Merkel and I sittin’ in a tree…

copacAm scris într-un articol săptămâna trecută:

“Scoşi din sfera lor de confort şi suficienţă, conservatorii îşi etalează gena xenofobă – prezentă în majoritatea oamenilor, dar în stare latentă.
Brusc începem să plângem de grija Europei, ignorând (sau neştiind de la bun început) principiile de bază pe care s-a construit civilizaţia europeană de astăzi.

Prin “conservatori” nu m-am referit doar la politicieni, ci la toţi cetăţenii europeni preocupaţi exclusiv de propria bulă de confort.

Ce ne transmite doamna Merkel:

“Drepturile civice universale au fost până acum strâns legate de Europa şi de istoria sa. Acesta este unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Europa va eşua în problema refugiaţilor dacă este ruptă legătura cu drepturile universale civice, iar dacă această legătură este ruinată nu va mai fi vorba despre Europa la care aspirăm.”

Nu sunt într-atât de naiv şi înfumurat să cred că doamna Merkel gândeşte la fel ca mine. Dar mă bucur să văd că exprimăm aceleaşi opinii.

Discursul cancelarului german nu va fi înţeles şi agreat de majoritatea cetăţenilor europeni. Nu este un discurs populist, ba din contră. Este discursul corect care ignoră superficialul maselor şi te poate sabota electoral.

Mai ales în contextul unei majorităţi europene înrădăcinate în material, în concret, în practic şi direct. Suntem generaţia crescută în net, maşină, laptop, job, KFC, sex, junior, senior, CEO, loan, debt. Nişte clone mutilate spiritual, specializate în respectarea tiparelor, pentru care principiile lui Merkel sunt vorbe în vânt.

Nu ne interesează “principiile fondatoare ale Uniunii Europene” dacă presupun sacrificarea materialului în care ne simţim confortabil. Important este că am ajuns aici, nu contează în ce fel. Ne place unde suntem, ne place tot ce avem. Ni se cuvine pentru că noi suntem evoluaţi, civilizaţi, moderni. Raise, loan, two-bedroom, two-kinder, viaţă, palpabil, nu lozinci!

În antiteză cu Merkel se află Viktor Orbán, tipul politicianului populist, naţionalist. Discursul său va câştiga probabil un nou mandat, contextul îl ajută. Armata ungară va ridica un nou gard la graniţa cu Serbia. De această dată înalt de patru metri.

Ţări care nu au maturitatea economică şi politică a Germaniei vor face la fel. Cehia şi-a închis graniţele pentru refugiaţi şi ameninţă cu intervenţia poliţiei şi a armatei. Polonia şi Slovacia strâmbă din nas şi spun “pas!”. Încă nu am aflat poziţia României…

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

  1. Romania face ce face intotdeauna. Se orienteaza dupa cine da mai mult. Adica va merge cu cel care are ceva de zis si de la care are ceva de primit.

    Germania pare singura tara civilizata din Europa care gandeste mai departe de propria natie, in spiritul european, despre care discutam acum cateva saptamani aici pe blog.
    Sunt destul de dezamagit de primitivismul si provincialismul ungurilor si cehilor.

    Reply
    • Iar Germania a învățat spiritul acesta european pe proprie piele, după un devastator eșec.
      Nu surprinzător, însă, eșecul Germaniei despre care vorbesc bântuie și azi, altfel nu ar fi fost posibil să găsesc pe te miri unde câte-o lozincă gen „ne trebuie un hitler” sau „exterminare”. 🙁

    • BOR pare împăcată cu ideea. Mă surprinde deschiderea faţă de alte religii:

      “Societatea este confruntată cu criza economică și financiară, dar și cu multe conflicte armate, cu războaie și cu violență ceea ce cauzează un număr mare de refugiați. Vedem în aceste zile cum în Europa refugiații din Siria și din alte țări ale Orientului vin în țările europene pentru a scăpa de violență și pentru a supraviețui. De aceea, noi trebuie să educăm tineretul în spiritul păcii, al conviețuirii pașnice, al respectului reciproc între diferite religii și diferite culturi”
      (Patriarhul Daniel)

    • Dani,
      biserica ortodoxa nu a fost niciodata incuiata fata de oameni in general, si de cei aflati in suferinta si nevoie in special, indiferent de religie si crez.
      Si nu este singura care este asa de deschisa. Toate marile religii ale lumii sunt deschise catre oameni, indiferent de natie sau credinta.

Leave a Comment.