Soluţia pentru refugiaţi?

siria-2017Refugiaţii sirieni au ajuns în Europa. De fapt, ei tot vin de câteva luni. Dar acum numărul a depăşit pragul confortului psihic, cauzând indignare, furie şi proteste răzleţe printre europeni. ONU anticipează un total de 4.27 mil. de refugiaţi sirieni până la finalul anului în curs.

Cehia este primul stat membru UE care a cerut oficial închiderea graniţelor pentru refugiaţi şi intervenţia NATO. Ungurii şi-au respectat originea şi au aplicat tactici asiatice “Hai să construim un gard mare în jur!”
Micul Zid Unguresc nu a fost suficient, într-un final reduta a cedat şi refugiaţii au primit acceptul de tranzit.

Pe fondul haosului creat, organizaţiile extremiste cresc în popularitate; ingredientul primordial al civilizaţiei europene contemporane, echilibrul, este pe terminate.
În acest moment, există două mari tabere extremiste:

Prima şi cea mai numeroasă, formată din cei care vor alungarea refugiaţilor prin orice mijloace. Tabăra asta s-a dezvoltat mai ales în ultimele luni. Alcătuită iniţial din xenofobi, rasişti şi excentrici de extremă dreapta, acum a prins proporţii impresionante cu ajutorul celor care s-au rupt din rândurile conservatorilor.

Aceştia au devenit majoritari în prima tabără (tabăra contra). Sunt oameni banali, fără preocupări naţionaliste, fără apucături rasiste ori xenofobe. Ei vor alungarea refugiaţilor nu pentru că îi urăsc, ci pentru că se tem. Se tem pentru siguranţa celulei în care trăiesc, pentru integritatea vieţii lor banale, dar suficiente. Principalul pilon logic este “Noi o ducem bine, suntem mulţumiţi. De ce să riscăm şi pentru cine?”

Întrebarea “Pentru cine?” este cleiul care ţine prima tabără unită.
Pentru musulmani. Cum, pentru musulmani? Să riscăm intergitatea Europei pentru nişte terorişti, nişte primitivi, nişte barbari? Şi din acest punct, “tabăra contra” funcţionează pe aceeaşi frecvenţă. Scoşi din sfera lor de confort şi suficienţă, conservatorii îşi etalează gena xenofobă – prezentă în majoritatea oamenilor, dar în stare latentă.

Brusc începem să plângem de grija Europei, ignorând (sau neştiind de la bun început) principiile de bază pe care s-a construit civilizaţia europeană de astăzi. Refugiaţii sunt musulmani, iar toţi musulmanii sunt potenţiali terorişti. În plus, îşi obligă femeile să poarte burka, nu se spală şi violează virgine. Afară cu refugiaţii! Înapoi la război, să lupte bărbăteşte.

A doua tabără, tot extremistă, dar mult mai restrânsă, este cea care acuză Europa şi SUA pentru tragedia refugiaţilor. Şi, în principiu, pentru toate problemele existente în ţările de lumea a treia din Africa şi Asia.

Aceste state au rămas rătăcite în primitivism din cauza imperialiştilor care i-au exploatat. Vina nu este a lor ci a corporaţiilor, a uneltirilor absconse, a politicilor expansioniste şi a oamenilor răi care îi sabotează în continuu.

Să vină refugiaţii! Europa este vinovată pentru soarta lor. Şi dacă nu le poate face faţă, îşi merită soarta.

În regulă, avem prima tabără extremistă (contra) şi avem a doua tabără extremistă (pentru). Unde este tabăra moderată? Tabăra care de fiecare dată se situează între extreme şi găseşte soluţia.

În cazul de faţă, nu există. Atunci când la porţile oraşului apar 10 mii de refugiaţi, fie îi primeşti pe toţi, fie îi alungi într-o baie de sânge. Nu poţi alege doar o parte, nu poţi distinge musulmanul bun de musulmanul rău. Toţi ori niciunul. Tabăra pentru sau tabăra contra. A treia tabără, cea care oferă soluţia pentru refugiaţi, nu există.

Europa trebuie să aleagă una dintre extreme. Nu este pregătită pentru aşa ceva, dar este obligată să înveţe.

(sursa foto)

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

11 Comments

 1. sigur ca extremele nu functioneaza.sunt oameni disperati, care cauta sa scape cu viata in mare parte.ce faci cu cele cateva procente, care se amesteca printre ei, cu o agenda diferita?
  Europa, in loc sa-si puna poalele-n cap ca o rudareasa,mai bine ar iesi din panica si ar incerca sa accepte adevarul:refugiatii sunt aici,vor mai veni, si nu au nici un gand sa se intoarca, cel putin nu in urmatorii 15-20 de ani.
  Asta nu inseamna ca nu se poate face nimic pentru a diminua eventualele pericole pe termen scurt.Se pot amenaja spatii securizate de primire, gazduire(macar pana vine frigul, in corturi si containere speciale, cu asigurare de apa, medicamente,etc) si inregistrare, amprentare, etc.
  Din aceste centre pot fi apoi relocati.

  Reply
 2. Insula Ellis
  Insulă în Statele Unite ale Americii
  Insula Ellis, aflată la gura de vărsare a Râului Hudson, a fost între 1892 și 1954 simbolul imigrației americane, punctul de sosire pentru mai bine de 12 milioane de oameni. Astăzi, descendenții lor reprezintă peste 40% din poulația SUA.
  (Wikipedia)

  Reply
 3. Au aparut si moderatii.
  Solutia propusa si cea mai fiabila este impartirea imigrantilor in toate tarile membre UE, la inceput in cele Schengen, ulterior si in restul tarilor UE.

  Parerea mea esta ca UE (in frunte cu Germania) va aloca in viitorul nu foarte indepartat, fonduri uriase de bani pentru integrarea imigrantilor in tari precum Romania, Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania…
  Adica in tarile unde clasa politica este coruptibila si ahtiata dupa bani si fonduri nerambursabile cheltuite dupa bunul ei plac.

  Romania are experiente foarte bune cu studenti sirieni, sunt oameni de treaba, harnici, muncitori si foarte deschisi la minte.
  Prin urmare, daca nu ne vor imigrantii, ii vrem noi pe ei. Ii primim cu bratele deschise, mai ales daca fiecare dintre ei aduc bani in tara pentru integrarea lor, bani primiti de la UE si cheltuiti pentru infrastructura locala.

  Solutia romananeasca insa va arata in felul urmator:
  Primim doar pe cei care adera la sistemul de valori romanesc, si renunta la orice credinta confesionala, aflata in conflict direct cu crestinismul-ortodox. 🙂
  Orice abatare duce dupa sine expulzarea in tara de origine.

  Reply
  • “Primim doar pe cei care adera la sistemul de valori romanesc, si renunta la orice credinta confesionala, aflata in conflict direct cu crestinismul-ortodox.”
   Asta e solutia utopică, nu fiabilă 🙂

  • Nu, partea asta din comentariul meu era cea ironica… 🙂

   Partea moderata si fiabila am expuso inainte de pasajul care incepe cu “parerea mea este ca UE… ” 🙂

  • Asta e crezul celor din tabăra a doua despre care vorbeam.

   “A doua tabără, tot extremistă, dar mult mai restrânsă, este cea care acuză Europa şi SUA pentru tragedia refugiaţilor. Şi, în principiu, pentru toate problemele existente în ţările de lumea a treia din Africa şi Asia.

   Aceste state au rămas rătăcite în primitivism din cauza imperialiştilor care i-au exploatat. Vina nu este a lor ci a corporaţiilor, a uneltirilor absconse, a politicilor expansioniste şi a oamenilor răi care îi sabotează în continuu.”

   Nu îţi sună cunoscută retorica?

 4. Pe mine mă doare-n bască. Am de gând să emigrez din România. Intr-un stat cu adevarat smecher, unde nu voi fi deranjat de asemenea probleme. Muntele Athos. Da, Muntele Athos un un stat autonom, independent cu adevarat, nu da socoteala nimanui. Muierile n-au acces . Mai smecher decat Vaticanul. Deci asta e singurul stat in care as emigra, Muntele Athos. Acolo nu au acces emigranti d-astia bagabonti. Cel mai tare stat.

  Reply

Leave a Comment.