Nu îmi plac glumele bune

Mai periculoasă decât o glumă proastă mi se pare o glumă de succes. Iar succesul se măsoară mai nou în aproape 7 milioane de vizualizări pe săptămână.

Nu ştiu dacă şi asta a fost regizată, la fel cum sunt 99,(9)% din farsele de succes încărcate pe youtube. Pentru calitate ai nevoie de regie, actori anonimi şi siguranţă. Nu vrei surprize, atacuri de panică sau accidentări.

Nu pentru că ai da doi bani pe cei accidentaţi, dar poţi da foarte mulţi bani silit de lege. Dar, repet, farsa de mai sus are ceva indicii de veridicitate. Unul dintre ele este alegerea atenta a victimei: Musai să fie copil, nu care cumva să poată reacţiona violent împotriva clovnului amuzant şi curajos.

De ce mi se par periculoase glumele de succes? Pentru impactul pe care îl au asupra spectatorului pueril. Cel care râde până se scapă pe el atunci când vede un glumeţ sărind din boschete şi ţipând la bătrâni. Când vede un clovn alergând cu drujba prin parc sau orice altă farsă cretină, care executată fără regie s-ar termina tragic.

Sunt mai periculoase decât filmele horror, cu bătăi sângeroase ori pornografie. Pentru că ovinoasele consumatoare de net şi tv sunt conştiente (în general) de bariera dintre realitate şi film/regie. Consumă zombi, maţe, buci, dar au discernământul ficţiunii, rezumat în “Eh, sunt doar filme”

Asta nu se întâmplă şi în cazul aşa-ziselor farse. Pentru că farsele nu sunt prezentate ca regie, film, falsitate. Iar ovinii puerili, puternic impresionaţi de cantitatea de “cool”, vor încerca la rândul lor să fie glumeţi.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

  1. Dani, farsele nu sunt glume si nu sunt amuzante de foarte multe ori. Iar astea cu personaje costumate despre care e greu sa iti dai seama daca sunt actori sau criminali in serie, in special, pe mine numa amuza deloc. Si sincer cred ca ar trebui dati in judecata, ca acest gen de experienta e de natura a-ti produce cosmare.

    Reply
  2. Farsele de la Just for Laughs Gags (vezi de semenea YouTube) mi se par de departe cele mai decente și mai amuzante. 🙂 Ba chiar era o vreme când le dădea și la noi la TV. Pe PRO TV dacă mai țin eu bine minte…

    Reply

Leave a Comment.