Excursie de o zi: Parcul Naţional Comana

_MG_1139AÎn postura de chinuit locatar al celei mai poluate capitale europene, bucureşteanul are un singur gând la sfârşit de săptămână: “Unde să fug măcar pentru o zi?” Valea Prahovei nu mai este de câţiva ani un obiectiv valid. În mentalul colectiv al hipsterilor preţioşi s-a manelizat ceva mai rău ca maşinile germane. Iar restul variantelor de escapadă se rezumă în general la o baltă privată şi o cârciumioară cu mititei din prepuţ de koala (ţinând cont de preţ).

_MG_1083A
Un astfel de restaurant ce serveşte mititei de lux este şi Casa Comana. Specialitatea casei, ciorba de cocoş, a fost imortalizată în decorul restaurantului: Tablouri, feţe de masă, meniuri, perne, pline de cocoşei. Probabil ar fi costumat şi chelnerii în Foghorn Leghorn, dacă se confecţionau mărimi potrivite constituţiilor îndestulătoare.
_MG_1051A
Avantajul Casei se numeşte Delta Neajlovului, o rezervaţie naturală ce adăposteşte complexul şi Parcul de Aventură Comana. Delta are o suprafaţă de 1100 de hectare; este renumită pentru prezenţa ghimpelui mediteranean, pentru sutele de specii de păsări, pentru potenţialul piscicol şi pentru animalele Pădurii Comana (mistreţi, iepuri, căprioare, pisici sălbatice, câini şi mai sălbatici).

_MG_1125AProbabil arată superb pe timp de vară. Iarna, mai puţin. Astăzi, Parcul de Aventură a fost închis, nu se închiriau bărci, biciclete sau cai. Nu era deschis nici poligonul de tir, iar tiroliana ce traversează un braţ al lacului, de asemenea. Nu am văzut animale sălbatice prin pădure şi nici sutele de specii zburătoare. Am considerat inutil să urc în turnurile de birdwatch, singura specie vizibilă fiind un fel de cioară cu mers legănat, răţesc. Dar din astea erau mii; invazie de raţociori.

_MG_1131AM-au impresionat totuşi aerul proaspăt de pădure, zăpada curată şi liniştea. Pe malul deltei ai fi putut sta cu orele, privind razele călâi ce amestecă ghemotoace diafane de ceaţă. Îţi tulburau starea de hipnoză doar trosnituri sporadice ale gheţii sau ale saniei trase de cal.
_MG_1022A
Delta Neajlovului şi Parcul Naţional Comana se află la jumătatea distanţei dintre Bucureşti şi Giurgiu, foarte aproape de Călugărenii lui Mihai Viteazul. În zona Comanei, la doar câţiva kilometri de Călugăreni, a fost ucis Vlad Ţepeş în urma luptei cu Basarab Laiotă. Cauza deselor bătălii din zonă este uşor de bănuit. Perla complexului turistic este Pivniţa Marelui Paharnic, un templu al podgoriei locale.

_MG_1111A

Foto Ion Cristina-Velina

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

  1. Dani, am si eu o intrebare: in poza aia cu omul de zapada horny, mi se pare mie sau ai fost inainte sa pozezi sa faci un pipi? Sau poate pata aia mai intunecata de pe blugii tai e de la altceva? :))

    Reply

Leave a Comment.