Hoții model

Azi căutam să cumpăr un coș cu lemne de foc. Mi s-a răspuns de către căruțași – nu ne putem risca, ne iau căruțele și caii și ne dau amenzi.

Într-un final, mi-au zis că-mi aduc patru săcușori cu lemnuțe. Bravo, am zis, dar stau acum pe geam și mă uit cum trec camioanele pline cu lemn…

*

Hai să spunem că absolut orice camion cu lemn pe care-l vezi pe stradă e ilegal, ba chiar în aceeașil măsură de ilegal cum e lemnul adus de căruțași(de multe ori chiar furat). Se vede limpede cum problema omului nu e asta, ci că lui i-a fost greu să cumpere lemn tăiat/furat pe șestache din pădure când alții pot lua cu tirul.

Da, fraza de început e o reproducere fidelă a unui post pe online-ul bucovinean. Mai mult, fraza e o variație a unei atitudini care o vedem peste tot – nu încălcarea legii irită românul ci realitatea că el nu o poate încălca la fel.

Și totuși stăm și ne cutremurăm că PSD-ul a câștigat detașat cu strategia fățișă ”furăm, dar vă dăm și vouă” și că acum modifică legi pentru asta. Și ne încruntăm la gândul celor 18% care i-au pus acolo.

Din păcate, e de-ajuns să deschizi ochii și urechile o singură săptămână la ce se întâmplă în jurul tău ca să înțelegi o realitate mult mai tristă: nu 18% ci probabil pe undeva la 80% dintre români gândesc așa și ar face exact același lucru ca nemernicii ăștia la putere în ultimul sfert de secol, dacă ar avea șansa să ajungă acolo.

Aici stă rădăcina mizeriei, în noi.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

 1. E vorba mai degraba de ipocrizie. Aproape toti romanii condamna hotia, furtul si inselaciunea, atunci cand este vorba despre altii.
  O fac pana si cei de la butoane, tot cand vine vorba despre adversari politici si dusmani de clasa.

  Perceptia se schimba cand este vorba despre propria persoana.
  Atunci coruptia se transforma miraculos in privilegii binemeritate si foloase cuvenite.

  Reply
  • Da, Hary, merg mână în mână, ipocrizia e verbală și nemernicia e materială :))

  • Poate pe tine nu te iubesc la fel de mult.
   Prospătură de astăzi:
   “Vrei să epatezi printr-o abundență de cuvinte și fraze pompoase ce au rolul de a umple, de a acoperi totala lipsă de karismă, substanță , originalitate. Scrisul tău este asimetric, vulgar, kitschos, lipsit de conținut, degenerat, efeminat. Practic ești un gunoi”

Leave a Comment.