Armata română se face de râs. Din nou.

basescu_si_becali_32058400În urmă cu vreo 20 de ani, românii au făcut cunoştinţă cu noul ocrotitor al Muntelui Athos. “Barabas liber, Becali pe cruce!” Îl ştiţi. Ne-a fost prezentat tuturor ca noul patron al echipei Steaua Bucureşti. Şi aşa a rămas timp de 20 de ani! S-au schimbat jucători, s-au pensionat antrenori, s-au câştigat trofee, s-au rulat zeci, sute de milioane de euro. Toate bune şi frumoase; toată lumea a dansat în hora transhumanţei. De la miniştri şi generali, până la preşedintele României.

Băi, uite că după 20 de ani, se trezi țanțoșă Armata Română că Steaua nu e de fapt a lui Becali. Nu, nici gând. S-au rulat sute de jucători şi sute de milioane? Aşa, şi? Ne-a luat mai mult să cântărim şi am hotărât că Becali ne-a furat echipa. Nu îi aparţin stema, palmaresul, culorile, nimic. Iar actuala Steaua Bucureşti (transformată în FCSB) poa’ să se ducă dracului în divizia onoare. Să o retrogradeze liga pentru că Becali e naşpa!

Mai mult, Armata Română s-a lăudat în dimineaţa zilei de 1 septembrie 2015 că şi-a format propria echipă (adevărata Steaua Bucureşti) şi a înscris-o în Divizia a V-a. S-au anunţat şi sponsori. Mare chef şi sărbătoare, interviuri cu generali şi avocaţi, cu foste glorii şi tartori interlopi de galerie. Da, da, da, galeria se întoarce în tribune pentru adevărata Steaua, înfiinţată de Armata Română la 1 septembrie 2015! Asta a fost dimineaţa.

Puţin mai târziu, tot 1 septembrie 2015, dar mai pe la prânz, aceeaşi Armată Română declară public că a retras echipa din Divizia a V-a. Pentru că era oricum prea târziu şi înscrierile pentru juniori deja s-au făcut şi că…
???
Ce, mă?!

Toată comunicarea pentru Armata Română a fost făcută de domnul jurist Florin Talpan, un parafazic gângav care îl face oricând pe Becali să pară oratorul erudit şi coerent. Cel puţin, aşa mi s-a părut după ce l-am ascultat. Oricât de mult ar fi vorbit (şi moderatorii au avut răbdarea supremă în cazul său), d-l Talpan repeta acelaşi hârâit de moară stricată:

“Ăăă, asta nu ştiu io, nu ştu, nu ştu. Dar Becali…ăăă, nu ştu io asta. Becali este de vină. Io nu ştu, nu ştu. Dar îl dăm în judecată pe Becali, da. Nu ştu. Dreptul nostru, da. Dăm în judecată.”

Asta a fost unicul răspuns al juristului MApN, indiferent de întrebări. Şi s-au tot pus: întrebări multe, felurite, timp de multe zeci de minute. Jurnaliştii care l-au intervievat merită un Pulitzer (măcar pe partea economică) pentru răbdare şi toleranţă.

Opinia publică a rămas la fel de împăienjenită. Nimeni nu a ştiut să explice concret care este situaţia celei mai titrate echipe de fotbal din România. Steaua Bucureşti este momentan sfâşiată în două guri turbate – Prima, a ciobanului senilizat de puşcărie. A doua, a unei instituţii infestate de paraziţi.

Sunt convins că Armata Română are organele infestate cu paraziţi: Tot felul de politruci expiraţi, slugoi şi pile, glume ale naturii şi incompetenţi cocoţaţi în funcţii de-a lungul anilor tulburi prin care societatea a trecut. Într-un sistem concurenţial, pleava s-ar fi vânturat din timp. Armata Română este însă un sistem protectiv, ermetic. Nimic nu se pierde.

Robert Turcescu – colonel. Florin Talpan – jurist şi purtător de cuvânt MApN. Doamne fereşte!!!
Păcat de profesioniştii, oamenii competenţi sau măcar normali la cap care sunt obligaţi să aibă asemenea colegi de instituţie.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.