Aroganţa românilor plecaţi în afară

un_cocalar_a_prabusit_cursul_euroRomânii pleacă în afara ţării din mai multe motive, majoritatea fiind de bun-simţ şi uşor de înţeles. M-aş fi aşteptat totuşi ca indiferent de caz, să existe un resort comun care i-a propulsat peste graniţă. Resotul denumit „Să fie mai bine”. Să fie mai bine pentru ei, pentru familiile lor şi chiar pentru generaţiile ce îi vor succeda.

Există totuşi o categorie aparte a românilor plecaţi în afară. Cei care au plecat mânaţi în primul rând de furie şi frustrare, hotărâţi să demonstreze că ţara asta de rahat nu îi merită şi locul lor este de fapt în păturile superioare ale umanităţii.

Odată stabiliţi în ţări străine, nu au rupt gura târgului. Au câştigat mai mulţi bani, au respirat aer mai curat, au învăţat câteva cuvinte noi, dar nu s-au transformat în rechinii societăţii pe care îi visau înainte de plecare. Au rămas tot la stagiul de fâţa bălţii, doar că au schimbat balta.

Şi acum ce le-a mai rămas de făcut? Păi să ne explice ăstora din ţară cât de inteligenţi sunt ei, pentru că au descoperit transportul pe distanţă lungă şi cât de dobitoci suntem noi, pentru că respirăm aer românesc. Aceasta este categoria celor cu băţ străin în cur românesc. Internetul este plin de ei, nu ai cum să îi eviţi. Indiferent de site, de subiect, de oră, vei găsi un băţ străin în cur românesc care îţi va indica drumul în viaţă.

De ce? Pentru că, în sfârşit, se simt în păturile superioare. Ei, cei care au descoperit Edenul, ne transmit nouă, împieliţaţilor, informaţii preţioase despre viaţa îngerilor. Simplul fapt că dialogul ale loc între România şi orice ţară din vest îl plasează pe vestic în altă urnă valorică. Şi cu toţii stim că dacă te culci pe Otopeni şi te trezeşti pe Heathrow, automat vei deveni şi absolvent de Oxford.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

13 Comments

 1. Ai dreptate, si sincer, eu alora stabiliti afara le-as lua dreptul de vot. Nu din razbunare pe batul din curul lor ci ptr ca ei aleg iar noi tragem ponoasele si nu mi se pare normal. Normal e sa voteze omul acolo unde traieste si votul lui afecteaza realitatea proprie, nu pe a altora dintr-o tara pe care ei abea si-o amintesc.

  Reply
 2. Cum ar fi daca ar vota oamenii diferentiat in functie de cat contribuie catre statul caruia ii sunt cetateni? Spre exemplu, ai 18 ani, dar nu platesti impozite, nu ai vreo realizare notabila catre stat sau altceva de genul acesta, ai dreptul la un vot. Daca platesti impozit anual pana la 5.000 de lei, ai dreptul la 2 voturi. Daca platesti impozit anual pana la 10.000 de lei ai dreptul la 3 voturi samd.
  Poate atunci oamenii nu vor mai fi frustrati ca platesc impozit de se rup, dar au tot un vot ca si un asistat social continuu si nu li se mai adreseaza nicio campanie electorala cand este atat de ieftin sa cumperi voturi cu un litru de ulei.
  Am putea face astfel cumpararea voturilor atat de scumpa incat sa nu mai merite, iar politicienii sa fie nevoiti sa faca in sfarsit programe electorale pe care sa le si asume si implementeze.

  Reply
 3. doar cateva dintre bacnote sunt adevarate si daca stai sa le aduni e ca un salariu la noi asa ca nu va mai ambalati aiurea 🙂

  Reply

Leave a Comment.