La mare în septembrie cu copilul, stațiunea Jupiter

Pentru mine mersul la mare în septembrie nu a fost dictat de faptul că vara mi-a fost extrem de ocupată (și așa am plecat înainte de a termina cu DK-ul) ci e o preferință mai veche, legată de lipsa viermuielii cocălărești de pe plajă. Ne place, nu ne place să recunoaștem acolo unde se adună mulți români nu e un spectacol deosebit de elegant…

Cu atât mai mult prefer o plajă liniștită și mai liberă când merg cu un copil micuț. Pe scurt părțile bune și rele ale vacanței la mare, în prima jumătate a lui septembrie:

Vremea. Dacă ai trăit pe lună în ultimii 20 de ani, o să-mi vii cu text de gen – vai ce frig trebuie să fie în septembrie la mare… de fapt prefer oricând o zi frumoasă de septembrie la mare uneia din iulie-august, când îți bubuie capul de cald. Pentru mine e mult mai plăcut să fac plajă la 24-27 de grade decât la 35. 

Apa mării nu se răcește decât dacă ai ghinionul unei furtuni prelungite, în rest e perfect utilizabilă :), iar la mal, unde e mai mică se încălzește oricum în prima jumătate a zilei.

Jupiter:

Din câte am văzut eu și s-ar putea să fie și excepții pe care nu le cunosc, la hotelurile din zonă trebuie să scazi jumătate de stea sau chiar o stea ca să le împaci brandul cu realitatea.

Adică au tot ce le trebuie ca să primească respectivele stele dar la minim. Televizor? Este, da-l bagi în buzunar. Cameră cu pat dublu sau twin, este dar ai un culoar de juma de metru pe unde să circuli. Și așa mai departe…

Hotel Capitol:

Lângă plajă. Curat. Fără internet în cameră, ceea ce la prețurile internetului românesc mi s-a părut mizerabil. Piscină frumoasă, nu foarte mare, adâncă și curată, cu apă schimbată permanent (adâncime între 1,70 și 2,40 parcă). Piscină pentru copii mici lângă.

Mâncarea. Nu știu dacă la finalul verii dau drumul la bucătari sau așa e tot timpul dar la Capitol și din câte am înțeles și la multe dintre hotelurile din Jupiter mâncarea este cel mult comestibilă. Asta e ce poți să speri, nu să fie bună, ci comestibilă și de multe ori, mai ales dacă te ambiționezi să iei vreun desert specialitate, nu te prea poți atinge de ea decât dacă ai stomac de volverin.

Soluția este însă mâncarea de la împinge tava sau de la terasele din jur. Coada este un indicator bun și noi am găsit mâncare gustoasă și ieftină ( cam la 60% din prețul de hotel și cam cu 100% mai valoroasă gastronomic) la 3 minute de hotel.

Locurile de joacă. Din ce în ce mai multe hoteluri au spații pentru copii dar în timp ce unele doar bifează două jucării ca să aibă ce pune pe site, altele chiar oferă loc de joacă.

Capitol are spațiu de joacă interior, o cameră suficient de mare, însă supraveghetor nema (banii din septembrie sunt probabil prea puțini) și asta a fost o problemă nu pentru că am fi lăsat copilul acolo de capul lui ci pentru că se pare că mentalitatea generală a părinților e – atâta vreme cât nu-s acasă și am plătit, pot să-mi las plodul să spargă și să facă praf tot. De asta intrau câte 3-4 copii prea mari pentru jucatul acolo, care nu se uitau că strică tot. Cuburi țăndări, jucării strâmbe și îndoite…

La capitolul ăsta complex Delta stătea de departe cel mai bine. Spațiul de joacă exterior avea de toate de toate, teatru pentru cei mici, terasă pentru părinți, tineri care chiar se ocupau de copii – aveau și plajă amenajată cu căsuțe și alte jucării iar supraveghetorii coborau dimineața și  luau copilași la joacă, mai mare dragul.

Plaja. Plaja de la Jupiter e în mare parte formată de golfulețe gâtuite de stabilopozi unde apa nu are nici jumătate de metru, perfectă deci pentru copilași. Aici însă nisipul e jumi-juma cu scoici deloc prietenoase și e mai comod cu șlapi în picioare. În golfulețe apa se încălzește rapid de tot de la soare.

Lângă golfulețele de care vorbeam e și o bucată de plajă normală, cu nisip fin de tot și apă puțin adâncă la mal, din nou excelentă pentru copii.

Alte chestii. Delfinariu din Constanța dacă nu știi unde e, te ia naiba până îl găsești, fiind semnalizat prin oraș fix DELOC. E lângă mall-ul City Park, ăsta e semnalizat. În complexul cu delfinariu e și zoo și centru de echitație.

Pentru noi a fost o vacanță de odihnă și lenevit, savurată din plin, pe o vreme excelentă (nu punem uraganul din prima zi la socoteală), care ne-a încărcat puțin bateriile rămase pe zero de câteva luni bune.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.