Grupele Campionatului Mondial de Fotbal

brazil_Rio-de+-janeiro_travel_+2S-au stabilit grupele Campionatului Mondial de Fotbal din 2014. România nu a reuşit calificarea la turneul final (surpriză!), dar măcar ne-a rămas plăcerea să-i privim pe alţii mai buni. Grecii de exemplu.

Grupele arată aşa:

A: Brazilia, Croaţia, Mexic, Camerun. O grupă interesantă, cu echipe obişnuite să nu rateze turneele finale de CM. Brazilia este clar favorită, iar pentru locul secund se bat Croaţia şi Mexic.

B: Spania, Olanda, Chile, Australia. Nefericită întâmplarea de a avea Olanda şi Spania în aceeaşi grupă. Sunt două dintre principalele favorite la câştigarea turneului, alături de Brazilia şi Germania. Nu se pune problema calificării din grupă, Chile şi Australia având şansa porcului de Crăciun.

C: Columbia, Grecia, Coasta de Fildeş, Japonia. Grecii au avut noroc de o grupă accesibilă. Probabil ăsta va fi şi clasamentul final al grupei.

D: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Italia. Grupa D mi se pare cea mai nedreaptă. Va fi eliminată prematur una dintre cele trei forţe ale campionatului: Uruguay, Anglia sau Italia. Cu bună dreptate au ţipat italienii scandalizaţi în toată presa. Au mers chiar mai departe, blamând tragerea la sorţi şi acuzând conducerea franco-elveţiană a FIFA de blat.

E: Elveţia, Ecuador, Franţa, Honduras. Iată şi motivul pentru care conducerea franco-elveţiană a fost acuzată de blat…

F: Argentina, Bosnia, Iran, Nigeria. Argentina nu va avea probleme, primul loc este garantat de componenţa grupei. Rămâne de văzut care va reuşi marea performanţă de a se califica în optimi de pe locul secund. Bosnia, sau Nigeria?

G: Germania, Portugalia, Ghana, S.U.A. Cred că acesta va fi şi clasamentul final, cu rezerva unei posibile surprize din partea Ghanei. Portugalia are obiceiul de a da cu bâta în baltă la turneele finale, iar Ghana s-a comportat exemplar în anii trecuţi la campionatele de tineret şi juniori. Între timp, juniorii au crescut.

H: Belgia, Algeria, Rusia, Coreea de Sud. Belgia şi Rusia sunt favorite la calificare. O posibilă surpriză ar putea veni din partea asiaticilor, dar puţin probabil. De remarcat componenţa lotului belgian şi parcursul echipei în grupa de calificare. Dacă toate vedetele belgienilor se exprimă în folosul echipei, pot ajunge fără probleme în fazele finale ale campionatului.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

8 Comments

 1. Corbane, pe cete bazezi tu cand faci statisticile astea… nush. Uita-te la ultimele campionate si vezi ce surprize au fost, este prematur sa faci clasamente.

  Reply
  • Dar am luat in considerare toate surprizele posibile. 🙂
   Sunt cateva echipe de unde poate sari iepurele. Dar unele grupe sunt evidente. Sa nu imi zici acum ca Iran si Honduras au sanse la calificare. Sau Chile si Australia din grupa cu Olanda si Spania. Sau Algeria… Surprize, surprize, dar cu masura.
   Inca un lucru sigur: Brazilia isi castiga grupa. Si daca m-am informat din surse bune, va juca optimile cu locul secund din grupa B. Adica vom avea optime de finala Brazilia-Olanda sau Brazilia-Spania.

  • Dani,
   Mi-a sarit in ochi comentariul tau la grupa asta: Columbia, Grecia, Coasta de “Fildeş, Japonia. Grecii au avut noroc de o grupă accesibilă. Probabil ăsta va fi şi clasamentul final al grupei.”

   Parerea mea este ca Coasta de Fildes si Japonia sunt peste Grecia.
   Eu vad in grupa asta ordintea asa: Japonia, Coasta de Fildes, Columbia, Grecia.

  • Coasta de Fildes are de cativa ani jucatori valorosi in echipa, dar la turneele finale se cam fac de ras. Individual sunt buni, dar ca echipa nu arata nimic. Nu au organizare, disciplina. In general nationalele africane nu au mentalitate pentru asemenea competitii. Niciodata nu au dus lipsa de valoare, dar rezultatele au fost slabe. In istoria campionatului mondial nu imi amintesc vreo echipa africana sa fi jucat in semifinale. Chiar si prezentele in sferturi au fost raritati. Pe un continent unde campioana a fost ZAMBIA, nu poti avea sperante foarte mari. Zambia a castigat in 2012. Iar in 2013 a castigat Nigeria, dupa o finala sinistra cu BURKINA FASO.
   Coasta de Fildes sa zica bogdaproste daca scoate macar un punct in grupa asta 🙂

  • Dani,
   Are valabilitate ceea ce zici, pana acuma asa a fost, insa pierzi din vedere evolutia echipelor africane. Acelasi lucru este valabil si pentru Japonia, care are si ea jucatori de mare valoare…

Leave a Comment.