şi al artei contemporane. Da, aşa este. Sunt conştient că mă trag din metropola herculeenilor erudiți. Noi, vâlcenii, am crescut geniali doar cu hrană sufletească şi dragoste pentru frumos.

Sunt totuşi curios cum s-a ajuns la alegerea asta. Hai să construim la intrarea în Rm. Vâlcea o statuie de 15 metri înălţime. Hai. Anton Pann? Neo, lasă-mă cu bulgarul tău. Dem Rădulescu? Pff, actor de duzină. Mircea cel Bătrân? Băgăm în seamă toţi ţăranii… Nu, tată, construim statuia zeiţei Isis!

Ce or avea vâlcenii în comun cu egiptenii antici, în afară de culoarea pielii, numai Gheorghe Dican ştie.

M-am interesat şi eu despre zeiţa asta. Cică ar simboliza magia, armonia matrimonială şi fidelitatea femeii faţă de soţ. Parcă n-aş băga mâna în foc pentru fidelitatea vâlcencelor mele, dar la capitolul magie ne-au nimerit în plin. Atâţia magicieni ca în Râmnicu Vâlcea puţin probabil să găsiţi prin alte părţi.

Dacă rămâne loc pe lângă Muzeul de Artă contemporană, propun să mai ridicăm o capodoperă – Statuia zeului Mercur; construită din monitoare vechi, tastaturi, harduri ruginite, mouse-uri şi cabluri de reţea.
Zeul Mercur ocroteşte comerţul şi negustorii. Iar negustorii vâlceni sunt recunoscuţi pe plan mondial pentru iscusinţa unică: Profit 100% la fiecare tranzacţie.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

12 Comments

 1. Totusi, cine este acest “om de afaceri” valcean, care a construit primul Hotel-Muzeu din tara si finanteaza acum Muzeul de Arta Contemporana (privat) din Valcea?
  La el este cheia. El trebuie intrebat de acest proiect bizar, pentru ca sunt convins ca statuia ISIS a fost ideea lui.

  Reply
 2. E cam ca alegerea de a renova Centrul – Parcul Zavoi – Gara si Platforma Capela in acelasi timp, in loc de a amenaja un teren pentru investitori (erau vreo doi care licitau pentru el).

  Reply
  • Ia zi tu, cine e filantropul valcean, ctitorul acestui maret proiect cultural, admirator si probabil apartinator al unui pseudogrup conspirativ de tip Iluminati? :))

 3. Acum daca un om doreste sa-si ridice pe o proprietate particulara o statuie egipteana, din fonduri proprii, nu vad care e problema. Poate doar ca nu sunt subiecte de presa…..Am fost unul dintre cei peste 250 de participanti la evenimentul prilejuit de lansarea unui foarte interesant album de arta finantat de un cunoscut om de afaceri valcean si nu-mi amintesc momentul in care Gheorghe Dican ar fi facut afirmatia cu privire la Isis……ESte o mare minciuna ! Exista inregistrari care pot dovedi acest lucru !

  Reply
  • Inseamna ca au minţit ăştia de la Pro Tv:

   “Ramnicu Valcea va avea astfel un muzeu unic in Romania am putea spune, un muzeu privat al unui om care de fapt a ridicat si singurul hotel-muzeu din Romania. Ramnicu Valcea va mai avea ceva unic in Romania, anul viitor. Statuia zeitei egiptene Isis, inalta de 15 metri, care va fi amplasata in apropierea Muzeului si va fi un produs artistic spectaculos. Paul Popescu cel care deja lucreaza la aceasta statuie uriasa este unul dintre sculptorii recunoscuti atat la nivel national, cat si international. Printre operele acestuia aminitim “Inevitabila despartire”, “Desprinderea din derizoriu”, “Germinatia”, “Tentatia fructului oprit””, a mai spus Dican.
   http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cum-a-ajuns-isis-la-ramnicu-valcea-o-spiritualitate-bine-conservata-a-poporului-roman.html

   Nu s-a pus vreodată problema ca nu ar avea voie sa o construiască. Am remarcat doar bizareria situaţiei. Da, ai voie. Dar totuşi… DE CE?

  • “daca un om doreste sa-si ridice pe o proprietate particulara o statuie egipteana, din fonduri proprii, nu vad care e problema”

   Dimpotriva, este o mare problema.
   Nu ai voie sa-ti construiesti ce vrei tu pe terenul tau. Orice constructie trebuie autorizata de primarie.
   Orice oras trebuie sa aiba o strategie urbanistica dpdv arhitectural conform careia elibereaza autorizatiile pentru orice constructie civila, comerciala, administrativa sau culturala.

   Si pentru ca nu vorbim despre un pitic de gradina, ci despre o statuie inalta de 15m, care are un impact asupra mediului inconjurator, nu putem sa nu ne punem intrebarea: conform carui plan urbanistic si arhitectural autorizeaza Ramnicu Valcea o asemenea constructie bizara?

Leave a Comment.